Utvecklingen och förändringen i Östeuropa har gått snabbt och varit genomgripande sedan planekonomiernas fall. Både de ekonomiska och demokratiska systemen förändras i grunden. Omvandlingsprocessen är inte lätt. Den har också gett upphov till konflikter och sociala spänningar. Framgångar har blandats med bakslag. Det är helt avgörade att stödet från omvärlden fortsätter för att utvecklingen även fortsättningsvis skall vara positiv. Det ligger även i vårt eget intresse att den positiva utvecklingen i Östeuropa fortsätter.
För att de tidigare planekonomierna i Östeuropa skall ha möjlighet att genomföra nödvändiga förändrigar för att nå en positiv och hållbar utveckling kommer det att krävas massivt stöd och bistånd från världens rika länder. Sverige och Västeuropa kan förutom att bidra med ekonomiska medel även hjälpa till att stärka ländernas demokratiska utveckling. Det är avgörande för en fortsatt positiv utveckling att den demokratiska och ekonomiska utvecklingen sker parallellt.
Vi välkomnar de insatser som regeringen nu genomför. Den miljardsatsning på samarbetet med Östeuropa som genomfördes under det förra budgetåret följs upp i årets budgetproposition med ytterligare en miljard. Regeringen har också uttalat att motsvarande summa ska anslås även under nästkommande år.
Sverige bör dock, så snart som ekonomiska förutsättningar finns, ytterligare öka biståndet till länderna i Östeuropa. 0,2 % av BNI bör vara ett etappmål. På sikt bör 0,5 % av BNI vara ett riktmärke för bistånd till länderna i Östeuropa. Biståndet skall naturligtvis inte permanentas men stora ekonomiska insatser kommer att krävas för att länderna i Östeuropa skall kunna åtgärda de avsevärda miljöproblemen och åstadkomma stabila ekonomier.
Östeuropabiståndet får inte heller fortsättningsvis inkräkta på biståndet till länder i tredje världen.
Prioriteringar
För att på ett effektivt sätt kunna utnyttja de svenska biståndsmedel som ställs till Östeuropas förfogande är det nödvändigt med prioriteringar. Bilaterala såväl som multilatera insatser är nödvändiga.
De bilaterala insatserna bör även fortsättningsvis koncentreras främst till Baltikum och Polen. De baltiska staterna har en historisk samhörighet med Norden. Östersjön och dess framtid är av gemensamt intresse för Baltikum och Sverige.
I Polen har fungerande partibildningar och fria intresseorganisationer lagt grunden för en parlamentarisk demokrati. Utvecklingen har, genom politiska och ekonomiska reformer, varit positiv sedan demokratiseringsprocessen inleddes. Det är av största vikt att de redan påbörjade insatserna i Polen fullföljs. De gjorda insatserna kan vara bortkastade om de avbryts innan det står klart att den avsedda effekten kan uppnås och bibehållas.
Stöd till övriga länder i Öst- och Centraleuropa bör främst kanaliseras genom multilaterala insatser och expertutbyten. Expertutbyten bör ske inom områden där Sverige har särskilt kompetens att bidra med t.ex. i energi- och miljöfrågor, inom miljölagstiftningens område och i infrastrukturfrågor.
För att kunna utveckla samarbete, utbyte och handeln med de östeuropeiska staterna är det helt avgörande att länderna kan fullfölja sin utveckling mot demokratiska marknadsekonomier. Det är även avgörande att länderna utvecklas till rättsstater där mänskliga rättigheter garanteras alla medborgare.
De tidigare planekonomierna har medfört en gigantisk miljöförstöring som utgör ett direkt hot mot vatten, luft och en ren miljö i övrigt. Planekonomierna saknade ekonomiska incitament för resurshushållning och miljöhänsyn. De förskräckande effekterna ser vi i dag. Frånvaron av miljöhänsyn får även konsekvenser för omkringliggande länder och för den globala miljön.
I samband med den nya öppenheten har tillgången på information ökat dramatiskt. Det gäller inte minst på miljöområdet där listan på alarmerande rapporter om miljöns tillstånd kan göras lång.
