I den arbetsmarknadspolitiska åtgärdsarsenalen är starta-eget-bidraget, dimensionerat för 4 000 personer per månad, den enda åtgärd som är inriktad mot att skapa företagare och inte löntagare. Eftersom det svenska utbildningsväsendet i första hand förbereder för ett liv som anställd, har nyföretagaren i sin tidigare utbildning sällan fått några kunskaper som kunnat vara en förberedelse för företagarrollen.
Utbildningsdepartementet anger i årets budgetproposition att man skall introducera en ''utbildningscheck'' som ett led i kompetensutvecklingen av arbetslösa. Här öppnar sig en möjlighet att, på samma sätt som skett i Danmark, skapa ett ''nyföretagarklippkort''. Det skulle innebära att den som beviljats starta-eget-bidrag också kunde få en ''utbildningscheck''. Med de danska reglerna skulle den berättiga till utbildning och rådgivning som nyföretagaren anser sig behöva och hos den han eller hon själv väljer, med 70 procent av kostnaderna betalda genom ''klippkortet''. De av riksdagen beslutade regionala utvecklingsbolagen och deras kursverksamhet får då en hälsosam konkurrens till gagn för mångfalden. Jag föreslår att reglerna utformas så att starta-eget-bidrag kan förenas med utbildningscheck.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheten att erbjuda nyföretagare tillgång till systemet med utbildningscheckar.
Stockholm den 21 januari 1994 Jan Backman (m)