Hässleholms tekniska skola -- HTS är sedan lång tid tillbaka känd för kvalitet och mångfald i sin tekniska utbildning. Många av de elever som fått sin utbildning vid skolan har rönt framgång i sin yrkesutövning och erhållit stor uppskattning från näringslivet.
Skolan har dessutom haft och har en viktig uppgift för personer med industriell yrkeserfarenhet, som önskar utveckla och komplettera sina kunskaper till en nivå motsvarande teknisk linje årskurs 4.
Större delen av den tekniska högskoleutbildningen vid Högskolan i Kristianstad har varit förlagd till HTS med 180 intagningsplatser.
På uppdrag av näringslivet och Länsarbetsnämnder har bedrivits uppdragsutbildning i betydande omfattning.
Hässleholms kommun har gjort stora ekonomiska satsningar på sin tekniska utbildning. För tre år sedan investerades ca 100 miljoner kronor avseende lokaler. Utrustningen håller en mycket hög standard.
Fr o m läsåret 1993/94 upphör teknisk gren årskurs 4. Därefter planeras övergång till teknikerutbildning med inriktning/profilering inom Bygg-, El- och Maskinområdena vid Tekniska skolan. Samtliga utbildningar har en produktionsinriktad profil, och är framtagna i nära samverkan med lokala och regionala företag och branschorganisationer.
Samverkan mellan Högskolan och HTS har gett en utbildningsvolym i sådan omfattning att man tillsammans kan hålla en kvalificerad lärarkår,
att man kan hålla den tekniska utrustningen uppdaterad,
att man kan ha en uppdragsutbildning, som ger än fler naturliga kontaktytor mot omvärlden, vilket genererar samverkan såväl personellt som materiellt.
Övergången till ett nytt statsbidragssystem ledde till att utbildningarna på teknikernivån och behörighetsgivande kurser för teknikerutbildning inte kunde bedrivas i den omfattning som är önskvärt från näringslivets och elevernas synpunkt, eftersom elevernas hemkommuner inte har tagit det ekonomiska ansvaret för elevernas yrkesutbildning. I prop. 92/93:100 bil 9 återkom regeringen med förslag till ändring i skollagen (11 kap. 24 §) med innebörden att regeringen bemyndigades att meddela föreskrifter om interkommunal ersättning för utbildningar inom komvux. Utbildningsutskottet anförde när man behandlade detta, UbU 1992/93:11, att ''det är av stor vikt att det finns ett utbud av teknikerutbildning över hela landet. Det är angeläget att tekniskt intresserade ungdomar kan planera för att genomgå en tekniskt inriktad yrkesutbildning efter avslutad gymnasieutbildning''. Med detta tillstyrkte utskottet regeringens förslag.
Kommunernas skyldighet i detta är klart och entydigt enlit skollagen. De skall erbjuda gymnasial vuxenutbildning och påbyggnadsutbildning och de skall sträva efter att erbjuda utbildning som svarar mot efterfrågan och behov.
Inom Hässleholms tekniska skola pågår ett arbete med att utveckla den påbyggnadsutbildning som där bedrivs till att omfatta tre terminer. Det finns krav och behov framför allt från avnämarsidan att förlänga påbyggnadsutbildningen med en termin.
Det pågår för tillfället ett arbete med att ta fram kursplaner för påbyggnadsutbildningar inom komvux. Regeringen bör i detta arbete positivt pröva att på försök införa tre terminers påbyggnadsutbildning vid Hässleholms tekniska skola. Om det vidare visar sig att detta kräver andra ändringar exempelvis för studiemedel bör sådana åstadkommas.
Tidigare beslut har inneburit att Katrineholms tekniska skola har fått statsbidrag för sin verksamhet. Teknikerutbildningen vid Hässleholms tekniska skola är likadan. Därför bör även statsbidrag utgå till Hässleholms tekniska skola för riksrekryterande utbildning i likhet med vad som gäller för Katrineholms tekniska skola (SkolFS 1991-52). Eftersom detta statsbidrag även fortsättningsvis utgår för Katrineholms tekniska skola bör motsvarande gälla även för Hässleholms tekniska skola.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tre terminers påbyggnadsutbildning vid Hässleholms tekniska skola,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statsbidrag till Hässleholms tekniska skola.
Stockholm den 13 januari 1994 Ingbritt Irhammar (c)