Vi välkomnar därför de insatser för miljöförbättringar som regeringen anslår till Östeuropa. Insatser i form av teknik- och kunskapsöverföring, utbildning och information är helt avgörande om den gigantiska miljöskövlingen skall kunna upphöra och de mest akuta problemen skall kunna åtgärdas.
Miljöhänsyn vid alla samarbetsinsatser
Utöver de 500 miljonerna per år som satsas på direkt miljöförbättrande åtgärder föreslår regeringen att en miljard kronor skall satsas på samarbetet med Central- och Östeuropa under det kommande budgetåret. Vi anser det viktigt att miljöhänsyn tas vid alla insatser i Östeuropa, även där de primärt inte är av direkt miljöförbättrande karaktär.
På grund av de avsevärda miljöskadorna som i dag är en realitet måste stora insatser inriktas på att korrigera och reparera redan uppkomna skador. Detta faktum minskar inte behovet av att miljöhänsyn tas i alla de insatser som Sverige bidrar med i Östeuropa. Tillämpningen av ekologiska regler måste ske på alla områden. Det finns allt för många exempel på biståndsinsatser som tyvärr lett till helt felaktiga lösningar ur miljösynpunkt. Detta får inte ske i samarbetet med länderna i Central- och Östeuropa. Kunskaperna för att detta skall undvikas finns men det gäller att lyssna och ta intryck i tid.
De nödvändiga svenska insatserna får inte leda till att vi medverkar till att bygga fast de östeuropeiska länderna i lösningar som inte är miljöanpassade. För att det vid alla insatser i samarbetet med länderna i Central- och Östeuropa skall tas miljöhänsyn krävs att samordningen av samarbetsinsatserna ökar. Miljökonsekvensbeskrivningar bör göras i samband med alla större samarbetsprojekt.
Samordning av samarbetsinsatser
Det saknas i dag en samlad redovisning av erfarenheterna från östsamarbetet. Vi anser att det på ett tydligare sätt bör framgå vem som har ansvaret för att utvärdera de samlade insatsernas erfarenheter. Detta bör på lämpligt sätt redovisas till statsmakterna så att måluppfyllelsen kan bedömas och nödvändiga förändringar genomföras.
Vi anser att nuvarande organisation, med en mängd olika institutioner och myndigheter som handhar samarbetsinsatserna med Östeuropa, är otillfredsställande. Även samordningen inom regeringskansliet måste förbättras. Detta är inte minst viktigt för att miljöaspekterna skall kunna beaktas vid alla samarbetsinsatser.
En förbättrad samordning är av betydelse för att även tydliggöra regeringens mål för östsamarbetet. Det har även betydelse för att vägleda de svenska institutionernas agerande när de skall ta ställning till olika projektansökningar.
Vid en omorganisation av Östeuropabiståndet är det viktigt att beakta de skillnader som finns mellan öst- och u- landssamarbetet. Den geografiska närheten, de säkerhetspolitiska aspekterna och den kulturella gemenskapen ställer speciella och till viss del nya krav på samarbetsinsatserna.
Suveränitetsstöd
Det är av största betydelse att östländerna byggs upp till fungerande rättssamhällen. Det gäller inte minst våra baltiska grannländer. Ansvaret för detta ligger narturligtvis i första hand på länderna själva men Sverige och andra länder kan, och bör, bidra till en positiv utveckling även på detta område. Sverige har både ett solidariskt och ett starkt egenintresse av att ett fungerande rättsväsende i dessa stater snabbt byggs upp.
En del i den positiva utvecklingen i bl.a. de baltiska staterna och Ryssland är den ökade öppenheten och möjligheten till friare gränspassage för människor och varor. Den utvecklingen har också tydliggjort problemet med den stora brottsligheten i de aktuella länderna.
Det svenska suveränitetsstödet har en avgörande roll inom Östeuropasamarbetet och är särskilt betydelsefullt för de baltiska staternas säkerhet och stabiliteten i Östeuropa. Stödet till bl.a. polis, tull, gräns- och kustbevakning, ökad säkerhetspolitisk kompetens, räddningstjänst samt civilt och militärt försvar måste utvecklas ytterligare.
