FN-kommittén för barns rättigheter kontrollerar i dag att de länder, som ratificerat Barnkonventionen, lever upp till de målsättningar man antagit. Man kritiserar utan att döma och försöker ge råd och hjälp för att alla bättre skall kunna efterleva konventionen. 149 länder har hittills ratificerat konventionen. Det har aldrig tidigare hänt att så många länder så snabbt antagit en ny konvention. FN-kommitténs övervakningsroll är unik och leder även till att man använder många frivilligorganisationers rapporter som komplement till sitt eget övervakningsarbete. Detta är bl.a. en av orsakerna till att vi i dag har så god dokumentation vad gäller olika former av barnarbete.
Barnarbete har alltid funnits, men aldrig i sådan omfattning som nu. ILO (FN:s organ för arbetsmarknadsfrågor) bedömde i mitten av 1980-talet att antalet barnarbetare i världen uppgick till 50 miljoner. I dag anser man att det är minst 150 miljoner barn som exploateras. Det är givetvis osäkra siffror. Statistiken är ofullständig i många länder. Barn arbetar ofta på svarta marknader, som över huvud taget inte ingår i någon officiell statistik. Avgränsningar av vad som skall definieras som barnarbete är svåra att göra. Så ingår t.ex. inte i beräkningarna det arbete som utförs av barn inom familjen. Siffrorna avser arbete utanför hemmet.
Vi har fått se skrämmande bilder från fabriksbränder, där barn och kvinnor hållits inlåsta och därför inte kunnat fly undan lågorna. De har hållits inlåsta för att man skulle kunna kontrollera att de utförde sina arbeten. Arbeten som inte kan betraktas som annat än slavarbete. Många barn, som arbetar på detta sätt, har sålts av sina föräldrar, ibland med hoppet att detta offer skulle kunna rädda andra barn i familjen.
Kampen för överlevnad gör att barn både känner och ''förstår'' att de måste bidra till familjens ekonomi. Det råder stor enighet bland FN:s organ, och bland de organisationer som arbetar med och för barn, om vissa grundläggande åtgärder för att kunna komma åt att bekämpa det ekonomiska utnyttjandet av barn. Utbildning är det viktigaste instrumentet att förbättra barns situation. Det ger rätten till en barndom, det ger barn upplysning och information -- och det viktigaste -- utbildning får inte hindras av arbete.
Barnarbete förekommer över stora delar av världen i dag. Det är mest utbrett i delar av Asien, Sydamerika och vissa delar av Afrika. Från Nepal, ett av världens mycket fattiga länder, rapporterade exempelvis Child Workers in Nepal (CWIN) om en undersökning av 365 mattfabriker i Katmandu. Man uppskattar att hälften av alla arbetare där är barn under 14 år. Ägarna till fabrikerna har inte varit villiga att lämna upplysningar vare sig om antalet anställda eller om de anställdas förhållanden. CWIN intervjuade i stället 3.322 barn. Tre av fyra barn var mellan 12 och 14 år, 16 procent var under 12 år. Barnen rekryteras ofta genom särskilda agenter, som erbjuder desperata, fattiga föräldrar lån i utbyte mot barnens arbetskraft. Vart tolfte intervjuat barn var skuldsatt, barnen ser sällan till några pengar och har svårt att bli av med skulden.
Fabrikerna är oftast för trånga, de har dåligt ljus och ventilation, rummen är fyllda med ulldamm. Barnen får ris, linser och lite grönsaker, vanligtvis är måltiderna torftiga och otillräckliga. Arbetstiden är ofta 16 timmar om dagen. Fjorton procent av flickorna berättade vid intervjuerna att de utsattes för sexuella trakasserier vid sina sovplatser -- en mycket hög siffra med tanke på den motvilja man här känner för att svara på känsliga, personliga frågor av denna art. Mattindustrierna anses vara rekryteringsbas till bordeller, inte bara i Nepal. När barnen blir äldre körs de som regel obönhörligen ut från arbetet. Som vid all annan illegal handel är det dock fortfarande svårt att få bindande dokumentation för den informella länken mellan matthandeln och prostitutionen.
