Enligt uppgift avrättades minst 200 människor egenmäktigt av säkerhetsstyrkorna och deras civila agenter. Mordhot och trakasserier ökade dramatiskt och flera människor bortfördes av icke identifierade beväpnade män som troddes tillhöra säkerhetsstyrkorna. Många människor ''försvann''. Det kom ett stort antal rapporter om att poliser och civila, som av allt att döma agerade med deras tysta medgivande, gjorde sig skyldiga till tortyr och misshandel.
Så beskriver Amnesty International i sin årsbok situationen i Guatemala under 1992.
Färskare rapportering som avser 1993 (1 januari -- 1 december) ger preliminär statistik som är minst lika skrämmande. 181 människor har avrättats. Av dessa dödades 43 i tio olika massavrättningar. 46 har rapporterats ''försvunna'' -- av dessa hittade man senare 26 avrättade. 74 fall av tortyr har rapporterats. 284 lever under dödshot.
I samband med besöket av FN:s Mr-expert på Guatemala, Dr Monica Pinto, i november, publicerade The Arch Bishop's Office for Human Rights en rapport som konstaterar att civilbefolkningen i konfliktområdena drabbats svårt av övergrepp från de beväpnade styrkorna. Dr Pinto rekommenderar i sin rapport regeringen att undersöka förekomsten av dödspatruller, hemliga begravningsplatser och hemliga fängelser.
Upproret i Chiapasprovinsen i Mexiko i januari 1994 bidrog till ett kraftigt ökat internationellt tryck också på Guatemalas regering. Överläggningarna mellan URNG och Guatemalas regering återupptogs under FN:s överinseende och förhandlingsprocessen kom åter i gång. I en gemensam deklaration förklarar man att målsättningen är att finna en lösning på konflikten under 1994. Deklarationen slår fast att de tidigare Oslo- och Mexiko-överläggningarna bildar grund för fortsatta förhandlingar. Vidare fastställs att FN blir övervakare för att kontrollera att olika avtal och överenskommelser förverkligas. Man fastslår vidare i deklarationen att civila och folkliga organisationer ska dras med i förhandlingsarbetet. En internationell grupp ska understödja fredsprocessen. Mycket återstår dock innan fredsprocessen nått sitt mål. Internationellt tryck och internationellt stöd i fredsprocessen är nödvändigt. Norge har engagerat sig för att finna lösningar och för att få i gång fredsprocessen. Det är av största vikt att även Sveriges regering engagerar sig i frågan och medverkar till att fredsprocessen blir framgångsrik.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige verkar för att avrättningar, försvinnanden och tortyr som genomförs av säkerhetsstyrkorna stoppas,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige bör ge ett aktivt stöd åt fredsprocessen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna behovet av ett ökat humanitärt stöd till Guatemala.
Stockholm den 25 januari 1994 Kristina Svensson (s) Hans Göran Franck (s)