Mycket positivt har hänt på skolområdet sedan den borgerliga regeringen tillträdde. Förslaget till ny läroplan, skolpengen, enklare statsbidragssystem är några exempel som flyttar ansvaret för barns och ungdomars utbildning till familjerna och pedagogerna. De första stegen har tagits för att vi ska få Europas bästa skola.
När skolväsendet kommunaliserades för några år sedan var argumentet decentralisering. Besluten skulle föras närmare medborgarna, den statliga styrningen skulle minska, kommunerna skulle kunna välja billigare och effektivare lösningar.
Till stor del har det blivit så, men ändå finns det fortfarande flera rester kvar från centralstyrningens tid, som hindrar en effektiv verksamhet. Som exempel kan nämnas:förbud mot att ta ut en elevavgift inom komvux,förbud mot att ta bort de fria skolresorna för gymnasieelever som har längre än sex kilometer till skolan,förbud mot hemspråksundervisning på helgerna,förbud mot att ta ut avgifter för hemspråksundervisning,förbud mot undervisning inom grundskolan på entreprenad,tvång att alla som vill (oavsett ålder) ska få läsa inom grundvux,tvång för kommunerna att driva fritidshem för mellanstadieelever, tvång att anordna hemspråksundervisning om det finns fem intresserade elever i kommunen.
Staten bör ta de fulla konsekvenserna av den decentralisering och målstyrning som genomförts och så skyndsamt som möjligt avskaffa resterna av detaljregleringar och onödiga förbud som alltjämt finns kvar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskaffande av onödiga regleringar på skolans område.
Stockholm den 24 januari 1994 Peeter Luksep (m)