SODIFAC är en inhemsk biståndsorganisation i Guatemala som arbetar i de många slumområden som finns i huvudstaden La Ciudad de Guatemala. Man försöker framför allt fånga upp barn, som kommer från landsbygden. Majoriteten av dem är indianer. SODIFAC har t ex hjälpt barnen att starta kooperativ. Barnen går i skolan fyra timmar om dagen och arbetar fyra timmar. De får fri mat på dagen och fri läkarvård. Ändå kan det tyckas märkligt vid en första anblick att en frivilligorganisation som har barnkonventionen som rättesnöre accepterar att barnen faktiskt arbetar. Men man måste då komma ihåg att barnarbete, så som samhället där fungerar idag, är en livsnödvändig del av familjernas inkomster. Utan barnens arbete skulle en familj aldrig klara sig. SODIFAC accepterar detta, men ger också barnen god undervisning, vilket de annars inte skulle få. Cirka 55 procent av Guatemalas befolkning är analfabeter.
I El Salvador finns en motsvarande organisation, där man arbetar något annorlunda. Bl.a. arbetar man aktivt med jämställdhet. När man arbetar med de arbetande barnen försöker man påverka flickor att utbilda sig i typiskt manliga arbeten. Varje dag ger man sig ut bland barnen på marknaderna, busstationerna och gatorna, och varje lördag försöker man få barnen till en stor park i San Salvador, där de kan få möjlighet att leka och vara barn. Många barn arbetar här i bullrig, gyttrig och smutsig miljö, den som råder på gator och marknader. De har sällan fast anställning utan arbetar inom den informella sektorn, de säljer varor och tjänster av olika slag. Man har i stället arbetat för att även barn skall ha rätt till en extra jullön.
I Honduras heter den organisation som försöker värna barnens rättigheter C.D.J.F. Den började som barnrättsorganisation. Man ställde upp med juridisk hjälp och försökte förmå domstolar att inte döma unga människor till fängelse, eftersom de i så fall placerades bland vuxna kriminella under mycket vidriga förhållanden. Ett stort problem var -- och är fortfarande om än inställningen börjat förändras -- våldtäkterna på unga flickor. I Tegucigalpa begås varje dag, året om, minst tio våldtäkter på unga flickor under 12 år. Det vanliga är sedan att våldtäktsmannen -- om det inte var fadern eller en nära släkting som förövat dådet -- betalar flickans föräldrar för att de inte skall anmäla fallet till polisen. Eftersom fattigdomen är så skriande tar föräldrarna vanligtvis emot pengarna. Brottet anmäls aldrig.
C.D.J.F. driver även skolor för barn vars föräldrar arbetar på stadens marknader. Lokalerna är ofta i uselt skick, ett femtiotal barn kan undervisas på 20 kvadratmeter. Barnen lider ofta av undernäring. Ändå finns det hopp för framtiden och en stor glädje bland de barn, som här blir hjälpta genom att få utbildning.
Vi har -- genom att dra fram några exempel på olika sorters barnarbete från olika delar av vår värld -- försökt belysa komplexiteten i barns situation.
Det saknas inte lagar och internationella överenskommelser. Genom FN:s barnkonvention, antagen 1989, fick världens två miljarder barn egen lag. I den sägs att barn har rätt till skydd mot ekonomiskt utnyttjande och mot att utföra arbete som kan vara skadligt eller hindrar barns utbildning eller utveckling. Långt dessförinnan var barnarbete förbjudet. ILO antog 1973 en konvention mot barnarbete och exploatering av unga arbetstagare. Minimiåldern för arbete sätts till 15 år, fast vissa länder har pga sin ekonomiska situation beviljats en gräns på 14 år. Barn mellan 13 och 15 år skall bara få utföra lättare arbete. För arbeten som kan äventyra hälsa, säkerhet eller moral är åldersgränsen 18 år.
