Den pågående demokratiska och ekonomiska utvecklingen i Östeuropa kan, åtminstone på längre sikt, ge en ny marknad för svenskt näringsliv. Företagen i Kalmar län har, med sin geografiska närhet, goda förutsättningar att skapa nya affärskontakter i synnerhet med Polen och de baltiska staterna men även med andra delar av det gamla Sovjetunionen. Redan i dag har ett flertal affärskontakter etablerats, i första hand i Polen.
För att kunna genomföra vanliga kommersiella affärer med dessa nya marknader ställs näringslivet inför många problem. Det kan krävas många kontakter under längre tid, lagstiftningen är inaktuell eller under förändring, konvertibel valuta saknas osv. Den ännu osäkra politiska situationen medför också stora risker. Detta innebär, att både tid och ekonomiska resurser måste tas i anspråk för olika kontakter och utredningar. Dessa och andra problem är särskilt besvärliga för de mindre och medelstora företag, som helt dominerar näringslivet i Kalmar län. För dessa företag kan problemen och frågorna bli så många och stora, att man helt avstår från att pröva en bra affärsidé.
En stor hjälp för dessa företag skulle vara tillgång till någon form av riskkapital/mjuka lån, att användas under ett inlednings-
och utredningsskede av en affärskontakt. För att underlätta för företagen borde detta riskkapital kunna förmedlas lokalt av länsstyrelsen.
Vissa affärsidéer har ofta inslag av biståndsprojekt. Det kan t.ex. gälla arbetsmiljö, yttre miljö, infrastruktur, boende och utbildning. Kalmar län skulle, med sin industristruktur, kunna medverka när det gäller tillverkning av småhus och jordbruksmaskiner. Detta skulle ge bostäder och mat för t.ex. de baltiska staterna och samtidigt viss sysselsättning i svensk industri. Inom miljöområdet kan länsindustrin hjälpa till med utbyggnaden av reningsverk och sophantering. I de fall sådana projekt inte kan genomföras på vanlig affärsmässig grund, borde biståndsmedel kunna användas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillgång till riskkapital vid affärer i Östeuropa,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om användningen av biståndsmedel.
Stockholm den 25 januari 1994 Lena Öhrsvik (s) Stig Alemyr (s) Bengt Kronblad (s) Krister Örnfjäder (s)