En skola för alla
Långsiktiga skolbeslut utan samråd
Läroplanen är statens viktigaste styrinstrument för skolan. Både läroplan och betygssystem är styrinstrument för skolan som ska gälla minst ett decennium. Betydelsen av dessa har ökat i och med att andra styrfaktorer avskaffats under decentraliseringsprocessen som nu pågått de senaste 20 åren på skolans område.
Mot denna bakgrund borde så viktiga beslut föregås av en bred debatt. Vidare borde största möjliga politiska enighet eftersträvas, vilket har varit tradition i Sverige vid stora skolpolitiska beslut. Tyvärr har den borgerliga regeringen valt att i stället påskynda de pågående utredningarna och lämnat kort tid för debatt.
I ett riksdagsbeslut i november -92 uttalades att: ''Det är -- -- -- av avgörande betydelse att den nya läroplanen har en bred förankring i det svenska samhället'' och att ''Utskottet utgår från att det fortsatta arbetet därför sker med beaktande av behovet av parlamentarisk förankring''. I mars -93 uttalades att ''Dessa frågor bör tas upp i överläggningar med samtliga riksdagens partier, innan regeringen lägger fram de aviserade propositionerna. Utskottet anser att representanter för riksdagens partier i en arbetsgrupp bör ges möjlighet att följa beredningsarbetet.''
Trots detta tillmätte regeringen samrådsförfarandet ringa värde. Något egentligt samråd förekom inte under den månad som den parlamentariska arbetsgruppen fick till sitt förfogande. Vi beklagar detta och ser det som ett avsteg från traditionen att alltsedan Visbykompromissen 1962 söka största möjliga uppslutning kring långsiktiga skolbeslut.
Vi anser att det är avgörande för skolans utveckling att de förändringar som beslutas i läroplan och betygssystem har förberetts genom bred debatt i och utanför skolan. Detta är än mer betydelsefullt i dag med tanke på det nya styrsystemet med målstyrning och det lokala ansvaret för skolan.
Vi konstaterar stora brister i hur regeringen har hanterat denna process. Vi har därför -- med de begränsade möjligheter ett oppositionsparti har -- genomfört ett remissförfarande till ett stort antal organisationer och enskilda. Vi har också genomfört konferenser i nästan alla län och en rikskonferens om läroplan och betyg som led i att komma fram till väl förankrade ställningstaganden.
Trots vad som nu sagts finns det en samsyn på väsentliga punkter. Vi välkomnar att moderaterna har övergivit en del av sina tidigare ståndpunkter.
Läroplanskommitténs syn på kunskaper och lärande återfinns i hög grad i propositionen, vilket vi välkomnar då detta i allt väsentligt är en uppföljning av de ursprungliga direktiven till läroplanskommittén. Denna kunskapssyn har också rönt allmän uppskattning både bland dem som verkar i skolan och bland skolpolitiker.
Det finns också en bred enighet om att det nya betygssystemet skall vara mål- och kunskapsrelaterat.
Den tydliga fördelningen av ansvaret för läroplanens genomförande borde enligt vår mening bidra till att den dels kan utvärderas, dels faktiskt kommer att prägla skolans arbete.
Det är också tillfredsställande att timplanen fått en utformning så att grundskolans stadieindelning försvinner. Det kommer att förbättra möjligheterna till faktiskt inflytande för skolans personal och elever över i vilken ordning och takt man vill arbeta med olika kunskapsområden. Den kan också bidra till att arbetet i skolan planeras mer långsiktigt och att eleverna slipper de ganska tvära kast i arbetets organisation och innehåll som idag finns främst mellan mellanstadiet och högstadiet.
Timplanens konstruktion med angivande av minsta angivna timtid för varje ämne eller ämnesblock, anser vi är bra. Det ger kommunen ansvaret när det gäller att uppfylla den delen av läroplanen. De mer övergripande målen är svårare att uttrycka lika exakt, men vi återkommer i det följande med några förslag som vi menar skulle förtydliga kommunernas ansvar.
Det föreslagna språkprogrammet är också en uppföljning av de ursprungliga direktiven till läroplanskommittén. Språkkunskaper kommer att bli ett allt viktigare verktyg för alla människor för att kunna ta del av information liksom den rent personliga tillfredsställelsen över att kunna kommunicera utanför det egna språket.
Det är också mycket tillfredsställande att samtliga skolformer får samma läroplan med bibehållande av den särart och kompetens som motiverar särskolan, specialskolan och sameskolan.
Skolans övergripande mål
Utbildning spelar en avgörande roll för den personliga utvecklingen, för fördelning av välfärd och inflytande, för bildning, för den kulturella miljön och för att förbereda människor för ett aktivt samhälls- och arbetsliv. Utbildning och skola utgör därigenom en av de avgörande faktorerna för samhällsutvecklingen.
I grundskolan ska alla barn och unga ges verkliga möjligheter att utvecklas och skaffa sig mesta möjliga kunskaper och färdigheter. Vår vision för framtiden är ett samhälle, där varje medborgare deltar i samhällsbygget genom arbete och var och en är delaktig i samhällslivet, på arbetsplatsen och i sin närmiljö. Detta förutsätter en skola där alla barn ges likvärdiga möjligheter och där varje barn får det stöd han/hon behöver, inte en skola som sorterar individer efter social bakgrund eller begåvning.
Skolan ska främja de ungas kompetens genom att utveckla förmågan hos eleverna att kritiskt kunna granska fakta och förhållanden, utveckla deras förmåga att ta initiativ och ansvar samt lösa problem både självständigt och i samarbete med andra. Skolan ska vara en god och kunskapsrik uppväxtmiljö som bidrar till elevernas harmoniska utveckling och lägga en god grund för fortsatt lärande i ett livslångt perspektiv.
Detta är grunden för den goda skolan -- en skola för alla.
FNs barnkonvention
''Barnets utbildning ska syfta till att förbereda barnet för ett ansvarsfullt liv i ett fritt samhälle i en anda av förståelse, fred, tolerans, jämställdhet mellan könen och vänskap mellan alla folk, etniska, nationella och religiösa grupper och personer som tillhör urbefolkningar.'' Ur artikel 29 i FNs konvention om barnets rättigheter.
Som en av initiativtagarna till skapandet av FNs barnkonvention har Sverige ett särskilt ansvar att låta de där formulerade värderingarna prägla barnens och ungdomarnas utbildning i den svenska skolan. Vi ska även på alla sätt i enlighet med våra åtaganden genom Barnkonventionen arbeta för att våra barn och ungdomar uppfostras enligt de ideal som proklamerats i Förenta Nationernas stadga.
Likvärdig utbildning
Alla barn och ungdomar ska, oberoende av kön, geografisk hemvist samt sociala och ekonomiska förhållanden, ha lika god tillgång till utbildning i det offentliga skolväsendet. Utbildningen ska inom varje skolform vara likvärdig varhelst den anordnas i landet. Elever med särskilda behov ska stödjas så att de garanteras en med andra elever likvärdig utbildning. Invandrarelevernas speciella resurser ska tas tillvara och utvecklas.
Resurserna i skolan måste därför fördelas efter elevernas och den enskilda skolans behov. Varje system med ''skolpeng'', dvs fördelning av resurser utan hänsyn till elevers olika behov, måste motarbetas.
Jämställdhet mellan könen ska utgöra en självklar utgångspunkt i skolarbetet. Skolan har som social och kulturell mötesplats ett ansvar för att stärka förmågan att leva med en kulturell mångfald. Främlingsfientlighet ska kraftfullt motverkas. Intresse för internationella förhållanden och för en rättvis världsordning ska främjas.
Eleverna ska fostras till respekt för demokratins grundläggande värden genom att demokratiska arbetsformer tillämpas i skolan. Undervisningen ska läggas upp så att den främjar självständigt tänkande, ansvarstagande, kreativitet och samarbetsförmåga. Arbetet i skolan ska genomföras så att det ger lust till fortsatt lärande.
Kunskapsrik arbetsplats
Skolan ska vara en plats där barn och ungdomar känner trygghet och glädje. Skolarbetet ska inte bara inriktas på att skapa harmoniska vuxna människor, utan skolan ska vara en kunskapsrik och glädjefylld arbetsplats under barn- och ungdomsåren. Kontakterna med samhället utanför skolan måste vara öppna, detta gäller inte minst föreningslivet. I skolans arbete ska teori och praktik varvas och de praktisk- estetiska ämnena ha en stark ställning. Goda faktakunskaper ska hjälpa eleverna att ta ställning till mänsklighetens stora överlevnadsfrågor som fred, miljöförstöring och etiska frågor. Skolan ska vara öppen för och stimulera till kontakt med arbetsliv och föreningsliv.
Skolan är vår viktigaste kulturinstitution. Skolan ska förmedla upplevelser av levande kultur och ge kunskap om vårt kulturarv. Med hjälp av film, teater och andra konstarter kan livsåskådningsfrågor, förståelse av de egna känslorna, relationer mellan människor, samhällsklasser och länder göras levande för eleverna. En väl fungerande samverkan mellan skola, kulturinstitutioner, kulturorganisationer och kulturskapare måste etableras.
Elever och föräldrar ska ha rätt att välja skola och kommunen ha skyldighet att tillgodose detta val så långt det är möjligt utan att principen om att varje elev har rätt att gå i den närmaste skolan åsidosätts. Den enskilda klassen ska ha möjlighet att ge skolarbetet en särskild profil. Profilklasser snarare än profilskolor ökar valfriheten. Samarbetet mellan hem och skola måste fördjupas.
Skolans värdegrund
Skolans värdegrund ska vila på de grundläggande dokument om mänskliga fri- och rättigheter som formulerats av Förenta Nationerna. Dessa dokument ska ges en bred spridning inom hela skolväsendet.
Enligt vår mening ska de värden som skolans verksamhet bygger på utgöra allmänmänskliga värden som vunnit bred anslutning bland människor med olika övertygelser och trosuppfattningar, såsom respekt för människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, solidaritet mellan människor, jämställdhet mellan kvinnor och män. Denna värdegrund har kodifierats i FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna och olika internationella konventioner. I regeringens propositioner med förslag till nya läroplaner för skolväsendet används begreppet ''kristen etik och västerländsk humanism''. Vi anser att det är olyckligt att beskriva något så betydelsefullt som en del av skolans värdegrund med uttryck vars innebörd ger utrymme för synnerligen motstridande tolkningar och som riskerar att skapa konflikter.
