Den indiskfödde ekonomen Amartya Sen, verksam vid Harvard i USA, påpekade för ett par år sedan att minst 100 miljoner kvinnor saknas i världens befolkningsstatistik. En viktig orsak till detta är att föräldrar använder fosterdiagnostik för att välja kön på sina barn. Flickfoster aborteras därför att de har ''fel'' kön -- dvs. flickor utsätts redan före födelsen för könsdiskriminering, prenatal könsdiskriminering. Kvinnor saknas också på grund av att flickor/kvinnor i många länder diskrimineras genom sämre tillgång till föda och läkarvård än pojkar/män. Under normala omständigheter föds mellan 103 och 106 pojkar per hundra flickor.
Andelen kvinnor i förhållande till män har speciellt i Asien sjunkit dramatiskt de senaste årtiondena. Enligt vissa beräkningar saknas det 60 miljoner kvinnor i Asien. Orsakerna är aborter av flickfoster, undernäring och överarbete bland kvinnor. I exempelvis Indien är också spädbarnsdödligheten högre bland flickor. Flickor får sämre vård och behandling redan som spädbarn.
En Unicefstödd undersökning redovisar i en rapport från 1988 att av 8 000 aborter i Indien var 7 999 flickfosteraborter. I samma rapport uppskattas att det enbart under 1984 genomfördes 40 000 flickfosteraborter i Bombay.
En annan undersökning utförd i Bombays slumområden 1986 visar att könsbestämning av foster inte bara är en angelägenhet för över- och medelklassen. Åtskilliga av kvinnorna i slummen har låtit göra fostervattenprov och därefter, om det visade sig vara en flicka, sena aborter i 18:e och 19:e veckan av graviditeten.
I början av 1980-talet genomfördes i bl.a. Indien flera undersökningar om hur omfattande fostervattenprov för könsbestämning var. En ofta citerad skattning av omfattningen genomförd i juni 1983 visade att mellan åren 1978 och 1983 aborterades ca 78 000 flickfoster efter könsbestämning genom fostervattenprov. I en annan undersökning har man vid ett enda stort abortcentrum i Bombay under 1984--85 genomfört 15 914 aborter, och praktiskt taget 100 % av dessa har genomförts efter könsbestämning.
Familjer ur alla kaster, klasser och religioner tar chansen att slippa det flickebarn som så småningom, då det blivit dags för giftermål, skulle komma att innebära höga kostnader i form av hemgift.
Seden med hemgift var ursprungligen bruklig enbart bland de högre kasterna. Där tilläts inte kvinnorna arbeta utanför hemmet och betraktades som en ekonomisk börda. Hemgiften var tänkt som en kompensation till brudgummens familj för det försörjningsansvar den tog på sig. På senare tid har kravet på hemgift spridit sig till alla grupper i det indiska samhället.
I Kina var könskvoten på nyfödda år 1991 114 procent. För 1992 var skillnaden 120--100. För ett tredje barn år 1992 var siffran så hög som 200 %, dvs. dubbelt så många pojkar som flickor.
En Shanghaitidning rapporterade i april 1993 att det börjar bli en allvarlig obalans mellan antalet nyfödda pojkar och flickor, därför att gravida kvinnor genomgår fosterkontroll med ultraljud -- och låter göra abort om det väntade barnet är en flicka. I distriktet Jinhua i Zhejiangprovinsen strax söder om Shanghai föddes 124 pojkar för varje hundratal flickor under årets första nio månader.
Att könsselektiv abort skulle vara hela förklaringen till de ''förlorade'' flickebarnen i Kina är inte klarlagt. Man kan inte utesluta att barnamord förekommer lokalt över det vidsträckta Kina.
Klart är att Kinas ett barnspolitik -- försök att hålla befolkningstillväxten nere genom att bara tillåta ett barn per par -- har bidragit till problemet.
Men det finns också andra förklaringar: Många flickor adopteras bort till familjer som redan har en son. I otillgängliga områden föder kvinnorna barn i hemmet. Om det är en dotter låter de bli att registrera barnet men behåller och uppfostrar det ändå.
Könsselektiv abort tillämpas inte bara i Indien och Kina utan också i Sydkorea, på Taiwan, i Singapore och i Malaysia. Aborter i samband med könsbestämning är vanligt förekommande avseende både kvantitet och intensitet.
Kvinnor över hela världen är på många olika sätt utsatta för könsdiskriminering. Behandlingen av flickor/kvinnor i Indien, Kina och i många andra av världens länder kan anses som grova brott mot mänskliga rättigheter.
Hitintills har det i internationella och nationella sammanhang varit ganska tyst om den prenatala könsdiskrimineringen varför det nu kan vara dags att Sverige tar initiativ till att den frågan lyfts upp på bl.a. FN:s dagordning. Vid förhandlingar om bistånd och vid annan kommunikation med mottagarländer finns det också anledning för Sverige att kräva att flickor och pojkar skall ha samma rätt att födas, äta sig mätta, utbildas, och ha samma tillgång till medicinsk vård och behandling.
Inom utvecklingsarbetets ram kan också stöd ges till kvinnoorganisationer, läkare, jurister och vetenskapsmän som förenats i kampen mot könsbestämning av foster. I exempelvis Indien finns sådana organisationer. Stöd bör också ges till allmän utbildning och upplysningskampanjer för att ändra attityder till flickors/kvinnors människovärde och mänskliga rättigheter.
Sverige bör även arbeta för att könsdiskriminering som lätt kan avläsas i befolkningsstatistiken (könskvoter = antalet pojkar per 100 flickor) särskilt uppmärksammas på FN:s konferens om befolkning och utveckling år 1994 och vid FN:s kvinnokonferens år 1995.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör ta initiativ till att frågan om prenatal könsdiskriminering förs upp på dagordningen för FN:s Generalförsamling,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör arbeta för att könsdiskriminering som lätt kan avläsas i befolkningsstatistiken särskilt uppmärksammas vid FN:s konferens om befolkning och utveckling år 1994 och vid FN:s kvinnokonferens år 1995,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att frågan om prenatal könsdiskriminering lyfts fram inom det bilaterala utvecklingsarbetets ram,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stöd bör ges till allmän utbildning och upplysningskampanjer för att ändra attityder till flickors/kvinnors människovärde och mänskliga rättigheter.
Stockholm den 25 januari 1994 Margareta Viklund (kds) Margareta Israelsson (s) Birgit Henriksson (m) Birgitta Carlsson (c) Laila Strid-Jansson (nyd) Eva Zetterberg (v) Anne Rhenman (-) Annika Åhnberg (-)