Samlevnadsundervisning
Många ungdomar är i dag otrygga, rotlösa och olyckliga bl.a. beroende på den familjesplittring som likt en farsot har dragit genom vårt land. Att plötsligt uppleva att den grundläggande trygghet som finns inom familjen raseras kan hos många sätta djupa sår för lång tid framåt. Samhället har därför mycket att vinna på att uppvärdera, stötta och stödja den mest naturliga av alla närmiljöer dvs. familjen.
Propositionen beskriver den föränderliga omvärld våra ungdomar lever i och lyfter också fram att många undersökningar visar att ungdomar sätter en egen familj, goda vänner och en stabil tillvaro högst bland livsmålen. Många talar t.o.m. om familjens renässans. Kvalitativa livsmål -- att finna några att dela livet med, sexuell och känslomässig trohet, att uträtta något som är viktigt för andra, att bli en god mor eller far, att tillbringa tid med sina barn -- hamnar i dag högre i ungdomars framtidsdrömmar än tidigare.
Skolan är en viktig del av barns och ungdomars liv och har därför en viktig roll att i samlevnadsundervisning betona människans grundläggande behov av trygghet. Här måste familjen, samhällets bästa och mest naturliga solidaritetsskola lyftas fram. Undervisningen skall således ges med sikte på hem och familj. Särskild hänsyn måste tas till de många elever som kommer från splittrade hem.
Föräldrarollen måste uppvärderas starkare än tidigare. Ingen uppgift och inget ansvar kan vara större än att ge barn trygghet och en god fostran.
Inriktningen av samlevnadsundervisningen skall vara att:
-- äktenskapet mellan man och kvinna prioriteras som samlevnadsform, framför allt för barnens skull, -- vikten av trohet och respekt för varandra lyfts fram samt -- föräldraskapets stora betydelse.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av skolans samlevnadsundervisning.
Stockholm den 6 oktober 1993 Åke Carnerö (kds) Alwa Wennerlund (kds) Fanny Rizell (kds)