I dagens mångkulturella Sverige är det ytterst angeläget att söka utveckla och konkretisera allmänmänskliga värden som en gemensam grundval på vilken framtidens samhälle kan byggas. Det är naturligt att dessa värden ska utgöra skolans värdegrund.
Religionsfrihet tillhör hörnpelarna i ett demokratiskt samhälle. Där bör olika religiösa, filosofiska och ideologiska uppfattningar kunna leva sida vid sida och ingen av dem bör åtnjuta en privilegierad ställning. Detta är särskilt viktigt i skolans arbete. Det är därför olyckligt att i en tid då spänningar mellan olika religioner tilltar på många håll i världen ge intryck av att svensk skola ska ges konfessionell prägel. Detta kan leda till att icke-kristna grupper tar avstånd från skolan trots att de delar de värden som ska finnas i skolans värdegrund.
Begreppen ''kristen etik'' och ''västerländsk humanism'' är som framhålls i en analys i en bilaga till läroplanskommitténs betänkande dessutom oklara i sin definition. Att regeringen väljer att förtiga detta är i sig anmärkningsvärt. Inte heller har regeringen valt att på denna punkt redovisa remissinstansernas synpunkter.
Vi anser att det vore synnerligen beklagligt om skolans värdegrund inte fastlägges i politisk enighet. Det skulle vara ett avsteg mot hur sådana skolpolitiska beslut tidigare fattats. Riksdagen bör därför fastställa skolans värdegrund utan att föra in begrepp som ''kristen etik och västerländsk humanism''. Vi föreslår därför att i läroplansförslagets avsnitt om ''Skolans värdegrund och uppgifter'' det andra stycket ska ha följande utformning:
Människolivets okränkbarhet, individens frihet, solidaritet med svaga och utsatta samt alla människors lika värde utgör kärnan i de värden skolan skall gestalta och förmedla. Tillsammans med aktningen för varje människas egenvärde och respekten för det levande utgör de den etiska grunden för skolans arbete.
Det har under modern tid funnits en bred enighet i Sverige om att den allmänna skolan ska vara icke- konfessionell. Föräldrar ska, oberoende av vilken livsåskådning de omfattar, med förtroende kunna skicka sina barn till den obligatoriska skolan.
Det vi hittills anfört har bäring på skolans värdemässiga grund där ingen religion eller ideologi ska ges särställning. Däremot är det självklart att kristendom ges stort utrymme inom ämnet religionskunskap. Vi instämmer i vad propositionen (s 59) säger om ämnet religionskunskap. Kristendomen har haft och har stor betydelse i det svenska samhället. Skolan ska därför inom ramen för religionskunskapen ge kunskap om den kristna trons föreställningsvärld.
Det är inte skolans uppgift att göra barnen kristna. Det är den kristna församlingens uppgift. Även om man är icke- troende, jude eller muslim ska man kunna gå i den kommunala grundskolan utan att känna sig kränkt eller utstött. Alla föräldrar ska alltså med samma förtroende kunna skicka sina barn till skolan, förvissade om att dessa inte blir ensidigt påverkade till förmån för den ena eller den andra av religiösa uppfattningar. Det är inte lyckligt för vare sig skolan eller det framtida samhället om våra barn och ungdomar delas upp i skolor efter de trosriktningar familjen tillhör med åtföljande segregation.
Om ovanstående yrkande inte accepteras av riksdagsmajoriteten kan detta enbart uppfattas som att koalitionsregeringens kompromiss är viktigare än ett enigt ställningstagande till skolans värdemässiga grund. Vi yrkar då att riksdagen uttalar att formuleringen ''kristen etik och västerländsk humanism'' inte innebär att verksamheten i skolan ska ha en konfessionell prägel.
Kunskapsområden
Den tekniska utvecklingen, miljöförändringarna, vår egen ökade rörlighet, invandringen, Sveriges förhållande till och beroende av andra länder samt strukturomvandlingen i näringslivet är av stor betydelse för bedömningen av vilka kunskaper och färdigheter som är betydelsefulla. Utvecklingen ställer också nya krav på arbetssätt, samarbetsformer och inflytande.
Det finns därför några kunskapsområden som i skolan bör ägnas särskild uppmärksamhet. Dit hör grundläggande frågor kring kulturarv och kulturförändringar i vid mening. Kunskaper om det svenska kulturarvet, vår historia och vårt språk liksom förståelse och respekt för andra folks och nationaliteters kulturarv bör genomsyra utbildningen. En fast förankring i det egna kulturarvet skapar goda förutsättningar att förstå både det egna samhället, den kulturella mångfald som finns i Sverige, och främmande kulturer.
Ökade krav ställs på färdigheterna både i att kunna uttrycka sig på främmande språk och bättre kunskaper om internationella och globala förhållanden. Mot den bakgrunden bör språkprogrammen i såväl grundskolan som gymnasieskolan förstärkas.
Förändringar i miljön ställer inte minst kommande generationer inför stora och svårbemästrade problem. Miljökunskapen är ett centralt kunskapsområde som inte bara ska behandlas inom de naturorienterande ämnesområdena. De ekologiska aspekterna måste i större utsträckning prägla undervisningen även inom andra områden. Miljöfrågorna rymmer också etiska dimensioner som måste uppmärksammas i undervisningen.
Bilden av skolan 1993
För en kort tid sedan överlämnade Skolverket till regeringen en beskrivning av skolan som varit ett led i Skolverkets uppdrag att följa och utvärdera verksamheten i skola och vuxenutbildning. ''Bilden av skolan 1993'' är därför ett betydelsefullt dokument i diskussionen om hur den framtida skolan bör utformas.
Värderingen av skolan visade på både positiva och negativa sidor. Läsförmågan är internationellt sett god. Eleverna är i allmänhet duktiga på att räkna. De har lätt att förstå engelska. De når goda resultat i några av de praktisk- estetiska ämnena, såsom t ex musik och hemkunskap, och de är i allmänhet mycket positiva till ämnet slöjd. Men de visar också stora kunskapsbrister t ex i de naturorienterande ämnena. Det brister också ofta i förmågan att analysera och lösa problem, i att argumentera för en uppfattning, i förmågan att se samband och förstå begrepp eller att använda kunskaper på ett ämnesövergripande sätt.
Regeringens förslag till utveckling av grundskolan bör naturligen ses mot bakgrund av den bild som tecknats i Skolverkets rapport ''Bilden av skolan 1993''.
Kursplaner och timplaner
Naturorienterande och samhällsorienterande ämnen
Ämnenas inneboende logiska struktur ska naturligtvis användas som stöd för inlärningen, men kan inte vara utgångspunkten för lärandet i grundskolan. Därför är det i strid med modern skolforskning att så starkt som regeringen gör betona att undervisningen i grundskolan ska ha sin utgångspunkt i ämnen. Denna akademisering av grundskolan försvårar möjligheten att uppnå de mål som samhälle och arbetsliv förväntar sig av skolan. Skolarbetet bör i stället vara ämnesövergripande och utgå från elevernas kunskaper, erfarenheter och behov.
Regeringens förslag till nya kursplaner innebär till skillnad mot Lgr 80 att de naturorienterande och samhällsorienterande ämnena åter delas upp i separata kursplaner. Läroplanskommitténs förslag om kursplaner i naturlära och samhällslära för årskurserna ett till fem accepteras inte heller av regeringen. I stället föreslår regeringen att eleverna redan från årskurs ett kan möta en undervisning uppdelad i fysik, kemi, biologi, teknik och så vidare. I ett par av de exempel på lokala timplaner som anges kommer sjuåringar och, i ökad utsträckning, sexåringar att möta skolans verksamhet uppdelad i fjorton ämnen.
Skolans uppgift är att utveckla eleverna till kunniga, intellektuellt nyfikna, kritiskt reflekterande och solidariska människor. Skolan ska därför ge sammanhang, överblick, förståelse för helheter och samband.
Mot denna bakgrund anser vi att ämnena samhällslära och naturlära ska genomföras för årskurserna ett till sex och den ämnesuppdelning som regeringen gjort i dessa ämnen således avvisas av riksdagen. Motsvarande ska gälla i de tre högre årskurserna, dvs. att nuvarande indelning av undervisningen i naturorienterande och samhällsorienterande ämnesområden ska bestå. Vi avvisar därmed förslaget att dela upp ämnena i separata kursplaner på det sätt som regeringen förordar.
Regeringens förslag på denna punkt är mycket långtgående. Det strider vad gäller samhällslära och naturlära mot vad läroplanskommittén förordat men även mot vad som gäller i dag då dessa ämnesområden behandlas inom OÄ (orienteringsämnen) i årskurserna 1--6.
Vi ser stora fördelar med att undervisningen inom dessa områden bedrivs ämnesövergripande. Stöd för vår ståndpunkt har vi i Skolverkets utvärdering, speciellt av de naturorienterande ämnena. Det finns ett starkt behov av att i ökad grad låta utgångspunkten för undervisningen vara elevernas egna erfarenheter av dessa kunskapsområden.
Vi är nu dessutom i den situationen att den nya ämnesövergripande lärarutbildningen har goda förutsättningar att klara denna uppgift.
Ett ställningstagande för ämnesövergripande undervisning innebär också att läromedelsproducenterna utvecklar läromedlen så att dessa kan bli till ett starkt stöd för en undervisning som prioriterar helhet och sammanhang.
Barn- och ungdomskunskap
Läroplanskommitténs förslag om en egen kursplan för barn- och ungdomskunskap accepteras inte av regeringen.
Barn- och ungdomskunskap bör enligt vår mening få en egen kursplan inom det samhällsorienterande ämnesområdet. Det är angeläget att barn- och ungdomskunskap ingår som en viktig del i skolans undervisning.
