I den av riksdagen nyligen antagna nya läroplanen för grundskolan m.m. framgår att det från och med läsåret 1995/96 skall bli möjligt att läsa fler språk än tidigare i grundskolan. Dessutom ges t.ex. B-språket en kraftigt utökad timtid i förhållande till nuvarande timplan.
Läroplanen innebär att kommunerna skall vara skyldiga att erbjuda undervisning i minst två av ämnena tyska, franska och spanska. En förutsättning är dock att minst fem elever på den enskilda skolan väljer att läsa respektive språk.
Vidare kommer det, där förutsättningar finns, att vara öppet för kommunen att anordna B-språk i andra språk än de ovan nämnda. De elever som är berättigade till hemspråk kommer istället för B-språk att kunna läsa hemspråket inom ramen för den timtid som B-språket har i timplanen.
Detta är förändringar som folkpartiet liberalerna anser kommer ge stora positiva effekter på elevernas språkkunskaper.
I de svenska skolorna finns redan nu ett 80-tal olika språk representerade i olika hemspråksgrupper. Det är viktigt att vi nu tar vara på den tillgång som hemspråkslärarnas språkkunskaper är.
För att dagens hemspråkslärare skall kunna undervisa i sitt modersmål som främmande språk eller i de grupper som kommer välja att läsa hemspråket istället för de ''vanliga'' B-språken, är det viktigt att hemspråkslärarna får möjlighet till fortbildning och praktik. Det är viktigt att vi nu satsar på språkundervisning av god kvalitet för våra barn och ungdomar.
Bristen på behöriga lärare i t.ex. spanska skulle kunna avhjälpas om hemspråkslärare i spanska kunde ges möjlighet till fortbildning och praktik så att de blev behöriga att undervisa i spanska som B-språk. Detta är även viktigt för våra hemspråkslärare som undervisar i finska och andra stora hemspråk så som arabiska, ryska, italienska m.fl.
Detta skulle vara ett mer effektivt sätt än att utbilda nya svenska språklärare i samband med ett införande av den nya läroplanens vidgade B-språk. Dessutom visar man på den nytta som hela befolkningen kan ha av hemspråkslärarna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortbildning och praktik för hemspråkslärare.
Stockholm den 24 januari 1994 Charlotte Branting (fp)