Sverige har ett mycket stort behov av fiskeutbildning. För att näringen skall utvecklas positivt, speciellt i den miljö som vi nu kan förutse med en växande internationell konkurrens, måste vi på alla områden vara bättre än våra konkurrenter. Endast en gedigen utbildning ger ett sådant försteg.
Vid gymnasieskolan i Simrishamn finns sedan 1982 en ettårig specialkurs i fiske och fiskberedning. Utbildningen är unik, den är den enda utbildningen som riktar sig direkt till blivande yrkesfiskare. Den har också varit framgångsrik under de år den genomförts. Undersökningar har visat att eleverna i mycket stor omfattning erhållit arbete inom fiskerinäringen och sjöfart, eller blivit egna företagare. Från såväl arbetsförmedlingar som sociala myndigheter i andra delar av landet har det kommit elever till denna utbildning då de funnit den lämplig för ungdomar med vissa anpassningsproblem.
Genom införande av de treåriga programmen i gymnasieutbildningen kommer specialkurser av detta slag att upphöra. Intagning får ske sista gången inför läsåret 1994/95. Att göra utbildningen treårig, exempelvis i form av individuellt program bedöms som icke meningsfullt då det under åren gjorts försök att utöka den till tvåårig men misslyckats. Den kategori som söker denna utbildning efterfrågar endast en kort utbildning.
Både Sjöfartsverket, Fiskeriverket och Skånes Fiskarförbund har uttryckt sin önskan att utbildningen skall vara kvar i Simrishamn och styrker därmed behovet av denna form av utbildning.
Utredningen Svenskt fiske, SOU 1993:103, som överlämnades i december 1993 beskriver under avsnittet 21.4 behovet av utbildning för att stärka nyrekryteringen till fiskaryrket. Bl.a. skriver man: ''Utbildning på olika nivåer är ett viktigt sätt att främja nyrekrytering och vidareutbildning inom näringen.''
Från Utbildningsdepartementet har framförts att utbildningar av detta slag kan anordnas inom komvux. Problem uppstår då dels med att ungdomar mellan 16 och 20 år utestängs från utbildningen, dels med att komvuxutbildningar av detta slag ej är tvingande för elevernas hemkommun varför det ej kan erhållas interkommunala ersättningar. Därmed saknas förutsättningar för att utbildningen kan fortsätta.
Det är viktigt både för Simrishamns kommun och fiskenäringen att sanktion ges för den ettåriga fiskeutbildningen vid gymnasieskolan i Simrishamn. Utan sådant beslut kan inte andra kommuner åläggas att medge sina ungdomar att studera vid denna utbildning, och de är därmed ej heller skyldiga att till Simrishamns kommun utbetala interkommunal ersättning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sanktion för ettårig fiskeutbildning vid gymnasieskolan i Simrishamn.
Stockholm den 21 januari 1994 Kaj Larsson (s) Börje Nilsson (s)