Den nationella utvärderingen av grundskolan omfattade bland annat elevernas förmåga att lösa problem i grupp. I Skolverkets rapport nummer 26 med titeln ''Problemlösning i grupp'' redovisas resultatet.
Eleverna fick stora svårigheter när de skulle ta sig an en större uppgift och samarbeta i grupp. Det blev mycket tydligt att lärarna sällan har uppgifter av det slaget i sin undervisning. Många grupper lämnade det specifika problemet och behandlade frågan rent allmänt i stället. De använde framför allt läroboken för att skaffa information och undvek att gå till andra källor eller att göra undersökningar utanför klassrummet. Rena avskrivningar av läroboken var inte ovanliga. En ljusglimt är att eleverna tyckte att det var roligt att samarbeta. Ett annat glädjeämne är att det var många grupper som gjorde bra slutprodukter.
Andra undersökningar visar att avnämarna anser att gymnasisterna inte kan tillämpa sina kunskaper, att de är dåliga problemlösare och att de har svårt för att arbeta självständigt. Rapporten från riksdagens revisorer om gymnasieskolan (1992/93:RR4) pekar i samma riktning. Man konstaterade bland annat att företrädare för universitet och högskolor tycker att gymnasisterna har svårt för att arbeta självständigt.
Dessa brister är mycket allvarliga eftersom utvecklingen i samhället -- och inte minst i arbetslivet -- ställer ökade krav på just det som dagens elever har svårigheter med. Läroplaner och kursplaner har i decennier pläderat för en förändring av undervisningen -- utan resultat.
Så här kan det inte få fortsätta! Den nationella utvärderingen har satt strålkastaren på en fundamental brist i undervisningen i ungdomsskolan. Det behövs en uppryckning om Sverige ska kunna hävda sig på sikt i den internationella konkurrensen.
Skolverket bör starta ett omfattande och intensivt forsknings- och utvecklingsarbete som avser problemlösning i grupp. Detta bör understrykas i riksdagens behandling av regeringens förslag till treårsanslag för Skolverket.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen om angående problemlösning i grupp i ungdomsskolan,
2. att riksdagen hos regeringen begär att Skolverket får i uppdrag att starta ett forsknings- och utvecklingsarbete som avser problemlösning i grupp i ungdomsskolan.
Stockholm den 21 januari 1994 Marianne Carlström (s) Anders Nilsson (s) Lisbet Calner (s) Gunnar Thollander (s) Kaj Larsson (s)