En ny läroplan och ett nytt betygssystem för grundskolan, sameskolan, specialskolan och den obligatoriska särskolan
I proposition 1992/93:220 om en ny läroplan för grundskolan m.m. gör regeringen ett försök att beskriva hur den ser på skolans värdegrund. Beskrivningen återfinns under rubriken ''En skola med goda värden''. Regeringens avsikter har säkert varit goda men resultatet är otydligt och svårtolkat.
De värden som enligt propositionen är grundläggande både för vårt samhällsliv och för skolans verksamhet, såsom respekt för människans värdighet, individens frihet och integritet, jämställdhet mellan kvinnor och män, omsorg om den som har det svårt samt personligt ansvar, har mycket riktigt ''djup förankring i vårt land och vår kultur'' och inte minst i ett kristet värdemönster. Dessa värden är samtidigt allmänmänskliga värden som vunnit brett internationellt budskap och bl.a. kodifierats i FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna och olika internationella konventioner på samma område.
Mot denna bakgrund är det svårt att godta att propositionen, med hänvisning till dessa normers ''djupa rötter i vår historiska utveckling'', driver tesen att skolans värdegrund särskilt är ''förankrad i kristen etik och västerländsk humanism''. Som historiskt påstående är detta naturligtvis sant. Ett lands religiösa liv är en del av dess kultur och kristendomen har haft, och har alltjämt, stor betydelse i det svenska samhället. Formuleringen ger icke desto mindre vid handen både en brist på insikt i vilka krav som kan ställas på myndigheters uttryckssätt i ett pluralistiskt samhälle och, vilket är värre, en brist på intresse för frågan. Med detta uttryckssätt ökar risken för att människor och grupper av annan livsåskådning än den kristna tar avstånd från skolan trots att man kanske i sak är helt överens om hur värdegrunden bör se ut.
I en bok som Kyrkornas världsråd häromåret publicerat, ''Religious Freedom in a Changing World'', belyser författaren Ninan Koshy pluralismen som religiöst och kulturellt ideal. Med ett citat från rådets förste generalsekreterare W.A. Visser t'Hooft definierar han pluralism som en situation ''i vilken olika religiösa, filosofiska och ideologiska strömningar lever sida vid sida och i vilken ingen av dem åtnjuter en privilegierad ställning''.
Inte minst i den nya multireligiösa situationen i olika västländer har pluralismen enligt Koshy fått en ny aktualitet. Många av kyrkorna där har hämtat viktiga ekumeniska lärdomar från kyrkor i Mellanöstern och Asien som i århundraden levt sida vid sida med människor av annan tro.
Samtidigt som spänningarna på många håll i världen tilltar mellan olika religioner, så finns det enligt Koshy också starka religiösa strömningar i världen som uttrycker en växande medvetenhet om och förpliktar sig till vad det innebär att leva globalt. Ett uttalande vid världskonferensen om religion och fred i Kyoto, Japan 1970, nämner en rad inslag i en sådan ny förståelse: ''en övertygelse om människosläktets grundläggande enhet -- -- --, en känsla för det heliga i varje enskild person och hans samvete, en känsla för den mänskliga gemenskapens värde -- -- --, en insikt om att makt inte är rätt, att den mänskliga makten inte är självtillräcklig och absolut -- -- --, en känsla av förpliktelse att stå på de fattigas och förtrycktas sida mot de rika och förtryckarna och ett djupt hopp om att det goda till slut ska segra.''
I dagens multikulturella Sverige borde det inte minst inom ramen för arbetet på läroplanen vara ytterst angläget att söka utveckla och konkretisera ett sådant allmänmänskligt epos som en grundval på vilken framtidens samhälle kan byggas. Kyrkor och samfund ger ett viktigt bidrag till ett sådant arbete genom den debattbok som Sveriges Frikyrkosamråd i dagarna ger ut om religionsfriheten i ett nytt Sverige. Det skulle självfallet också vara av stor betydelse med en bred politisk enhet om skolans värdegrund.
Vi måste tyvärr konstatera att man i den nu aktuella propositionen går en helt annan väg. Man väljer en lättköpt metod och river samtidigt sönder den politiska enigheten genom att åsätta allmänt omhuldade värden beteckningen ''kristen''.
Det vill av bilagan till propositionen synas som om Läroplanskommittén värjt sig mot regeringens dekret på denna punkt. Inte minst därför hade det också varit värdefullt att få ta del av remissinstansernas syn på frågan, men någon sådan redovisning lämnas inte i propositionen.
Riksdagen bör fastställa skolans värdegrund utan att föra in begrepp som ''kristen etik och västerländsk humanism''. Vi föreslår därför att i läroplansförslagets avsnitt om ''Skolans värdegrund och uppgifter'' det andra stycket skall ha följande utformning:
Människolivets okränkbarhet, individens frihet, solidaritet med svaga och utsatta samt alla människors lika värde utgör kärnan i de värden skolan skall gestalta och förmedla. Tillsammans med aktningen för varje människas egenvärde och respekten för det levande utgör de den etiska grunden för skolans arbete.
Det har under modern tid funnits en bred enighet i Sverige om att den allmänna skolan skall vara icke- konfessionell. Föräldrar skall, oberoende av vilken livsåskådning de omfattar, med förtroende kunna skicka sina barn till den obligatoriska skolan.
Propositionen bär en stark prägel av kompromiss. Om de borgerliga partierna anser sig så bundna av kompromissen att de inte kan frångå den, yrkar vi, att riksdagen uttalar att sättet att benämna skolans värdegrund inte ska uppfattas som att den svenska skolan nu ska ges en kristen prägel. Den ska även fortsättningsvis vara konfessionslös.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att läroplanen i avsnittet om Skolans värdegrund och uppgifter, andra stycket, får följande utformning:
Människolivets okränkbarhet, individens frihet, solidaritet med svaga och utsatta samt alla människors lika värde utgör kärnan i de värden skolan skall gestalta och förmedla. Tillsammans med aktningen för varje människas egenvärde och respekten för det levande utgör de den etiska grunden för skolans arbete,
2. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1, som sin mening ger regeringen till känna att formuleringen om kristen etik och västerländsk humanism inte får innebära att skolan därmed får en konfessionell prägel.
Stockholm den 6 oktober l993 Berndt Ekholm (s) Karl-Erik Svartberg (s) Torgny Larsson (s)