Förutom att en fungerande och effektiv kontroll av de egna gränserna är viktig för ländernas och områdets säkerhet så utgör den organiserade brottsligheten ett mycket stort problem för den fortsatta utvecklingen. Maffian blir ett allt större problem för de företag som vill utveckla handel och samarbete med företag och organisationer i Baltikum och Ryssland.
Det är vår mening att insatserna för att bekämpa den organiserade brottsligheten i de baltiska staterna måste intensifieras ytterligare framöver. Om handeln mellan Sverige och de baltiska staterna skall kunna öka måste inblandningen av den organiserade brottsligheten minska.
Även framväxten av livskraftiga små och medelstora företag är beroende av att den organiserade brottsligheten bekämpas. Insatser genom t.ex. det baltiska investeringsprogrammet riskerar annars att inte få avsedd effekt.
Det är viktigt att beredskap finns för att öka insatserna om brottsligheten i vårt närområde framöver skulle visa sig få en än negativare utveckling.
Energibesparande åtgärder och avveckling av kärnkraft
Energiförsörjningen i de baltiska staterna är fortsatt kritisk. Energihushållningen är mycket dålig. I den kommunistiska planekonomin var energipriserna extremt låga och incitament för att spara energi saknades. Isolering av byggnader är många gånger ytterst bristfällig och den energi som finns utnyttjas inte effektivt.
Vi vill särskilt betona att svenska biståndsmedel bör användas för att effektivisera energihanteringen och förbättra värmeförsörjningen. En förbättrad energihushållning och isolering av bostäder bidrar också till att förbättra miljön. Stora insatser kan göras med relativt små investeringar. Viktiga åtgärder för detta är till exempel utbildning för en ökad medvetenhet hos människor.
Huvuddelen av östländernas energiförsörjning bygger på olja, gas och kärnkraft. Koleldade kraftverk svarar för en mindre del av energibehoven, men står för en stor del av miljöförstöringen.
Säkerhetsstandarden i de östeuropeiska kärnkraftverken är ofta mycket dålig. Mångmiljardinvesteringar behövs om befintliga kärnkraftverk ska göras säkra och motsvara västeuropeiska säkerhetskrav.
Kärnkraftverken Sosnovyj Bor i S:t Petersburg, i Murmansk på Kolahalvön och Ignalina i Litauen är kärnkraftverk i Sveriges närhet som direkt innebär ett hot mot vår miljö vid en olycka.
Kärnreaktorerna i Sosnovyj Bor är av sk RBMK-typ. Enligt SKI (Statens kärnkraftinspektion) är RBMK- reaktorer av äldre generation generellt i sådant skick att de av säkerhetsskäl bör stängas omedelbart. Denna typ av reaktorer finns i Ryssland och Ukraina.
Genom ryska och finländska insatser har nu en rekonstruering skett i två av fyra reaktorer i Sosnovyj Bor för att åtgärda de mest alarmerande felen. Även sedan samtliga reaktorer rekonstruerats kommer säkerheten i Sosnovyj Bor vara mycket långt ifrån godtagbar säkerhetsstandard.
Säkerheten i Ignalina bedömer SKI vara bättre och går att ytterligare förbättras, men dock inte så att säkerhetsnivåer uppnås motsvarande de i väst. Om cirka 7-- 10 år bedömer man att mycket kostsamma reparationer blir nödvändiga och detta skulle kunna vara en lämplig tidpunkt för avveckling av reaktorerna.
Vi välkomnar de insatser som Sverige nu gör för att förbättra säkerheten framför allt i Ignalina. Det är viktigt att vi fortsätter stödja länder i Östeuropa med kunnande och kompetens för att minska riskerna för en kärnkraftsolycka. Samtidigt anser vi att Sverige också måste ge ytterligare bidrag till planering och utformning av framtida energisystem baserade på förnybar och miljövänlig energi. Genom stöd och utbildning kan Sverige bidra till utvecklingen av småskaliga flexibla energisystem anpassade efter förutsättningarna i respektive land.