Ungdomarna måste i skolan få ordentliga möjligheter att diskutera och lära sig mer om barn och ungdomars utveckling och levnadsvillkor. Genom detta kan förståelsen av den egna utvecklingen underlättas. Undervisningen ska ge förutsättningar för att kunna möta och respektera människors olika värderingar och ursprung, ge kunskaper om sex- och samlevnadsfrågor och därigenom främja jämställdhet mellan kvinnor och män. Frågan om framtid, studier och arbete ska också vara en del av det nya ämnet barn- och ungdomskunskap. En stor del av etiska och moraliska frågor som i dag diskuteras inom religionskunskapen bör också kunna tas upp inom barn- och ungdomskunskap.
Vi förordar att det samhällsorienterande ämnesområdet utökas med femton timmar så att det uppgår till minst 860 timmar.
Praktisk-estetiska ämnen
I förslaget till timplan har ämnena bild, hemkunskap, idrott och hälsa, musik samt slöjd samlats till en ämnesgrupp med gemensam timtid. Det är svårförståeligt att så skett eftersom dessa ämnen är av mycket olika karaktär. Här har regeringens oförmåga att enas om hur många timmar det ena eller det andra av dessa ämnen ska tilldelas fått styra ställningstagandet. I stället överflyttar regeringen denna dragkamp om timmar ut i skolorna, vilket vi anser vara oansvarigt. Behovet av flexibilitet inom denna grupp av ämnen kan tillgodoses genom elevernas egna val och pedagogisk profilering genom möjlighet till timtalsjämkning.
Vi anser att de praktisk-estetiska ämnena bör stärkas i förhållande till regeringens förslag. De är mycket betydelsefulla i skolans utbildning och helt nödvändiga för att utveckla olika delar av elevernas personligheter och intressen. Vi förordar därför att dessa ämnen tillsammans får minst 1 400 timmar, det vill säga 80 timmar mer än vad regeringen föreslagit och att riksdagen tar ställning till varje ämnes minsta garanterade timtid. Vi föreslår att ämnet bild får minst 230 timmar, hemkunskap minst 110 timmar, idrott och hälsa minst 500 timmar, musik minst 230 timmar och slöjd minst 330 timmar. I detta förslag bibehålls den balans mellan ämnena som gäller i nuvarande läroplan.
Bild
Bildämnet är viktigt för att utveckla elevernas förmåga att uttrycka sig och förmedla känslor i andra former än med tal och skrift. Ämnet har också stor betydelse för att öka förståelsen i nyhetsförmedling, informationsutbud och reklam, som i allt högre grad bygger på bilder. Att kunna tolka och förstå budskap i bilder blir allt viktigare. Bildämnet ska också bidra till att frigöra varje barns egen skapande förmåga.
Vi föreslår att varje elev skall garanteras undervisning i ämnet bild i minst 230 timmar.
Hemkunskap
Oavsett vilken framtid eleverna väljer kommer de hela sitt liv att uppträda som konsumenter, som ska ta ansvar för sin vardag, för hemmets skötsel, för hushållsarbete. I allt fler familjer förvärvsarbetar båda föräldrarna, vilket ger färre tillfällen för barnen att ''ärva'' viktiga vardagskunskaper. Hemkunskapsämnet i skolan har blivit en allt viktigare kunskapskälla.
Som konsumenter ställs vi inför en allt större flora av varor och tjänster. Gedigna kunskaper krävs för att värdera och bedöma det som marknaden erbjuder. Konsumentkunskap är viktig för att kunna hantera de gränser hushållsekonomin, omsorgen om miljön och vår hälsa ställer.
Vi föreslår att varje elev garanteras undervisning i ämnet hemkunskap i minst 110 timmar.
Idrott och hälsa
Ett mycket stort antal remissinstanser av mycket skiftande karaktär har strukit under vikten av att ämnet Idrott och hälsa får ett tillräckligt stort utrymme i skolans arbete.
Folkhälsoskäl talar för att alla barn och ungdomar får gedigna kunskaper om den fysiska aktivitetens betydelse för hälsan. Det är självklart också viktigt att barn får väl tilltagna möjligheter att utöva idrott och annan fysisk aktivitet.
Pedagogiska skäl talar också för att barn och unga får en varierad skoldag, som medger att praktiska och mer teoretiska moment i undervisningen varvas. Också i det sammanhanget spelar idrottsundervisningen stor roll.
Vi vet att många elever uppskattar idrottsämnet i hög grad. De skulle sannolikt avsätta en stor del av timtiden för egna val till idrottsämnet. Det är ofta elever som idrottar eller är fysiskt aktiva på annat sätt också på sin fritid. Kunskapen och den fysiska aktiviteten är dock minst lika viktig för den växande grupp unga som aldrig eller mycket sällan idrottar. Just för dem är det extra viktigt att skolan garanterar ett tillräckligt antal timmar i ämnet Idrott och hälsa.
Vi anser att varje elev ska garanteras undervisning i ämnet Idrott och hälsa med minst 500 timmar.
Musik
Musik spelar allt större roll, inte minst för många ungdomar. Musiken är för många ett uttryckssätt nästan lika viktigt som språket. Skolan har självklart ett stort ansvar för att utveckla detta uttryckssätt och stödja barns och ungdomars musikintresse. Deras förmåga att själva skapa och förmedla musik ska stärkas. Det finns också ett omistligt musikaliskt kulturarv som skolan måste medverka till att föras vidare.
Vi anser att varje elev ska garanteras undervisning i ämnet musik med minst 230 timmar.
Slöjd
Slöjdämnet ska ge viktiga kunskaper som behövs i det vardagliga livet. Att kunna hantera olika slags material, verktyg och andra hjälpmedel är viktigt för alla. Dessa färdigheter är av stor ekonomisk nytta både för den enskilde och för samhället. Den allt större medvetenheten om miljö och ekonomi ställer större krav på återanvändning och en resurssnål livsstil.
Slöjden ska också hjälpa till att utveckla varje elevs eget skapande i olika material och utveckla konstnärliga förmågor.
Vi anser att varje elev ska garanteras undervisning i ämnet slöjd i minst 330 timmar.
Praktisk arbetslivsorientering
I regeringens förslag till timplan återfinns inte tid avsatt för arbetslivsorientering. I nu gällande läroplan har den praktiska arbetslivsorienteringen och skolans studie- och yrkesorientering haft ett utrymme motsvarande 160 timmar. Regeringen föreslår att tid för dessa moment ska ingå i undervisningstiden i de olika ämnena. Om tid för den praktiska arbetslivsorienteringen inte markeras särskilt i timplanen uppfattas detta som att skolan inte tillmäter denna del av verksamheten särskilt stor vikt.
Vi anser att minst 100 timmar ska avsättas i timplanen för den praktiska arbetslivsorienteringen. Det är viktigt att skolan på detta sätt kan öppnas mot arbetslivet. Genom den praktiska arbetslivsorienteringen får ungdomarna kunskaper och färdigheter som de ej kan erhålla i skolans ordinarie undervisning. Det är också viktigt att ungdomarna därigenom får en kontakt med vuxenvärlden och arbetslivet inte minst mot bakgrund av deras behov av kunskaper om arbetslivets villkor och möjligheter.
Den praktiska arbetslivsorienteringen bör genomföras tidigast i årskurs åtta och under höstterminen i årskurs nio.
Språkprogrammet
Goda språkkunskaper är en nödvändighet både för utvecklingen av vårt land och för den enskildes möjligheter till ett rikt kontaktnät. Man kan på goda grunder säga att världen krymper samtidigt som våra horisonter vidgas. Vi reser mer, vi har fler kontakter med människor i andra länder och vi får snabbare och rikligare information om vad som händer i andra delar av världen. Allt detta utgör skäl för att förstärka skolans språkundervisning.
Propositionen följer i stort läroplanskommitténs förslag i detta avseende och vi har inga invändningar mot de förslag regeringen för fram. Vi anser dock att riksdagen bör göra ytterligare förstärkningar vad avser ämnet Svenska som andra språk.
Svenska som andra språk
Svenska som andra språk anses av regeringen inte ha behov av en särskild kursplan. Undervisning i svenska som andra språk ges till elever som har ett annat modersmål än svenska och är till sin karaktär helt skild från modersmålsundervisningen i svenska. Dessa elever måste tillägna sig svenskan som ett främmande språk. Det är av stor betydelse att svenska som andra språk ges som ett eget ämne. En väl genomarbetad kursplan med en tydlig beskrivning av ämnets karaktär och inriktning måste ligga till grund för undervisningen i ämnet. Ämnet har sedan lång tid tillbaka en egen metodik. Undervisningen måste planeras och genomföras på ett sådant sätt att eleverna inte stannar på en låg språkförståelsenivå.
Hemspråk
Vi delar i mycket det regeringen skriver om hemspråksundervisningens syfte och också att det ska vara möjligt att använda utrymmet för elevens eget val och B- språk för att läsa hemspråk.
Utgångspunkten för hemspråksundervisningen måste utgå från varje elevs behov att vidmakthålla och utveckla kunskaperna i det språk han eller hon använder i sin dagliga miljö. Rätten till hemspråksundervisning måste i praktiken utformas så att eleverna har reella möjligheter att utnyttja den. Oacceptabla restider och en förläggning under dygnet så att det i praktiken blir omöjligt för eleverna att delta, måste undvikas. Det är också viktigt att elever med rätt till hemspråksundervisning inte tvingas avstå från annan värdefull undervisning.
Att uppfylla alla dessa krav, och dessutom kravet om att arrangera undervisningen så rationellt som möjligt, ställer stora krav på nytänkande och flexibilitet. Vi vill betona att elevens behov av gedigna kunskaper i sitt hemspråk är något eftersträvansvärt både för individ och samhälle.
Engelska
Vi instämmer i regeringens uppfattning att det bör finnas en lokal frihet att besluta när den timplanebundna undervisningen i engelska ska påbörjas. Det hade varit önskvärt att forskningen kring vad som är en lämplig tidpunkt hade kommit längre. Då hade man kunnat bedöma hur undervisningstimmarna skulle kunna utnyttjas på ett optimalt sätt.
