Europa står helt förlamat inför folkmordet i Bosnien. Det råder en fullkomlig tystnadens förräderi -- också i vårt land. Europa står inför ofantliga utmaningar. Det politiska ledarskapet i Europa lyser med sin frånvaro. I jämförelse med ''ledare'' som John Major, François Mitterrand, Helmut Kohl och Felipe Goncalez framstår Margaret Thatcher nu som en verklig statsman.
Sverige har på intet sätt något huvudansvar för utvecklingen i det forna Jugoslavien. Sverige har också, särskilt i jämförelse med åtskilligt större europeiska stater, gjort omfattande insatser när det gäler FN-styrkor, humanitärt bistånd och mottagande av flyktingar -- åtminstone till en viss gräns. Det är välkommet, men lindrar bara det som sker. Det påverkar inte orsakerna. Det är vår tystnad inför det som tillåts ske, som gör oss medskyldiga.
Den etniska rensning, som både serber och kroater bedriver med samma målmedvetenhet, har ett och samma mål -- att utplåna den sekulära, multietniska bosniska stat, som världssamfundet erkänt och invalt i FN, och som hundratusentals serber, kroater och muslimer önskade fortsätta att leva tillsammans i. Finns det något som kännetecknar det internationella samfundets och särskilt Europas agerande i konflikten i det forna Jugoslavien, så är det att fel saker ständigt görs vid fel tidpunkt. Därigenom har Europa från första början av konflikten direkt medverkat till att förvärra det som sker. Sverige har tassat efter EG utan någon egen analys eller politik.
Politiker och opinionsbildare i såväl Tyskland som Österrike uppmuntrade tidigt Slovenien och Kroatien att bryta sig loss ur Jugoslavien. Kroatien utan att på något sätt garantera rimliga villkor för den serbiska minoriteten. Sedan tvingade Tyskland EG att erkänna deras självständighet liksom Bosniens. Detta trots att Badinterkommissionen bara fann de folkrättsliga villkoren för erkännande uppfyllda vad gällde Slovenien och Makedonien. I fråga om Republiken Makedonien däremot lät man Grekland genom hänsynslös utpressning förhindra ett erkännande. Sverige följde EG närmast slaviskt i erkännandefrågorna.
Europas, och Sveriges, medskyldighet hade möjligen varit ursäktlig om det varit så att den beror på okunnighet och förvirring. Det är ju innebörden av de dimridåer som regeringar med medias benägna hjälp sprider om hur svårt det är att förstå vad som sker. Att folken på Balkan har en historisk benägenhet att ta kål på varandra under de mest bestialiska former.
Det finns förvisso gott om historiska exempel, men vid dessa tillfällen har de europeiska stormakterna också varit djupt involverade genom sitt spel för att kontrollera maktbalansen i Europa -- precis som idag. Europas och därmed FNs handlingsförlamning är ett resultat av djup oenighet och misstro mellan Storbritannien, Frankrike, Tyskland och i någon mån Ryssland. Det är dags att sluta hymla!
FNs sanktioner mot Serbien-Montenegro var på sin plats. De är det i än högre grad idag. Sakta ser vi också hur sanktionerna, trots att alltför många hjälpt till att hålla hålen tillräckligt stora i sanktionsnätet, nu börjar få reell effekt. Då -- precis då -- gick EG ut och lockade Milosevic med lättade sanktioner för en eftergift om någon procent land. Den demokratiska fredsoppositionen i Belgrad var förtvivlad. Kunde Milosevic ha fått en bättre gåva av sina beskyddare i London och Paris strax innan parlamentsvalet i december 1993?
Idag är Kroatien genom regimen Tudjman lika ansvarigt för folkmordet i Bosnien. Ingen har på allvar försökt dementera uppgifterna om att Milosevic och Tudjman redan före kriget gjort upp om att dela Bosnien. Att den Zagrebunderstödda Bosnien-kroatiska offensiven kört fast och nu börjar rullas tillbaka av de bosniska styrkorna -- med vida starkare stridsmoral -- får Tudjman att gråta krokodiltårar och hota med en regelrätt kroatisk invasion för att försvara kroatiska intressen. Tudjman tycks inte ens främmande för att göra upp med regimen i Belgrad för att säkra landvinningarna i Bosnien.
Vad ger det för signal till Tudjman att omvärlden inte agerar konsekvent? Stora delar av befolkningen i Kroatien är krigströtta. Den omfattande good-will som Kroatien hade efter det serbiska överfallet 1991 har den s k Hercegovina-lobbyn runt Tudjman helt spelat bort. Hur skall man nu få omvärldens stöd att häva den serbiska ockupationen av 25% av Kroatiens territorium?
Den demokratiska oppositionen i Kroatien går klart emot Tudjmans agerande i Bosnien. De ser hans politik där som en nationell katastrof. Skall vi lämna dem i sticket precis som vi gjort med de demokratiska krafterna i Belgrad? Och hur skall de få någon trovärdighet hos sina serbiska landsmän, när Milosevic enkelt kan visa hur partiskt FN uppträder inför samma krigsförbrytelser? Omvärlden måste sätta Kroatien och president Tudjman under hård press att omedelbart upphöra med den kroatiska krigföringen i Bosnien. Här har regeringarna i Bonn och Wien ett särskilt ansvar. I annat fall måste FNs säkerhetsråd omgående införa samma sanktioner mot Kroatien som de som gäller mot Serbien-Montenegro.