I verkligheten förhåller det sig helt annorlunda. Just för att barnarbete i teorin inte finns, så saknar barnarbetare all trygghet och försäkring i arbetet. Om de blir sjuka eller skadade står de utan skydd. De är mer utlämnade och rättslösa än vuxna arbetare.
Vad kan vi göra?
Den första spontana reaktionen mot detta fruktansvärda utnyttjande av barn är avsky och avståndstagande. I USA har ett förslag om importförbud väckts, ''The Harkin Bill''. Förslaget har namn efter sin upphovsman, senator Tom Harkin. Det är ännu inte behandlat. Även i den tyska förbundsdagen har liknande förslag väckts och är under behandling.
På många håll genomförs bojkottaktioner. En sådan bojkottaktion i USA ledde till att amerikanska importörer bytte leverantörer. Konsumenter i i-länder kanske fredar sina samveten genom sådana bojkotter, men i detta fall förlorade 25 000 barnarbetare i Bangladesh sina arbeten utan att få någonting i stället. Det är därför tveksamt om bojkottaktioner är den bästa vägen att nå förändring. Det finns en uppenbar risk att barnen i stället arbetar i andra sektorer, där villkoren i ännu mindre grad är kända och möjliga att påverka. Kanske tvingas barnen in i kriminalitet och prostitution.
Organisationer som kämpar för barnens rätt förespråkar en annan väg. De vill att importörer i samarbete med barnrättsliga organisationer skall sluta avtal om förbättrade villkor med sina leverantörer. De har erbjudit sig att samarbeta med t.ex. svenska importörer, men har inte mötts av något gensvar.
Även fackliga organisationer engagerar sig i växande omfattning i kamp för barns rättigheter. FFI (Fria Fackföreningsinternationalen) antog 1992 en ursprungligen svensk motion med innebörd att FFI skall driva aktioner mot barnarbete.
Ett totalförbud med krav på efterlevnad skulle inte hjälpa barnen eller deras föräldrar.
Däremot kan vi genom information om problemen och aktiva insatser för att stävja de värsta avarterna, slavarbetena, bidra till att göra barns framtid bättre. Ett första steg kan vara att kräva att en produkt som mattor förses med intyg om att de inte är knutna av barn under 12-- 14 år.
Samråd mellan olika aktörer
Här finns också, i allra högsta grad, ett politiskt ansvar. Regeringen bör därför ta initiativ till överläggningar med importörer i de branscher som är berörda, barnrättsliga organisationer och fackliga organisationer. Dessa överläggningar bör syfta till en handlingsplan för att förbättra villkoren för barnarbetare. Först om sådana lösningar visar sig helt omöjliga bör andra politiska åtgärder övervägas.
Kartlägg verkligheten
Vi vet inte med säkerhet i vilken utsträckning svenska importörer baserar sin verksamhet på barnarbete. En kartläggning av förhållandena är därför önskvärd. Det är inte enkelt att göra en sådan kartläggning, men man bör sträva efter att klarlägga mönstren.
Internationellt samarbete
Dessutom bör Sveriges representanter i olika internationella samarbetsfora ta upp problemen med barnarbete och föreslå åtgärder. I alla sammanhang där handelspolitik, konkurrenspolitik samt givetvis mänskliga rättigheter tas upp, har kampen för barnens villkor aktualitet. Frågan har t.ex. inte i tillräcklig grad tagits upp i GATT-förhandlingar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om initiativ till samråd med olika aktörer i syfte att avskaffa barnarbetet,
2. att riksdagen hos regeringen begär en kartläggning av de svenska handelsmönstren i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om internationellt samarbete kring åtgärder mot barnarbete.
Stockholm den 25 januari 1994 Birgit Henriksson (m) Margareta Israelsson (s) Karin Pilsäter (fp) Birgitta Carlsson (c) Margareta Viklund (kds) Laila Strid-Jansson (nyd) Eva Zetterberg (v) Annika Åhnberg (-)