Konsekvenser för timplanen
För att göra det möjligt att förstärka den praktiska arbetslivsorienteringen, barn- och ungdomskunskapen och de praktisk-estetiska ämnena reduceras utrymmet för elevens val med 195 timmar till minst 275 timmar.
Internationell och kulturell förståelse
Arbetet för internationell och kulturell förståelse måste få stort utrymme i skolan. Det internationella beroendet ökar för alla nationer. Nationernas livsvillkor blir alltmer sammanflätade. Det är inte längre möjligt att som nation isolera sig eller avstå från samverkan. Beroendet ökar på alla plan, politiskt, tekniskt och ekonomiskt.
Nationella gränser får mindre betydelse. Genom moderna kommunikationer kan människor röra sig över gränser på ett helt annat sätt än tidigare. Befolkningsströmmar ökar inom och mellan länderna. Miljöpåverkan känner inga gränser. Idéer, nyheter och information sprids sekundsnabbt över jorden. Denna situation är en del av vår verklighet.
Skolan får därför inte utelämna de globala frågorna. För de unga är frågor om hur världsfattigdomen kan utrotas och miljöförödelsen hejdas avgörande. Insikt måste skapas om livsvillkoren i u-länderna. Trots att barnadödligheten minskat, medellivslängden och skrivkunnigheten ökat, ökar antalet fattiga människor -- över en miljard människor lever i absolut fattigdom. Grundläggande mänskliga rättigheter kränks på många håll. Klyftan mellan de rikaste och fattigaste länderna ökar. Det kommer att kräva enorma insatser att skapa goda levnadsvillkor för jordens ökande befolkning och för att upprätthålla en balans mellan befolkning, resurser och miljö. Utvecklingen är inte ödesbunden -- vi kan styra den.
Mot bakgrund av detta måste solidaritets- och rättviseperspektivet mellan nationer, grupper och människor ägnas stort utrymme i skolans vardag. Sveriges långa tradition av solidaritet med och bistånd till tredje världen måste återspeglas i skolans arbete.
I dag breder främlingsfientligheten ut sig i Sverige liksom i övriga delar av Europa. Förenklade och förljugna budskap sprids som skapar oro bland människor. Det är en viktig uppgift för skolan att genom debatt och ställningstaganden med kraft motverka främlingsfientlighet och rasism.
För att garantera och underlätta studier om internationell och kulturell förståelse bör detta kunskapsområde få en egen beskrivning i läroplanen. Där ska framgå hur studierna om dessa frågor bör läggas upp inom ämnen och ämnesområden.
Vi beklagar att världen utanför Europa och de stora för mänsklighetens framtid avgörande överlevnadsfrågorna har tonats ner av regeringen i förhållande till nu gällande läroplan. Detta betonas bland annat i Hem och Skolas remissvar.
Miljöfrågor
Miljöfrågorna måste ägnas särskild uppmärksamhet i grundskolan. Miljöundervisningen måste belysa hur ett samhälles utveckling systematiskt kan miljöanpassas och hur vi långsiktigt ska kunna anpassa vårt sätt att arbeta och leva, bruka marken och de förnyelsebara resurserna.
Det är naturligt att detta sker brett ämnesövergripande både över de samhällsorienterande och naturorienterande ämnesområdena. För att garantera att studier av miljöfrågor får ett stort utrymme och genomförs på ett bra sätt är det lämpligt att även dessa frågor upptas i läroplanen i form av en beskrivning av kunskapsområdet där det visas hur miljöfrågorna kan struktureras och vilka krav på samordning mellan olika ämnesområden som måste genomföras.
Kultur i skolan
Modern forskning har visat att det krävs ett bra samspel mellan teoretiska ämnen och praktisk-estetiska ämnen för ett utvecklande skolarbete. Att ge kulturämnena en stark ställning kan därför också motiveras med att de berikar övrigt skolarbete. Kulturämnena ger skoldagen liv och lust. De spelar en central roll för att skolan skall klara sin fostrande uppgift.
Som vi tidigare framhållit vill vi inte gå med på så stora neddragningar av timtalen för de praktisk-estetiska ämnena som regeringen föreslår. Vi föreslår tidspåslag på dessa ämnen och att varje ämne får egen garanterad tid i timplanen.
Vi vill vidare framhålla att arbetssättet i skolan bör präglas av att i alla ämnen eleverna ges möjligheter att uttrycka sig även i skapande/konstnärliga former. Likväl som det teoretiska arbetssättet finns med i alla ämnen bör skolan uppmuntra till att ett skapande arbetssätt präglar alla ämnen.
Kulturlivets tidigare lovande kontakter med skolan har försvårats och på många håll mer eller mindre upphört. Nya kontaktnät behöver byggas upp mellan kulturlivet och skolan.
När ny läroplan fastställs bör skolans kulturmål ytterligare preciseras.
Demokratisk fostran
Den svenska skolans främsta uppgift under hela efterkrigstiden har varit att fostra demokratiska människor. Skolan har i sin strävan mot detta mål haft stora framgångar, men även mött betydande svårigheter. Trots svårigheter och tillkortakommanden är skolan ändå samhällets viktigaste kraft i arbetet på att utvidga och fördjupa demokratin både genom att ge kunskap och genom att fostra till ett demokratiskt förhållningssätt.
Denna skolans främsta uppgift består. Det innebär att skolan aktivt ska påverka barnen och ungdomarna att omfatta demokratins grundläggande värderingar och låta dessa komma till uttryck i praktisk vardaglig handling. Var och en som verkar inom skolan ska främja aktning för varje människas egenvärde och respekt för vår gemensamma miljö. Människolivets okränkbarhet, individens frihet, solidaritet med svaga och utsatta i alla delar av världen samt alla människors lika värde utgör kärnan i de värden skolan ska gestalta och förmedla. Ingen i skolan får utsättas för mobbning eller trakasserier.
En del värderingar som regeringen framför i avsnittet om skolans roll och uppgifter framstår som minst sagt anmärkningsvärda. Där ironiseras över att skolan enligt 1946 års skolkommission skulle omformas till ett redskap, en spjutspets, i kampen för ''demokratins samhälle''. Skolan, slår regeringen fast, ''har ett större och mer varaktigt uppdrag än att effektuera den rådande konjunkturens och tidsandans krav''.
De värderingar som präglade skolkommissionens arbete och syn på den svenska skolans uppgifter hade sin grund i mänsklighetens erfarenheter av de nazistiska och kommunistiska diktaturernas terror och fasansfulla förbrytelser. Att mot denna bakgrund nedlåta sig till formuleringar av ovanstående art är uppseendeväckande. Den moderata skolministerns konservativa åsikter i sin syn på skolan hakas på en trend i dagens tidsanda som inte vill se skolan som en skapare av framtiden utan något som framtiden släpar efter sig. Skolan ska med den synen inte bidra till förändring. Den ska begränsa sig till att vårda ett arv.
Vi anser att riksdagen med kraft måste tillbakavisa tolkningar med innebörden att demokratisk fostran i svensk skola ska utgöra en historisk parentes. Riksdagen måste klargöra att demokratisk fostran förblir en huvuduppgift för skolan. Detta bör ges regeringen till känna.
Personlig och social utveckling
De arbetssätt och arbetsformer som väljs i skolan ska vara sådana att eleven övas i att använda sina kunskaper som redskap för att formulera och pröva antaganden och lösa problem, reflektera över erfarenheter, kritiskt granska och värdera påståenden och förhållanden. Skolarbetet ska stimulera nyfikenhet och lust att lära, befästa en vana att självständigt formulera ståndpunkter grundade på såväl kunskaper som förnuftsmässiga och etiska överväganden och lära sig arbeta både självständigt och tillsammans med andra.
Skolverkets utvärdering visar som tidigare framhållits bristande måluppfyllelse i dessa avseenden. Den talar om brister i att analysera och lösa problem, i att argumentera för en uppfattning, i förmågan att se samband och förstå begrepp eller att använda kunskaper på ett ämnesövergripande sätt.
Traditionella arbetssätt dominerar elevernas bild av hur arbetet i skolan är. På högstadiet är fortfarande den vanliga arbetsformen att lärarna håller föredrag för eleverna och leder deras arbete genom att ställa frågor och ge dem arbetsuppgifter som de får lösa enskilt. Genom detta sätt att arbeta får inte eleverna stora möjligheter att träna sin förmåga till självständigt arbete. Samtidigt finns det lärare som i allt högre grad tillämpar arbetsformer och arbetssätt som bygger på samarbete, självständighet, kritiskt tänkande och undersökande aktiviteter.
Både arbetsliv och det omkringliggande samhället har rätt att förvänta sig att skolans inre arbete moderniseras. För att i arbetslivet förverkliga idéerna om det goda arbetet i en allt mer kunskapsintensiv produktion krävs att eleverna i skolarbetet tillämpar arbetsformer som ger dem vana vid att ta ansvar, ha inflytande, utveckla ett självständigt och kreativt tänkande samt lösa problem självständigt och i gemenskap med andra.
Aktuell forskning från bland annat Danmark visar att i skolor där man verkligen har arbetat för att stärka självständighet, kreativitet, kommunikationsförmåga, kritiskt omdöme och demokratisk hållning ökar benägenheten i arbetslivet att intressera sig för demokratifrågor, arbeta för jämställdhet mellan könen, förhålla sig självständigt och kritiskt i samhällsfrågor.
Detta ställer krav på att lärarrollen kraftigt förändras från rollen som i första hand föreläsare till en aktiverande, planerande och stödjande handledare med ansvar för elevernas personliga utveckling och utbildning.
Arbetsformerna är mycket viktiga i skolan. Undervisningen måste i helt annan omfattning än vad som nu sker utgå ifrån elevernas egna erfarenheter och frågor. Lärandet i skolan måste som utgångspunkt ha vad som upplevs som angeläget av eleverna och successivt vidga deras intressen. Bara då finns förutsättningar att de når fram till bestående kunskaper och insikter.
