Det nordiska regionalpolitiska samarbetet har stor betydelse som hjälpmedel att bevaka de nordiska ländernas särintressen i ett integrerat Europa med en allt mer betonad regionalpolitik. Genom ett närmare nordiskt regionalpolitiskt samarbete har de nordiska länderna större möjligheter att diskutera och påverka den regionala utvecklingen både i EES-området och i ett kommande EU. Särskilt gäller detta Nordens nordområden, Nordkalottområdet och Barentsområdet.
Då den pågående europeiska integrationen har sin kärna i Centraleuropa riskerar Nordkalottens och Barentsregionens perifera och utsatta läge att bli ett problem. Det har påpekats, t.ex. i den svenska långtidsutredningen, att glesbygderna i norr endast undantagsvis kan dra fördel av den ökade konkurrensen som den inre marknaden ger upphov till, eftersom de regionala marknaderna är begränsade. Man måste därför beakta möjligheterna till ökat ekonomiskt samarbete ''på tvären'' mellan de nordliga områdena. Genom att förstärka integrationen i norr kan en nödvändig motvikt skapas mot en alltför ensidig centralisering i Europas mitt. Härigenom kan det också ges en ökad möjlighet att dra nytta av EG:s regionalpolitik.
Av detta skäl bör man snarast analysera vilka förutsättningar som finns och vilka institutionella former som krävs för en effektiv utveckling i nordområdena.
Barentsområdet är tveklöst av speciellt intresse för Norden. De omfattande miljöproblem som har sitt upphov i Nordvästryssland och som i hög grad påverkar det nordiska samarbetsområdet, måste avservärt reduceras. Bl.a. måste läckage från dumpat och lagrat radioaktivt avfall hindras.
Norden bör vidare bidra med stöd för igångsättande av aktiviteter med målet att främja den ekonomiska utvecklingen. Omfattande biståndsinsatser i de ryska närområdena med sikte på en bärkraftig ekonomisk utveckling i regionen kan utgöra grund för social välfärd och politisk stabilitet. Det handlar bl.a. om samarbete mellan nordiskt näringsliv och ryska företag. Det är viktigt att småföretag i Ryssland ges möjlighet att utvidga verksamheten till närområdena. I en övergångsperiod är det också viktigt att utveckla en förståelse för marknadsekonomins funktioner.
I Barentsregionen kunde t.ex. ett samarbete baserat på utvecklingen av de marina resurserna utgöra ett nyttigt komplement till det nuvarande Nordkalottsamarbetet. För detta krävs utbyggnad av tvärgående infrastrukturer t.ex. hamnar, vägar och järnvägar liksom stöd till nätverksbyggande och stimulans till utveckling av nya projektidéer på Nordkalotten.
Nordiska rådet har rekomenderat Nordiska ministerrådet (nr 28/1993) att möta de ökade koordineringskraven till följd av Europaintegrationen och förstärka de nordiska regionalpolitiska samarbetet. Ministerrådet har också rekommenderats att beakta möjligheterna till strukturpolitiskt samarbete med EU. Vidare har ministerrådet rekommenderats att analysera förutsättningar och former för ett effektivt regionalpolitiskt samarbete bl.a. i Barentsregionen och etablera ett samarbete med utvecklingsorganen i Nordkalottens län/fylken för att utveckla projekt.
Behoven i de nordliga områdena i vår del av världen -- med sin i många avseenden särpräglade karaktär -- måste i dessa tider av omvälvning särskilt beaktas. När gränser raserats och nya verksamhetsformer utvecklas är det naturligt att göra detta i internationell samverkan.
I de nordiska ländernas nordområden finns sedan länge ett etablerat nordiskt regionalsamarbete. Mot bakgrund av ovanstående är det angeläget att länderna förmerar sina ansträngningar att utvidga och fördjupa detta samarbete.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om medverkan till ett utvidgat Nordkalottsamarbete i ett europeiskt perspektiv.
Stockholm den 24 januari 1994 Elver Jonsson (fp)