Att uppfostra barn är svårt. Att förändra inlärda beteenden är än mer problematiskt. Det gäller i det senare fallet även vuxna.
CAN:s årliga undersökningar om elevernas drogvanor visar på ett stort missnöje med den ANT-information de fått under sin skoltid. Hälften av eleverna klandrar ANT- utbildningen för att den varit dålig eller i det närmaste uteblivit.
Delvis kan den dåliga utbildningen förklaras av undermålig kunskap hos lärarkåren hur ANT- undervisningen skall bedrivas. Inom den samlade nykterhetsrörelsen, idrottsrörelsen och folkbildningen har det nu genomförts en rad lyckade projekt. Det borde vara angeläget att denna kunskap tillförs gymnasieskolan genom att skolan nyttjar dessa resurser.
Genom att skolverket numera skall utvärdera hur skolans arbetsplatser förverkligas och elevernas sociala fostran genomförs är det synnerligen angeläget att skolverket tar in ANT, som en del av den totala utvärdering som skall göras. Varje kommun bör också åläggas att revidera och förnya sitt alkoholpolitiska program, varvid skolans information om ANT bör vara ett kriterium.
Mot bakgrunden av närmandet till EG kan vi räkna med kraftfulla aktioner från alkoholindustrin för att öka försäljning, såsom vi kunde se under mellanölstiden under 1960- och 70-talen. Därför måste samhället göra kraftfulla insatser för att medvetandegöra skoleleverna i grundskolan och på gymnasiet om ANT-drogernas destruktiva verkan på unga människor. Samverkan med olika folkrörelser, bl.a. nykterhetsrörelsen, är väsentlig i detta sammanhang.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en avsevärt förbättrad ANT- undervisning i grundskolan och på gymnasiet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den utökade och förbättrade ANT-undervisningen sker i nära samverkan med folkrörelserna,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kraftfulla insatser görs i anslutning till närmandet till EU avseende ANT- information till grundskole- och gymnasieelever.
Stockholm den 20 januari 1994 Elver Jonsson (fp) Charlotte Branting (fp)