Staten ska inte för en målstyrd skola föreskriva vilka arbetssätt, metoder och arbetsformer som ska användas för att nå målen. Det ska lärare och rektorer i samråd med eleverna ta ett ansvar för. Vi ogillar dock att regeringen i denna proposition tonat ned betydelsen av att utveckla arbetsformerna. Utvärderingsresultaten visar tvärtom att här krävs det förstärkta insatser för att uppnå skolans mål. Det är i första hand en fråga för Skolverket att ägna särskild uppmärksamhet för att med stöd av forskning inrikta sitt utvecklingsarbete och informationsverksamhet mot en förnyelse av arbetssätt och arbetsformer i skolan. Denna fråga måste alltså alltfort ha högsta prioritet i den utvärdering av skolan som sker på skolnivå, lokal och nationell nivå. Det är naturligt att dessa frågor också följs upp på lokal och central politisk nivå. Vi anser att riksdagen starkt bör framhålla betydelsen av ändrade arbetssätt och arbetsformer för att uppnå målen om personlig och social utveckling.
Ansvar och inflytande i skolan
Elevernas och personalens inflytande
Skolan är till för eleverna och deras utbildning. Det är därför alltid deras intressen och behov som måste stå i centrum för verksamheten.
Skolans arbete ska utformas i ett samspel mellan elever och lärare som tillsammans ska ha det avgörande inflytandet över de arbetsformer som ska användas för att nå skolans mål. Läroplanen måste därför för dem vara ett välkänt och levande dokument. Till stöd i detta arbete ska finnas skolans övriga personal med rektor som ytterst ansvarig.
För att på ett övertygande sätt kunna förmedla demokratiska värderingar är det nödvändigt att skolan använder ett demokratiskt arbetssätt. Dessutom är elevernas engagemang i och ansvar för skolarbetet avgörande för ett framgångsrikt lärande. Elevernas inflytande är garanterat dem i lag. De har således rätt till ett reellt inflytande på arbetssätt, arbetsformer och undervisningens innehåll samt deltagande i demokratiska processer under utbildningstiden.
Såväl läroplaner, och andra styrdokument, som ett stort antal uttalanden i politiska beslut i kommuner, riksdag och regering har under de senaste decennierna understrukit vikten av att skolan arbetar demokratiskt och att eleverna har inflytande över såväl sin arbetsdag som skolans angelägenheter i övrigt.
Var och en som har kontakt med skolan inser att bristerna är stora när det gäller att leva upp till elevinflytande i skolvardagen. Därmed kan rimligen inte målen att fostra demokratiska människor i skolan anses uppfyllda.
Det mest grundläggande hindret är de dominerande attityderna bland stora personalgrupper, men också hos många elever. Målen i läroplanerna har inte tagits på allvar på denna punkt. Det råder föreställningar om ett motsatsförhållande mellan kunskapsinhämtande och demokratiska arbetsformer. I själva verket är kunskaper och inflytande ömsesidigt beroende av varandra och förstärker varandra.
Den nationella utvärderingen av grundskolan som nyligen presenterades av Skolverket visar att de yngre elevernas inflytande över skolarbetet är relativt stort. Dessvärre minskar inflytandet därefter ju högre upp i årskurserna eleverna kommer. Utvärderingen visade också tydligt att arbetet med att utveckla elevinflytandet inte har gjort nämnvärda framsteg de senaste decennierna.
Det saknas således varken lagligt eller annat stöd för en kraftfull utveckling av elevdemokratin. Hindren finns på annat håll -- i skolans traditioner och i bristande erfarenheter av och kunskaper om ett elevaktivt arbetssätt i skolan.
Vi anser att det är oacceptabelt att skolan visar bristande tilltro till sina elevers förmåga att ta ansvar. I ett läge då arbetslivet liksom samhället i stort så starkt framhåller behovet av att individen ska kunna ta eget ansvar, kunna samarbeta, vara kreativ liksom kritiskt granskande måste det vara en stor uppgift för skolan att bättre leva upp till sina sedan länge fastställda mål om demokratiskt och aktiverande arbetssätt, om elevdemokrati, om samarbete och ansvar.
Formerna för detta elevinflytande kan inte fastläggas centralt. Det är genom ett lokalt utvecklingsarbete som de demokratiska idéerna kan få fotfäste och växa sig starka också i skolan. Självfallet måste skolans organisation underlätta detta arbete. Inom lärarutbildning och lärarfortbildning liksom skolledarutbildning måste frågor om elevinflytande och demokratiska arbetssätt få den framskjutna plats läroplanen och de politiska besluten givit detta område.
Tiden anges ofta som ett hinder för demokratin. Det är sant att det är en lång process att förankra demokratiska idéer, men det finns inget som tyder på att ett demokratiskt förhållningssätt i skolarbetet tar tid från kunskapsinhämtandet. I den dagliga undervisningen torde det därför inte krävas ytterligare tid för att stärka elevernas inflytande över sitt arbete.
Däremot kräver elevernas inflytande över skolans allmänna angelägenheter tid. I den timplan som regeringen föreslagit finns ingen sådan tid reserverad. Därför bör det uttalas klart att det ankommer på rektor att planera arbetet i skolan så att tid ges för att eleverna ska kunna utöva sitt inflytande.
Den dagliga verksamheten i klassen måste även genomsyras av ett klimat där det förväntas att eleverna tar medansvar och agerar självständigt. Det vilar ett stort ansvar på de vuxna i skolan att organisera och genomföra arbetet på ett för eleverna demokratiutvecklande sätt. Det är viktigt att det inom skolan och andra miljöer där barn och ungdomar finns utvecklas idéer och modeller för inflytande och delaktighet. Detta bör ges regeringen till känna.
Föräldrarnas ansvar och inflytande
Formerna för samarbetet mellan hem och skola måste utvecklas ytterligare. Även om rektor ska ha det samlade ansvaret för att detta sker måste alla anställda i skolan tillsammans med eleverna lägga ner kraft och fantasi för att föräldrar ska känna sig välkomna i skolan. De ska uppmuntras att följa och stödja sina barns och ungdomars arbete där.
Alltför många föräldrar upplever fortfarande skolan som en främmande miljö inför vilken de känner sig mycket osäkra. En majoritet av föräldrarna upplever utrymmet för inflytande i skolan som nästan eller helt obefintligt. Högstadieföräldrarna är mer kritiska till skolan än de andra stadiernas föräldrar, t.ex. till skolans informationsverksamhet. Föräldrar med lång egen utbildning är mer kritiska till skolan än föräldrar med kortare utbildning.
Den pedagogiska forskningen är entydig om betydelsen av föräldrarnas inställning och tilltro till skolan för barnens möjlighet till förkovran i skolarbetet. Vi är oroade över tendenserna till att föräldrar som känner sig främmande för skolan ställer sig vid sidan av sitt barns skolarbete. Det är vår övertygelse att varje förälder har ett starkt engagemang i sitt barn, men att många föräldrar känner osäkerhet och otillräcklighet inför skolan och därmed får svårt att stödja barnen i skolarbetet. Det är därför av yttersta vikt att skolan gör ytterligare insatser för att åstadkomma en fungerande samverkan med hemmen och tillsammans med den enskilde föräldern finner former, där hemmet bäst kan stödja det enskilda barnet.
Kulturkonflikter mellan hem och skola drabbar särskilt barn med svårigheter i skolarbetet. Den kraftiga ökningen av invandrarbarn i skolan ställer nya krav på utveckling av föräldrasamverkan. Bland föräldrarna till invandrarbarn finns ett stort engagemang för barnens skolgång, men svårigheter att känna igen metodik och kunskaper från den egna skolgången gör att många invandrarföräldrars engagemang inte tas tillvara. Rätten att välja skola skrevs in i skollagen 1991. Den är viktig även om det visat sig vara ett fåtal elever och föräldrar som väljer en annan skola än den närmaste.
Att enbart välja skola är dock en mycket begränsad och passiv form av demokrati om man verkligen vill fördjupa föräldrainflytandet över barnens skolgång. Det är istället vardagen i klassrummet, i den skola där barnen går, som borde mobilisera föräldraengagemanget och leda till angelägna förbättringar. Vi menar att den kontakten mellan hem och skola kan förstärkas avsevärt. Lärare och föräldrar behöver ha en kontinuerlig dialog om eleven. Skolan får inte ''gömma sig'' bakom skriftliga meddelanden i form av siffror eller bokstäver i ett betygsdokument. I stället bör kontakter finnas som innebär ömsesidiga åtaganden. Vi återkommer senare i motionen till utvecklingssamtalets betydelse.
Alla vet att bristerna i hem--skola-kontakten tilltar när eleven börjar dagens högstadium. Ämnessplittringen, med många ämneslärare som följd, försvårar möjligheten till naturliga kontakter. Både för elevers och föräldrars möjlighet till inflytande i skolan krävs att elever och lärare har så mycket tid tillsammans att de lär känna varandra.
Vid sidan av föräldrarnas delaktighet på klassnivå och nära det egna barnet måste föräldrarna ges ett demokratiskt inflytande på skolenhetsnivå.
Det är inte möjligt att med centrala beslut lägga fast formerna för föräldrainflytande som passar överallt. Tvärtom måste formerna utvecklas med hänsyn till varje skolas speciella förutsättningar.
Det förekommer i dag i flera kommuner ett intressant utvecklingsarbete i syfte att vidga föräldrarnas inflytande i skolan. Det inrättas olika former av brukarråd eller styrelser där föräldrarna är representerade i varje skolenhet. Vi anser att detta arbete bör stimuleras för att ge erfarenheter för att bedöma vilka ytterligare åtgärder som krävs för att öka föräldrarnas inflytande i skolan.
I debatten har nämnts att en lagstadgad rätt för föräldrarna till inflytande i skolan bör införas för att stärka deras ställning. Frågan har inte belysts närmare i regeringens proposition. Vi anser att det finns skäl att noga studera både möjligheter och problem med detta, bl.a. gränsdragning gentemot skolledning, elever och lärare. Regeringen bör få riksdagens uppdrag att göra en sådan översyn.
Därutöver kan staten stimulera utvecklingen främst genom att i lärarutbildning och fortbildning framhålla betydelsen av kontakterna mellan hemmen och skolan.
