På senare tid har valfrihet i skolan varit honnörsordet i utbildningspolitiken. Det gäller såväl eleverna som får ha sitt fria val som utbildningsanordnarna, dvs kommuner, fristående skolor eller stiftelser. En förutsättning är att de uppfyller de krav som ställs för utbildningens genomförande.
Trots denna frihet anser vi att vissa utbildningsanordnare med stor kompetens inom sitt område kommit i kläm. Det gäller framförallt ett litet antal landstingsägda skolor som enligt lag endast får ägna sig åt utbildning inom gymnasieskolans omvårdnads- och naturbruksprogram men som sedan lång tid tillbaka anordnar utbildning inom näraliggande områden, utbildningar som är viktiga delar av utbildningsutbudet.
Vi anser att kompetens är viktig i utbildningssammanhang. Det gäller då att samhället tar den tillvara och på ett så praktiskt sätt som möjligt finner goda lösningar för elever och utbildningsanordnare. Nedan följer ett par exempel som belyser vår uppfattning.
Ett landsting hyr lokaler av en viss kommun och bedriver vårdutbildning. Vid landstingets lanthushållsskola hyr kommunen lokaler för en livsmedelsteknisk linje. Vid båda skolorna finns allt från kompetenta lärare till kompetent administrativ personal och båda skolorna har egen rektor. Att den livsmedelstekniska linjen finns vid lanthushållsskolan beror på ett initiativ taget av företrädare för dåvarande Skolöverstyrelsen. Skolan har fullt modern utrustning och elever står i kö för att få utbildning. För att lösa det mest praktiskt har kommunerna upprättat ett avtal där kommunen övertar vårdutbildningen och landstinget den livsmedelstekniska utbildningen. Men så får man inte göra, det strider mot skollagen.
Ett annat landsting anordnar sedan flera år tillbaka floristutbildning. Stora satsningar i form av investeringar har gjorts för kursernas genomförande. Även här var tidigare Skolöverstyrelsen involverad och godkände utbildningen. Precis som i förra fallet finns ett stort utbildningsintresse och eleverna erhåller arbete efter avslutad utbildning. Länets samtliga kommuner är tillfreds och tycker det är bra att landstinget tar hand om denna utbildning och har uttalat värdet av denna. Här finns kompetensen och utrustningen för undervisningen. Men regeringen säger nej.
Vi anser att den frihet som ska vara rådande på skolans område endast är ett slag i luften, där byråkratin segrat över förnuftet. Vad är följande skrivningar i utbildningsutskottets betänkanden värda?
''Riksdagen uttalade vidare att det inte bör finnas några hinder för att anordna grenen Storhushåll inom Hotell- och restaurangprogrammet vid landstingskommunal gymnasieskola/ lanthushållsskola om kommunen så beslutar''( prop 1991/92:157)
''det ankommer på huvudmännen att finna lämpliga former för att bevara skolorna'' (prop 1991/92:157)
''angeläget att kommunerna får frihet att åstadkomma de kvalitativt bästa och mest kostnadseffektiva lösningarna när det gäller gymnasieskolans yrkesinriktade utbildningar'' (prop 1992/93:230)
''om det finns särskilda skäl får regeringen på ansökan av kommun eller landsting i andra fall än som anges i 1 § medge att kommunen eller landstinget får sluta avtal med någon annan om att bedriva undervisning inom det offentliga skolväsendet för barn och ungdom'' (prop 1992/93:230).
Efter att ovannämnda utbildningar fått avslag måste riksdagen medverka till att betoningen på valfrihet och nytänkande måste bli gällande även i verkligheten. Det kan inte vara så att möjligheter till samverkan och rationell organisation ska behöva upplevas som bakåtsträvande.
Det känns något märkligt när det går att utbilda t ex schackspelare inom ramen för specialgymnasier, men inte kockar och florister vid landstingen, trots att det från såväl riksdag som regering talas om behoven av kompetensutveckling i samhället och en välutbildad arbetskraft.
Eftersom det finns en väl uppbyggd samverkan mellan vissa landsting och näraliggande kommuner för att praktiskt lösa olika typer av organisationsfrågor bör enligt vår mening såväl riksdag som regering med tillfredsställelse hälsa sådana lösningar välkomna att fortsätta sin verksamhet. Allt i avsikt att åstadkomma den bästa lösningen för såväl elever som personal och därmed uppnå de nationella målen.
Vi anser att detta är en viktig principfråga, inte om den eller den får vara huvudman, utan om möjligheter att utifrån lokala förutsättningar, med nuvarande ekonomiska resurser, kunna utveckla gymnasieskolan såväl i utbud som till innehåll. Vi hemställer därför att riksdagen uppdrar åt regeringen att medge dispens för landstingen att anordna de utbildningar som vid skollagens senaste ändring, 1992/93:UbU17, hade landstingen som huvudman samt i de fall då kommun och landsting är överens om huvudmannaskapet.
Föreligger behov av förändring eller förtydliganden i skollagen förutsätter vi att utbildningsutskottet medverkar till en sådan lösning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar om möjligheter för landsting att i vissa fall anordna andra utbildningar än inom omvårdnads- och naturbruksprogrammen.
Stockholm den 19 januari 1994 Stina Gustavsson (c) Ivar Franzén (c)