Vår hjälp för att undvika kärnkraftsolyckor får inte innebära att vi medverkar till att bygga fast de östeuropeiska länderna i ett otidsenligt och oacceptabelt energisystem baserat på kärnkraft. Svenska bistånd ska inte användas för att förlänga användning av kärnkraft, utan endast för att minimera risker i befintliga anläggningar.
Kostnaden för kärnkraft är inte konkurrenskraftig i jämförelse med nya alternativa energikällor. Stöd till uppbyggande av framtida energiförsörjning i Östeuropa bör därför inriktas på effektivisering och alternativa energikällor som t.ex. biobränsle.
Sverige bör internationellt verka för att reaktorerna i Sosnovyj Bor stängs omedelbart och en internationell finansiering kommer till stånd för att säkra eltillförsel till området på liknande sätt som skett i Bulgarien. Där stängdes reaktorer vid kärnkraftverket i Kozloduy av säkerhetsskäl. En samordnad insats inom G-24 ställde finansiella medel till förfogande för att täcka Bulgariens kostnader för importerad elektricitet.
Även andra RBMK-reaktorer i Ryssland och Ukraina med undermålig säkerhetsstandard bör stängas snarast. Sverige bör verka för att internationella fonder byggs upp för att kunna bistå med alternativ energi, samt ett säkert omhändertagande av de aktuella kärnkraftverken.
Kärnkraftverket Ignalina är viktigt för Litauen inte bara ur energisynpunkt. Exporten av elektricitet därifrån svarar enligt uppgift för en stor del av landets exportinkomster. För att förmå Litauen att stänga Ignalina kan Sverige ta olika initiativ för att erbjuda Litauen möjlighet att exportera annat än el. Kontakt borde tas med t.ex. Europeiska utvecklingsbanken och Tyskland, som omedelbart vid återföreningen stängde riskabla kärnkraftsreaktorer i forna Östtyskland.
Regeringen bör överväga möjligheten att i samråd med svenskt näringsliv och internationella finansieringsorgan erbjuda Litauen en ''paketlösning''. Under förutsättning att Ignalina stängs, lämnas erbjudande om hjälp med finansiering av ett modernt uthålligt energisystem, inklusive energieffektivisering. Joint ventures för att effektivisera litauisk exportindustri skulle kunna ingå som en del i en sådan lösning.
Folkbildning
Intresset och behovet av att på olika sätt stödja uppbyggnaden av länderna i Östeuropa är stort. Folkbildningsinstitut, studieförbund och enskilda organisationer kan här bidra på ett värdefullt sätt. De har ofta stor erfarenhet och är duktiga på att genomföra småskaliga projekt.
Det finns i dag möjlighet att genom SIDA ansöka om bidrag för utvecklingsprojekt. Minst 20 procent av den svenska delen av projektkostnaden skall utgöras av den svenska organisationens egeninsatser för att SIDA skall bidra med de övriga 80 procenten.
Det är i dag inte möjligt för enskilda organisationer att finansiera sina projekt med medel från det land där projektet genomförs. Detta försvårar de enskilda organisationernas arbete. Folkbildningsorganisationernas primära arbete är ju inte att samla in medel till sin verksamhet.
På grund av det stora folkbildningsbehovet i Östeuropa, för att bl.a. påskynda demokratiseringsprocessen, anser vi det motiverat att även medel från det land där insatsen görs skall kunna användas för att täcka den svenska organisationens egna projektkostnader.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ökning av Östeuropabiståndet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tagande av miljöhänsyn vid alla samarbetsinsatser i Östeuropa,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samordning, samlad redovisning och utvärdering av samarbetsinsatserna,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om suveränitetsstöd,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om energibesparande åtgärder,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenskt initiativ i internationella forum för att förmå våra grannländer att stänga kärnkraftverk,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om folkbildningsinsatser.
Stockholm den 21 januari 1994 Ingbritt Irhammar (c) Sven-Olof Petersson (c) Birgitta Hambraeus (c)