Lärare och skolledningar måste också snabbt få tillgång till en rik dokumentation och idébank om hur samarbetet mellan skolan och hemmen ska förstärkas.
Det som har sagts om ökat föräldrainflytande i skolan bör ges regeringen till känna.
Det kommunala ansvaret
Genom beslutet om kommunalisering av skolan har en stor del av det ansvar för skolan som tidigare låg hos riksdag och regering flyttats över till de folkvalda i kommunerna. I en del kommuner ligger dessutom många av de avgörande besluten över skolan decentraliserade ut till stadsdels- eller kommundelsnämnder.
Regeringen framhåller att de statliga målen och riktlinjerna för utbildningen ska vara tydliga och utvärderingsbara. Staten ska inte reglera på vilket sätt kommunerna ska organisera sin skolverksamhet. Det ska vara en tydlig fördelning av ansvaret mellan dem som ska besluta om verksamhetens mål och inriktning, det vill säga politikerna, och dem som arbetar med förverkligandet, främst lärare och skolledare.
Vi delar den sedan tidigare fastlagda principen om den målstyrda skolan. Detta kräver klara och väl definierade mål och krav från staten för att ge den ram inom vilken den enskilda kommunen och ytterst skolpersonalen har frihet att välja arbetsformer och prioriteringar. Det är dock ingen enkel uppgift att formulera klara och väl definierade mål för skolan och att därvid på olika områden nå en rimlig avvägning mellan den synnerligen konkreta målutformningen som starkt låser skolans verksamhet och den mycket allmänna och abstrakta formuleringen som lämnar en närmast total frihet för de i skolan verksamma att själva utforma vad man vill uträtta i skolan. Det är därför angeläget att visa stor respekt för målstyrningens svårigheter och begränsningar inom skolverksamheten. De närmaste åren kommer att ge nya erfarenheter, varför det krävs en stor öppenhet inför arbetet att arbeta med mål- och resultatstyrning av skolan.
Vi vill redan nu framhålla att vi anser att propositionen inte i alla delar gjort rätt avvägning mellan vad som är de kommunalpolitiskt ansvarigas ansvar och vad som är ansvaret för den enskilda skolan.
Vi noterar också att regeringen med ''skolan'' nästan alltid tycks avse rektor. Detta innebär att det samlas ett utomordentligt stort ansvar i rektorsrollen. Vi delar uppfattningen att rektor måste ha en tydlig chefsroll och att det är hans/hennes uppgift att ansvara för helheten i skolans arbete.
Den för skolan ansvariga kommunala nämnden har ett stort ansvar för skolans utveckling och kan självfallet inte få ställas vid sidan av viktiga beslut. Genom att utarbeta kommunens skolplan bör denna nämnd tydliggöra sina prioriteringar. Det bör t ex också genom lokala politiska beslut efter förslag från den enskilda skolan fastställas eventuella jämkningar av timplanen eller andra större beslut. Som vi senare kommer att utveckla, anser vi det orimligt att beslut om betyg ska fattas lokalt i varje skola för sig.
Vad som anförts om det kommunalpolitiska ansvaret och inflytandet över skolan bör ges regeringen till känna.
Övriga frågor
Samlad syn på barn
Samhällets insatser för barn och ungdom måste präglas av en helhetssyn på de unga. Detta synsätt präglade såväl förskola--skolkommitténs arbete som de direktiv den socialdemokratiska regeringen gav läroplanskommittén. Vi beklagar att föreliggande förslag inte är ett måldokument gemensamt för förskola--skola. Oförmåga att se samhällets insatser för barn och unga i ett helhetsperspektiv går stick i stäv med de ansträngningar som under senare år gjorts för att närma förskola och skola till varandra.
Skolstartsålder och grundskolans längd
Riksdagsbeslutet om flexibel skolstart, dvs. rätten för sexåringar att börja skolan, har fått till effekt att ett intensivt utvecklingsarbete inletts i många kommuner för att utveckla den pedagogiska verksamheten för sexåringarna. Detta har varit fruktbärande både för förskola och skola.
Riksdagen har uttalat sig för en översyn av skolstartsålder och grundskolans längd. En sådan översyn pågår och ska vara slutförd inom kort.
Självklart får ett beslut om skolstart vid sex år och en tioårig grundskola konsekvenser för läroplanens innehåll och utformning. Vi beklagar att regeringen inte medverkat till att dessa frågor har kunnat vägas in i det ställningstagande till en ny läroplan som riksdagen ska göra.
Vi anser att nästa stora skolreform är att göra grundskolan tioårig och att barn ska börja i skolan vid sex års ålder. De första åren i skolan bör i hög grad bygga på en kombination av skolans och förskolans pedagogik. På så sätt kan man dra nytta av olika personalgruppers kunskaper och erfarenheter och en smidig övergång mellan barnomsorg och utbildning skapas.
Detta kan dock inte genomföras de närmaste åren. Det kräver ett omfattande förberedelsearbete utöver den uppgift den nuvarande utredningen har. Det bör ankomma på regeringen att genomföra detta beredningsarbete. Förutom praktiska frågor för kommunerna och läroplansfrågor bör särskilt beaktas konsekvenserna av en tidigarelagd skolstart för barn med särskilda behov av hjälp och stöd i sin utveckling.
Vad som har anförts om sexårsstart och tioårig skolgång ska ges regeringen till känna.
Särskola och specialskola
Förslaget om en för grundskolan, specialskolan och den obligatoriska särskolan gemensam läroplan hälsar vi med tillfredsställelse. Vi har med oro sett att de kraftiga besparingarna inom grundskolan inneburit en tendens till att barn med olika funktionshinder inte kunnat få det stöd och den hjälp de behöver i en integrerad skolmiljö. En gemensam läroplan bör därför ses som en motkraft till denna tendens och understryka alla barns rätt till delaktighet i grundskolan. En gemensam läroplan för grundskolan får däremot inte innebära att t.ex. hörselskadade elevers rätt till sitt språk och en teckenspråkig eller synanpassad skolmiljö eftersätts. Så måste också synskadade barns rätt till punktskrift och andra alternativa kommunikationsmedel säkras.
Vi vill också understryka de praktisk-estetiska ämnenas stora betydelse för att barn med funktionshinder ska ges möjlighet till personlig och kunskapsmässig utveckling.
För en liten grupp med särskilda svårigheter krävs också att skolan ges möjlighet till sådana modifieringar i tim- och kursplaner, som nu tillämpas av specialskolorna. Här måste också finnas möjligheter till en annan indelning av tidpunkter för bedömning av skolans och elevens resultat än som förutsätts i de för femte och nionde klass fastställda nationella utvärderingarna.
Lärarutbildning
Ett av grundskolans stora problem har länge varit att det saknats en relevant grundskollärarutbildning. 1985 beslutade dock riksdagen att en sådan utbildning skulle införas, en med inriktning på årskurserna 1--7, en annan med inriktning mot årskurserna 4--9. Trots starkt ifrågasättande från konservativt håll har den nya lärarutbildningen genomförts och får mycket positivt bemötande av de studerande, lärarutbildarna och skolans huvudmän. Den moderate utbildningsministern fortsätter dock att angripa grundskollärarutbildningen även om han inte har hela regeringen med sig på att avskaffa den. I stället har beslut fattats om en ämneslärarutbildning, den s k Unckelmodellen, parallellt med den breda lärarutbildningen.
För grundskolans framtid är det avgörande att grundskollärarutbildningen får fortsätta att utvecklas. En snäv ämneslärarutbildning, där t o m ett enda ämne accepterades av regeringen, dessutom ämnen utan relevans för skolämnena, går på tvärs med den pedagogiska utvecklingen.
Lärarens professionella kunskap kännetecknas framför allt av dennes kunskap om hur man skapar så goda villkor för inlärning som möjligt utifrån de enskilda elevernas skilda förutsättningar.
Goda ämneskunskaper är en nödvändig men inte tillräcklig förutsättning för verklig yrkeskompetens för lärare. Förutom ämnesrelevanta kunskaper krävs ett helhetsperspektiv på barns och ungdomars utveckling och inlärning, på kunskaper och färdigheter och på skolans uppgifter i samhället.
Detta ges i dagens grundskollärarutbildning men inte i ämneslärarutbildningen, enligt Unckelmodellen.
Skolans sociala insatser
I regeringens förslag till läroplan har skolans elevvårdande och studievägledande ansvar i hög grad osynliggjorts. Elevvårds- och syopersonalen har dock stor betydelse för att ge stöd och hjälp till eleverna och på så sätt bidra till goda betingelser för elevernas skolarbete och god information om arbetsliv och fortsatta studier. Hur det skolsociala arbetet ska läggas upp är en fråga för den kommunala huvudmannen och den enskilda skolan. Skiftande problem kräver en flexibel organisation med många olika kompetenser.
Kommunerna har ansvaret för resursfördelningen i skolan och därmed också för de skolsociala insatsernas storlek och innehåll. Vi förutsätter att elevernas rätt till den kompetens som elevvårds- och syopersonal besitter också fortsättningsvis ska vara en självklar del av skolan.
Elever med särskilda behov
Den nuvarande läroplanen säger att ''om elever har har svårigheter, skall man vid fördelningen av skolans förstärkningsresurs främst söka tillgodose dessa elevers behov, innan resurserna används för andra ändamål''. Lgr 80 beskriver alltså mycket tydligt skolornas ansvar för att elever med särskilda behov av stöd har rätt till mer av skolans resurser än de elever som har det lättare. Någon sådan tydlig rätt finns inte i regeringens förslag till ny läroplan. Visserligen skriver regeringen om vikten av att barn med särskilda behov får det stöd de behöver, men utan att precisera ansvaret. Regeringen avser att utforma riktlinjer i frågan.
Vi anser dock att riksdagen tydligt bör slå fast att skolans ansvar för barn med särskilda behov innebär att resurserna fördelas rättvist, för att garantera en likvärdig undervisning. Det gäller handikappade elever och elever med andra kortvariga eller långvariga behov av extra stöd. Det är skolan som ska bedöma behovet och inriktningen av sådant särskilt stöd. Det bör i möjligaste mån ske i samråd med föräldrarna.