Republiken Bosnien-Hercegovina är en fullvärdig stat i Europa, internationellt erkänd och invald som medlem i Förenta Nationerna. Folkmordet i Bosnien är inget isolerat inbördeskrig, utan har initierats och genomförs med stöd av regimen i Belgrad och sedan mer än åtta månader även av regimen i Zagreb. FN-stadgan bjuder världssamfundet att ingripa. Republiken Bosnien-Hercegovina har rätt att fortbestå som självständig stat av multietnisk karaktär inom de gränser som erkändes av FN och världssamfundet våren 1992.
Enligt FN-stadgans artikel 42 äger säkerhetsrådet företaga sådant inskridande medelst stridskrafter, som är nödvändigt för att upprätthålla eller återställa internationell fred och säkerhet. Det har ej skett. Med en allt mer militant nationalism i Ryssland kan väl säkerhetsrådet inte längre förväntas ta detta steg. Här har väst förspillt många möjligheter i handlingsförlamningen efter murens fall.
Säkerhetsrådet beslutade däremot i september 1991 införa ett vapenembargo mot hela det forna Jugoslavien. Vi vet att såväl Serbien som Kroatien redan från början förfogat över de väldiga vapen- och ammunitionsförråd, som en av Europas största krigsmakter under efterkrigstiden lämnade efter sig. Vapenembargot har dessutom av välvilliga händer kringgåtts för leveranser till både Serbien och Kroatien.
FNs vapenembargo har därför som huvudsaklig effekt att den drastiskt hindrat Bosnien -- offret -- från dess enligt artikel 51 i FN-stadgan rätt till självförsvar. Vapenembargot kan inte rimligtsvis tillåtas binda den slagne, när världssamfundet uppenbarligen inte är berett att ingripa för att stoppa aggressionen. Till den slutsatsen hade också USAs president Clinton och även Tysklands förbundskansler Kohl kommit sommaren 1993.
Varför upphävs då inte vapenembargot? Främst Storbritannien och Frankrike, men också Ryssland, motsätter sig detta. Skälen kan bara, som alltid i stormaktspolitiken, vara egna intressen i en övergripande europeisk maktbalans. Storbritannien och Frankrike har genom att ställa Tyskland vid sidan och hålla USA utanför tagit kontrollen över den s k fredsprocessen både i EGs ministerråd och i FNs säkerhetsråd. Frankrikes ultimatum att ersätta general Wahlgren som befälhavare över FN- styrkorna med någon som man kan kontrollera från Paris ingår i detta spel.
FN har beslutat om s k säkra zoner, dit FN-trupper har skickats för att garantera säkerheten. Hittills har de säkra zonerna varit säkrast för serbisk och kroatisk milis. När den har gått till angrepp har FN-trupperna retirerat. Däremot har FN-trupperna i de säkra zonerna varit främst Storbritanniens och Frankrikes skäl att motsätta sig varje form av militärt ingripande. Det skulle kunna riskera säkerheten för brittiska eller franska FN-soldater. På så sätt har inte minst den serbiska milisen varit skyddad mot angrepp. Mycket riktigt har man från serbisk sida aldrig begärt att FN-trupperna skall dras tillbaka, varken från Bosnien eller från Kroatien. De garanterar ju med Londons och Paris goda minne de serbiska landvinningarna.
I detta spel ingår också de s.k. Bosnienmedlarna lord Owen och Torvald Stoltenberg, som inför folkmordet i Bosnien uttalar att det är obegripligt att freden kan få förhindras av någon procent land. Owen-Stoltenberg- planen var en entydig och slutlig kapitulation. Den var ett förräderi också mot alla demokratiska krafter i Serbien och Kroatien, som Europa också lämnat i sticket. Det är en tragedi att se Owen och Stoltenberg göra gemensam sak och söka en lösning, som bygger på att aggression skall belönas och att erövrat land skall få behållas. Det är hög tid att regeringen agerar för att Owen och Stoltenberg tvingas avgå som Bosnienmedlare! För EG har det nu också uttalats av Europaparlamentet.
EG-medlaren Owen hotar med att det humanitära biståndet kan komma att dras in om inte bosnierna ger upp sitt motstånd mot ett fredsavtal, som delar Bosnien på angriparnas villkor. Storbritannien och Frankrike hotar att dra hem sina FN-trupper av samma skäl, uppbackade bl a av den danska regeringen som under sitt ordförandeskap i EG hösten 1993 spelade med i detta ovärdiga spel.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om republiken Bosnien- Hercegovinas rätt att fortbestå som självständig stat av multietnisk karaktär inom de gränser som erkändes av FN och världssamfundet våren 1992,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fullfölja sanktionerna mot Serbien-Montenegro,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sanktioner mot Kroatien,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att häva vapenembargot mot Bosnien-Hercegovina,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att omedelbart byta ut Bosnien- medlarna lord Owen och Torvald Stoltenberg.
Stockholm den 25 januari 1994 Lennart Rohdin (fp)