En ledstjärna i dagens skolpolitik sägs vara ökad valfrihet för elever och föräldrar. Denna valfrihet måste gälla alla, också elever med funktionshinder. T.ex. måste en rörelsehindrad elev ha samma rätt som andra att välja skola efter intresse och inte endast vara hänvisad att välja de skolor som har handikappanpassats. Alla skolor som får offentliga bidrag måste åläggas en skyldighet att ta emot alla elever.
S.k. fristående skolor får idag betydligt större bidrag än tidigare. Samtidigt tar de fristående skolorna i allmänhet inte samma ansvar för elever med särskilda behov som de kommunala skolorna.
I en del kommuner har man gått över till ett s.k. skolpengsystem. Ett fast belopp följer eleven utan att hänsyn tas till att elever faktiskt är olika och fordrar olika mycket resurser. Kommunerna är givetvis fria att själva bestämma hur de fördelar sina resurser, men samtidigt är det viktigt att alla elever ges samma möjligheter till en god utbildning. Det blir omöjligt i ett resursfördelningssystem som ger en lika stor summa till varje elev oavsett elevens behov.
Systemen med skolpeng ökar inte valfriheten. Rätten att välja skola liksom att påverka verksamheten i skolan är däremot viktig för elever och föräldrar. Denna rätt att välja och att påverka borde gälla alla, också föräldrar till barn som är förståndshandikappade.
Under några år har krav rests, bl.a. i motioner till riksdagen, på en förstärkning av konsulentverksamheten. Regeringen har i år tagit intryck av dessa krav. Fortfarande finns emellertid brister genom att elever med medicinska handikapp inte har tillgång till konsulenter.
Det finns ett stort behov av konsulenter för elever med medicinska handikapp, d.v.s. kronisk sjukdom/handikapp som fordrar medicin eller behandling och är så funktionellt betydelsefull att elevens skolsituation pedagogiskt, fysiskt, psykiskt eller socialt påverkas av sjukdomen/handikappet. Regeringen och riksdagen har tidigare avvisat kravet om konsulenter och hänvisat till skolhälsovårdens ansvar. Verkligheten talar ett annat språk. Skolhälsovården ser endast till en del av elevernas behov. Därför är kravet om konsulenter vid SIH för elever med medicinska handikapp angeläget.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de skolor som får offentliga bidrag skall vara öppna för alla elever,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att rätten att välja skola och skolform bör tillkomma alla,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konsulenttjänster för elever med medicinska handikapp.
Stockholm den 24 januari 1994 Jan Andersson (s) Bo Nilsson (s)