Skolbibliotek
Informationssamhället ställer nya instrument för kunskap i människans tjänst. Varje ung människa ska ges kunskap att använda ny teknik och kritiskt granska den påverkan utbudet av information genom den nya tekniken för med sig.
För att kunna arbeta enligt läroplanens intentioner behöver alla skolor tillgång till ett stort och varierat utbud av litteratur, tidningar, tidskrifter och andra medier.
Därför är det allvarligt att många kommunala nedskärningar i dag drabbat skolbiblioteken. Fortlöpande kommer rapporter om minskade bokinköp, minskade öppettider och sämre personalresurser.
Skolbibliotekens betydelse som läromedel, liksom betydelsen av bibliotekskunskap, bör slås fast i läroplanen.
Betyg
Vi kan inte acceptera förslaget till nytt betygssystem.
Det mest anmärkningsvärda med regeringsförslaget är att betygssättningen i alla årskurser före slutbetyget blir en lokal angelägenhet i varje skola. Betyg kan vidare enligt regeringen börja sättas när som helst i grundskolan och med vilken betygsskala som helst.
Det förslag regeringen nu lägger är ett helt nytt betygssystem. Det stämmer överens med betygsberedningens förslag på några punkter, bl.a. att det är mål- och kunskapsrelaterat och ska relateras till kursplanernas mål. Omkring detta har det också rått stor enighet kring beredningens förslag. Men därutöver har regeringens förslag få likheter med betygsberedningens förslag.
Debatten om betygsberedningens förslag har tydliggjort stora svårigheter att utforma ett betygssystem, som kan utveckla grundskolan på ett positivt sätt. Det är därför anmärkningsvärt att regeringen tagit så lätt på uppgiften och i hast lägger fram ett icke genomarbetat betygsförslag, vars konsekvenser är utomordentligt svåra att bedöma såväl för riksdagen som för elever, föräldrar och lärare.
Eftersom betygsberedningens förslag till praktiska lösningar kritiserats kraftigt är det naturligt att de omarbetades. Vi kan dock inte acceptera att ett helt nytt betygsförslag föreläggs riksdagen utan att detta har varit föremål för nödvändigt remissförfarande. Mot bakgrund av att betyg i hög grad styr skolans arbete och påverkar skolans grundläggande roll i samhället måste för skolan så viktiga beslut grundas på ett öppet beredningsarbete och remissbehandling. Det har heller inte, som vi tidigare nämnt, förekommit något samråd med oppositionspartierna om detta nya förslag.
Som oppositionsparti har vi två möjliga handlingsalternativ i denna situation. Vi kan yrka återremiss av förslaget till nytt betygssystem för ytterligare beredning eller yrka att utbildningsutskottet tar över beredningsansvaret och sänder ut propositionen i denna del på remiss. Vi väljer det senare alternativet eftersom vi anser att det är viktigt att kommunerna, skolan, elever och föräldrar under detta läsår får besked från riksdagen, inte bara om läroplan utan också om betyg.
I avvaktan på denna remissomgång presenterar vi vårt förslag till nytt betygssystem för grundskolan. Detta förslag har utarbetats i brett samråd där vi inhämtat synpunkter från ett stort antal organisationer och enskilda.
Vår syn på regeringens förslag
Vi är motståndare till att regeringen i sitt betygsförslag öppnar för möjligheten att sätta graderade betyg redan från årskurs ett i sexton ämnen samt att detta ska beslutas lokalt på varje skola.
Regeringen motiverar sitt förslag med att det är en pedagogisk fråga huruvida betyg ska sättas och i vilken form detta skall ske. Därför skall beslutet tas lokalt. Samtidigt präglas propositionen av en mycket positiv och uppmuntrande inställning till betyg och omdömen, muntliga och skriftliga, under hela grundskoletiden. Dessutom finns i propositionen direkta uppmaningar till skolorna att börja sätta betyg och omdömen redan före årskurs nio. Formellt föreslår dock regeringen att betygen ska regleras nationellt först i de fall de medför konsekvenser för den enskilde eleven. Med detta anser regeringen att det centrala beslutet om betyg formellt endast skall avse årskurs nio, dvs. slutbetyget i grundskolan.
Vi uppfattar regeringens ambivalens som en balansgång mellan olika viljor i regeringen och en vilja att bakvägen införa betyg i samtliga årskurser.
Betygsberedningen uttalade att barn först i början av tonåren förstår vad betyg innebär. Detta låg till grund för den breda politiska kompromiss från (m) till (v) kring när betyg ska börja ges i grundskolan. Vi tillmäter beredningens synpunkter stort värde och vill därför sätta en nedre gräns för när betyg kan börja ges i grundskolan.
Regeringen förespråkar därtill att omdömen ska sättas på varje elev samt att information till hemmet från och med femte skolåret ska vara både skriftlig och muntlig. Omdömen skall kunna beskriva såväl kunskapsutvecklingen i olika ämnen som i flit, ambition, arbetsförmåga, uppträdande, uppmärksamhet, samarbetsförmåga, självständighet, kreativitet, förmåga att kommunicera, analysförmåga etc.
Regeringen har insett att många föräldrar kan vara tveksamma till tidiga betyg och skriftliga omdömen från skolan som torde vara offentlig handling. Regeringen uttalar därför att föräldrarna ska ha rätt att avsäga sig denna form av information fram till slutbetyget. För oss understryker detta ytterligare hur felaktig hela utgångspunkten är för regeringens förslag. Vi avvisar lokalt beslutade betyg eller formella skriftliga omdömen. Vi noterar också att propositionen är så otydlig att det inte ens framgår vem som ytterst ska fatta beslutet om när betyg eller skriftligt omdöme skall börja ges.
Regeringen föreslår att lärarna till sin hjälp för att ange betyg/omdömen ska ha ämnesspecifika betygskriterier, dels för kravnivån efter den femte och nionde årskursen, dels för två nivåer över kravnivån det sista året. Betyg i ämnen ska i slutbetyget anges i en sexgradig skala med beteckning A till F, där A står för det högsta betyget och F för otillräckliga kunskaper. Kraven för betyget B respektive D ska utformas av den berörde läraren. I information från regeringen har betyget B fått den egendomliga beteckningen att motsvara ''klart över förväntad nivå''. Vi ogillar denna betygsskala.
Slutligen beklagar vi att regeringen avvisar Skolverkets förslag om ett utvärderingsprov i årskurs nio. Därmed begränsar man skolans möjlighet att bedöma annat än de mätbara kunskaperna, exempelvis undervisningens resultat med avseende på elevernas förmåga att använda förvärvade kunskaper.
Rätten till en likvärdig skola är en grundbult i den svenska skolan. Samma krav på utvärdering och uppföljning måste ställas på de privata skolorna som på den allmänna grundskolan. Det är därför orimligt att de nationella proven inte omfattar de privata på samma villkor som övriga skolor.
Vi vill mot denna bakgrund avslå regeringens förslag till nytt betygssystem.
Information och betyg
Vårt förslag
Varje slag av betygssystem påverkar arbetet i skolan i större eller mindre grad. Betyg kan stimulera elever till ökade insatser och stärka deras självkänsla. Betyg kan även bidra till att knäcka självförtroende hos dem som trots hårt arbete inte uppnår de resultat som andra klarat med ett minimum av insatser. Betyg styr även arbetet i riktning mot mätbara kunskaper och kan därmed komma i konflikt med skolans övergripande mål.
Många ser i huvudsak fördelar med betyg, andra däremot nästan enbart nackdelar. Vi har vid utarbetandet av vårt förslag försökt ta hänsyn till de olika uppfattningar som finns bland elever, föräldrar och bland de anställda i skolan.
Utvecklingssamtal
Under de flesta skolåren ska inte skriftliga betyg ges. Information till föräldrar och elever skall i stället ske muntligt.
I dag åläggs skolan genomföra s.k. kvartssamtal med hemmet för att informera om elevens skolgång. Dessa samtal har mycket skiftande karaktär. De kan variera mellan att vara uppläsningar av elevens resultat på skrivningar till att vara verkliga utvecklingssamtal mellan lärare, elev och förälder.
Vi anser att återkommande samtal mellan lärare, elev och förälder är av mycket stort värde för elevens skolgång. Dessa kontakter bör därför vidareutvecklas till att utgöra utvecklingssamtal där huvuduppgiften är hur elevens skolgång och utveckling ska främjas och vilka problem skola, hem och elev gemensamt måste ta itu med. Utvecklingssamtal bör präglas av stor öppenhet från alla deltagande parter och ge ömsesidig information och leda till ömsesidiga åtaganden. Samtalet är den mest överlägsna kontaktformen. Det kan ibland vara lämpligt att fästa det ömsesidiga åtagandet på papper, men då är det en sak enbart mellan läraren, eleven och föräldrarna. Det är vår fasta övertygelse att samtal är den överlägsna kontaktformen när ett barns utveckling ska analyseras; för att tydliggöra krav och fungera som sporre för arbetet i skolan i kontakterna mellan skola och hem.
Den syn som vi här framfört på hur informationen till eleven och kontakterna mellan hem och skola ska gå till innebär en högre ambitionsnivå än de tidigare kvartssamtalen. Det kräver utvecklingsåtgärder som det ankommer på regeringen att inititera. Om riksdagen ställer sig bakom vårt förslag om utvecklingssamtal i skolan bör regeringen återkomma till riksdagen med en redovisning av vidtagna åtgärder. Även detta bör ges regeringen till känna.
Betyg
Vi anser i likhet med betygsberedningen att betygen ska vara mål- och kunskapsrelaterade. Bedömningen av elevernas kunskaper ska ske med utgångspunkt i kursplanernas mål och relateras till de krav och nivåer som kursplanerna ställer upp.
Vi anser att grundskolan ska ha ett gemensamt på nationell nivå fastställt betygssystem. Vi förordar att betyg ska sättas från och med årskurs åtta. Vi är dock beredda att stå kvar vid den kompromiss som träffades i betygsberedningen, dvs att betyg ska ges från årskurs sju, om detta skulle möjliggöra en bred politisk överenskommelse om ett framtida betygssystem för grundskolan.
