Behovet av nära kontakter mellan de politiska instanserna och för den demokratiska utvecklingen i Baltikum är alltjämt stort. Via de olika folkrörelserna har konkreta projekt genomförts av såväl materiell art som ideellt stöd för den demokratiska utvecklingen och välfärden. Det har allt mer visat sig att de kontakter som utvecklats via folkrörelserna har varit effektiva och fungerat som en kraft mot dem som arbetar anarkistiskt såväl ekonomiskt, socialt som samhällspolitiskt.
Redan under 1980-talet knöt till exempel nykterhetsrörelsen kontakter med såväl den sovjetiska nykterhetsrörelsen som de nationella rörelserna i nuvarande randstater till Ryssland. Det finns också ett stort intresse i de baltiska och östeuropeiska parlamenten för den folkligt förankrade alkoholpolitiken. Även kulturpolitiskt har samverkan etablerats på många områden.
Den sociala utslagningen har förstärkts genom att alkoholpolitiken har nedmonterats. Det har ökat våld, ungdomsfylleri m.m, som stör den demokratiska utvecklingen och förbättrat välstånd i bland annat Baltikum.
Det är därför viktigt att riksdagen, utöver ett aktivt stöd till de olika folkrörelserna, även aktivt stödjer den demokratiska utvecklingen genom parlamentariskt vänutbyte. De olika grupperingarna i riksdagen såsom kristna gruppen, nykterhetsgruppen m.fl. kan vara värdefulla bidrag för att visa på hur man kan samlas över partigränserna för samordnande aktioner i sakfrågor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökat stöd till folkrörelser och det inomparlamentariska arbetet i de baltiska och östeuropeiska parlamenten.
Stockholm den 25 januari 1994 Kjell Eldensjö (kds) Göran Magnusson (s) Eva Zetterberg (v) Karin Israelsson (c)