Alla människors lika rätt och lika värde är utgångspunkten för svensk grundlag, demokrati och tradition. Ingen i vårt land får missgynnas med hänsyn till ras, hudfärg eller etniskt ursprung. Med dessa viktiga värderingar som grund har Sverige byggts till ett bra land att leva i.
I dag kan vi se olika tendenser till främlingsfientlighet och rasism i det svenska samhället, något som vi ej kan acceptera och som vi måste reagera emot.
Det är viktigt att definiera vad rasism är. Rasism är något mycket värre än ovilja och misstänksamhet mot främlingar. En rasist utgår ifrån att mänskligheten består av olika raser och att den egna rasen är mer värd än den andra. Enligt detta sätt att tänka är representanter för den egna rasen/folkgruppen moraliskt, kulturellt och i intellektuell förmåga överlägsen andra. Detta sätt att klassificera människor skulle berättiga att ''de lägre stående raserna'' behandlas på ett kränkande sätt.
Tendenserna till rasism i Sverige utgör i dag inget hot mot demokratin men vi kan inte nonchalera dem, utan måste göra allt för att bekämpa alla dylika yttringar.
Mot denna bakgrund är det tillfredsställande att regeringen nu i budgetpropositionen föreslår utökning av anslaget från 10 miljoner kronor till 32 miljoner kronor, vad avser information och opinionsbildning som skall motverka främlingsfientlighet och rasism.
Information och kunskap bör ges i tidig ålder. Skall man påverka attityder och förhållningssätt bör grunden läggas hos barn och ungdomar.
Många lärare har i sin dagliga gärning att ta diskussioner med sina elever om invandring, flyktingar, olika kulturer och rasism. Många lärare har av naturliga skäl inte själva tillräckliga kunskaper för att klara ut alla de frågor eller påståenden som kan framkomma.
Vi föreslår därför att fortbildning anordnas, exempelvis två dagar per läsår, för att bredda lärares kunskaper och göra dem bättre rustade att ta diskussionerna i dessa svåra frågor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av fortbildning av lärare i invandrar- och flyktingfrågor.
Stockholm den 21 januari 1994 Monica Öhman (s) Britt Bohlin (s) Leif Marklund (s) Åke Selberg (s)