I den nuvarande läroplanen för grundskolan (Lgr 80) finns ett avsnitt om konflikter och konfliktlösningar. Där sägs bl.a. att det är viktigt att barn får klart för sig sambandet mellan å ena sidan mänskliga, sociala och nationella konflikter och å andra sidan aggression, våld och krig.
Vidare sägs att diskussion om konflikter och lösningar skall utgöra ett naturligt inslag i många sammanhang i skolans undervisning. Detta gäller inte enbart när skolan tar upp frågor om totalförsvar och fred, om lag och rätt och när man behandlar livsåskådningsfrågor. Det är aktuellt i alla ämnen, i klassråd och i andra sammanhang när man diskuterar och bearbetar relationer mellan människor och de regelsystem människor tillsammans skapar.
Med tanke på den ökande integrationen i Europa och massmediernas omfattande rapporteringar om kriser och krig är det viktigt att eleverna i grundskolan och gymnasieskolan får kunskap om det svenska totalförsvaret, den svenska säkerhetspolitikens mål och medel och vårt samhälles beredskap inför kriser och krig. Här bör också internationella överenskommelser, samarbetssträvanden för fred, säkerhetspolitiska och folkrättsliga frågeställningar belysas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kursplanerna för samhällskunskap i grundskolan och gymnasieskolan skall innehålla momenten totalförsvaret, svensk säkerhetspolitik och internationella fredssträvanden.
Stockholm den 24 januari 1994 Åke Carnerö (kds)