Vi föreslår en betygsskala som använder fyra beteckningar. Det är enligt vår mening orimligt att betygen i grundskolan skulle ges ett större antal skalsteg än i gymnasieskolan, vilket är fallet med regeringens förslag. Sakliga skäl talar i stället för att betyg sätts utifrån de kravnivåer som enligt regeringens förslag definieras i kursplanerna, dvs tre nivåer: en godkänd nivå, en nivå för god prestation och en nivå för utmärkt prestation. Betygstegen i årskurs nio ska motsvara uppnådda kunskaper och färdigheter på dessa nivåer. För betygssättning i årskurs åtta finns inga fastställd kravnivåer för ämnena just för den årskursen. Här får lärarnas professionella bedömning avgöra betygen. Denna osäkerhet i betygssättningen blir naturligtvis än mer markant i regeringens förslag om betyg sätts under ännu flera årskurser som saknar i kursplanerna fastställda kravnivåer.
Betygsbeteckningarna föreslår vi utgöras av G (godkänd), VG (väl godkänd) och MVG (mycket väl godkänd). För elev som inte uppnått kravnivån godkänd bör detta framgå i betygsdokumentet genom beteckningen (x) följt av ett omdöme som beskriver elevens kunskapsutveckling i det aktuella ämnet/ämnesgruppen. Betyg får inte ges i ordning, uppförande eller för att bedöma andra karaktärsegenskaper. Det bör heller inte finnas någon regel om att föräldrar ska ha rätt att avsäga sig betyg/omdöme. Därmot delar vi regeringens uppfattning att betyg ska kunna kompletteras.
Det är den obligatoriska skolans viktigaste ansvar att alla elever vid slutet av årskurs nio kan lämna grundskolan med kunskaper i alla ämnen som når upp till godkänd nivå. Kunskapsutvecklingen varierar starkt mellan elever eftersom den utgör en process som förutsätter tid och erfarenhet. Därtill är den beroende av social stabilitet kring eleven. Insatser för att motverka svårigheter och reparera brister får inte anstå till slutet av grundskoletiden utan måste sättas in tidigt. Skolan måste fortlöpande följa upp de elever som inte når upp till godkänd nivå i ett eller flera ämnen. Skolan har ett särskilt ansvar för att elever som behöver särskilt stöd också får dessa extrainsatser liksom att skolarbetet anpassas efter deras behov och förutsättningar.
Utgångspunkten är således att varje elev vid slutet av grundskolan ska kunna uppnå betyget godkänd i alla ämnen. Vi delar den åsikt som flera remissinstanser bl.a. Lärarförbundet, Rädda barnen, Elevorganisationen framfört om det olämpliga att i grundskolan använda betyg som ''icke godkänd'', ''underkänd'' eller ''otillräckliga kunskaper''. Samtidigt får grundskolan aldrig vara kravlös. För såväl individens som samhällets skull är det nödvändigt att lägga fast var gränsen går för att kunskaperna och färdigheterna ska anses vara godkända i de olika ämnena. Om detta trots alla stödinsatser inte lyckats ska detta framgå i betygsdokumentet genom beteckningen (x) följt av ett omdöme om elevens kunskapsutveckling. Detta innebär att skyldigheten kvarstår för skolhuvudmannen att erbjuda eleven förnyade pedagogiska insatser och ytterligare studier. Detta kan ske inom ramen för grundskolan eller gymnasieskolan utifrån ett samråd med eleven och hans/hennes föräldrar. Ambitionen ska entydigt vara att genom denna ytterligare förkovran ska kunskaperna och färdigheterna nå upp till godkänd nivå också för dessa elever.
För att i årskurs nio upprätthålla jämförbarhet i betygssystemet krävs riksgiltiga prov i form av ämnesprov för alla elever i svenska, engelska och matematik.
I propositionen föreslås ett nationellt provsystem med ämnesprov i årskurserna fem och nio, diagnostiska prov och grundläggande färdighetsprov i årskurserna två och sju samt urvalsundersökningar för uppföljning av kunskaper i olika ämnen och årskurser. Det offentliga skolväsendet föreslås ha skyldighet att delta i ämnesproven samt i urvalsundersökningar som ingår i den nationella utvärderingen. Övriga prov kan användas vid behov och erbjudas som service till skolorna. Privatskolor föreslås endast ha skyldighet att delta i ämnesprov i svenska.
Vi accepterar huvuddragen i regeringens förslag till nationellt provsystem för det offentliga skolväsendet och motiven för detta. Provsystemet behövs dels för att upprätthålla likvärdigheten i utbildningen över hela landet i alla skolor och dels är det en kvalitetskontroll för att utbildningsresultat i Sverige ska kunna jämföras med andra länders. Därtill kommer att ett nationellt provsystem kan användas av lärare för att kunna sätta in stödåtgärder till de elever som behöver sådana.
När det gäller ämnesproven i årskurs fem är dock våra motiv till detta annorlunda än regeringens. Det finns skäl för nationella ämnesprov i svenska, engelska och matematik då kravnivån för olika ämnen i denna årskurs ska anges i kursplanerna. Vi accepterar alltså dessa prov enligt propositionens förslag, även om proven enligt vårt förslag inte ska vara underlag för betygssättning, utan en möjlighet att bedöma om skolor, klasser och elever nått en rimlig kunskapsnivå. Vi vill understryka att mognadsnivån hos barn i denna ålder kan skilja kraftigt. Det finns därför skäl att behandla resultat från sådana nationella prov med stor försiktighet för den enskilde eleven. Vi vill därför tona ned synen på årskurs fem som ''kontrollstation'' för den enskilde.
Utvärderingen av skolarbetet måste ske kontinuerligt så att åtgärder snabbt kan sättas in för de elever och klasser som uppvisar svaga resultat. Förutom det vardagliga skolarbetet bör de diagnostiska proven i årskurserna två och sju ge läraren den nödvändiga grunden för att individualisera skolarbetet och ge bästa möjliga förutsättningar åt varje enskild elev.
Vi föreslår vidare att regeringen ska återkomma till riksdagen om de utvärderingsprov i årskurs nio som Skolverket arbetar med. Vad som sagts om det nationella provsystemet bör ges regeringen till känna.
Enligt vår mening bör fristående skolor ha samma skyldigheter inom ramen för ett nationellt provsystem som offentliga skolor. Det är viktigt för samhället att kontrollera att det även inom dessa skolor uppnås vissa utbildningsresultat.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att läroplanen i avsnittet om Skolans värdegrund och uppgifter, andra stycket, får följande utformning: Människolivets okränkbarhet, individens frihet, solidaritet med svaga och utsatta samt alla människors lika värde utgör kärnan i de värden skolan skall gestalta och förmedla. Tillsammans med aktningen för varje människas egenvärde och respekten för det levande utgör de den etiska grunden för skolans arbete,
2. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1, som sin mening ger regeringen till känna att formuleringen om kristen etik och västerländsk humanism inte får innebära att skolan därmed får en konfessionell prägel,
3. att riksdagen avslår proposition 1992/93:220 vad avser särskilda kursplaner för delämnena inom natur- resp. samhällsorienterande ämnen,
4. att riksdagen beslutar att kursplan skall utarbetas för naturorienterande ämnesgrupper resp. samhällsorienterande ämnesgrupper,
5. att riksdagen beslutar att timplanen för den samhällsorienterande ämnesgruppen skall uppta minst 860 timmar,
6. att riksdagen avslår proposition 1992/93:220 vad avser gemensam timtid för de praktisk/estetiska ämnena,
7. att riksdagen beslutar att timplanen för grundskolan skall uppta minst 230 timmar för ämnet Bild,
8. att riksdagen beslutar att timplanen för grundskolan skall uppta minst 110 timmar för ämnet Hemkunskap,
9. att riksdagen beslutar att timplanen för grundskolan skall uppta minst 500 timmar för ämnet Idrott och hälsa,
10. att riksdagen beslutar att timplanen för grundskolan skall uppta minst 230 timmar för ämnet Musik,
11. att riksdagen beslutar att timplanen för grundskolan skall uppta minst 330 timmar för ämnet Slöjd,
12. att riksdagen beslutar att timplanen för grundskolan skall uppta minst 100 timmar för praktisk arbetslivsorientering (prao),
13. att riksdagen beslutar att timplanen för grundskolan skall uppta minst 275 timmar för elevens eget val,
14. att riksdagen beslutar att barn- och ungdomskunskap skall utgöra delämne att ingå i samhällsorienterande ämnen,
15. att riksdagen beslutar att ämnet Svenska som andra språk ges en egen kursplan,
16. att riksdagen beslutar att Internationell och kulturell förståelse i läroplanen beskrivs som ett eget kunskapsområde där struktur och behov av samordning mellan ämnena anges,
17. att riksdagen beslutar att Miljö i läroplanen beskrivs som ett eget kunskapsområde där struktur och behov av samordning mellan ämnena anges,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kultur i skolan,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om demokratisk fostran,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förnyelse av skolans arbetssätt och arbetsformer,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om elevinflytande i skolan,
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om föräldrainflytande och samarbete mellan hem och skola,
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunernas ansvar för en rättvis resursfördelning med hänsyn till elever med särskilda behov,
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det kommunalpolitiska ansvaret för skolan,
25. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sexårsstart och tioårig skolgång,
26. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skolbibliotekens roll,
27. att riksdagen avslår regeringens riktlinjer för ett nytt betygssystem,
28. att riksdagen godkänner riktlinjer för ett nytt betygssystem i enlighet med vad som redovisas i motionen,
29. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingssamtal i skolan,
30. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nationella prov i grundskolan.
Stockholm den 5 oktober 1993 Ingvar Carlsson (s) Jan Bergqvist (s) Birgitta Dahl (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Inger Hestvik (s) Anita Johansson (s) Birgitta Johansson (s) Kurt Ove Johansson (s) Allan Larsson (s) Berit Löfstedt (s) Börje Nilsson (s) Kjell Nilsson (s) Lennart Nilsson (s) Berit Oscarsson (s) Göran Persson (s) Pierre Schori (s) Britta Sundin (s) Ingela Thalén (s)