Ungefär tre miljoner av Sudans befolkning på cirka 24 miljoner invånare är idag på flykt från kriget i södra Sudan. 80 % av civilbefolkningen i landets södra delar har tvingats från sina hem sedan 1983.
I 40 år -- med ett tioårigt fredsuppehåll under 1970- och 80-talen -- har landet plågats av ett inbördeskrig. År 1983 blossade inbördeskriget i Sudan upp igen. Människor i landets södra del gjorde uppror mot den dåvarande regeringen. Det är den svarta, huvudsakligen kristna befolkningen som slåss för att slippa påtvingas den muslimska arabiskättade regimens hårda politik. Sudan var en av de få stater som stödde Irak under Kuwaitkriget. Den islamska regeringen har även knutit nära band med Iran.
Kriget i Sudan är ett krig som bedrivits med svälten som vapen av regeringen i Khartoum vars brist på respekt för mänskliga rättigheter är ökänd. Massflykten beror på att varken regeringssidan eller det sudanesiska folkets befrielsearmé SPLA skonar civilbefolkningen. Gerillan som kämpar mot den muslimska regeringen i huvudstaden Khartoum har splittrats. Situationen har förvärrats och ett inbördeskrig i inbördeskriget har brutit ut.
Situationen i södra Sudan är mycket förvirrande och Khartoumregimen spelar än med den ena gruppen och än med den andra.
Striderna är etniska. Stammarna stjäl från varandra, hämnas med grymma rituella mord. Civila har massakrerats eller drivits från sin hembygd utan möjligheter att försörja sig. Och det har blivit nästan omöjligt för internationella hjälporganisationer att bistå de nödställda i detta kaotiska läge. Att ha kontroll över matdistributionen innebär makt -- därför hindrar gerillafraktionerna hjälporganisationerna från att hjälpa folket direkt.
De inbördes striderna har varit förödande för befolkningen. Som vanligt är det civilbefolkningen, barnen och kvinnorna, som får lida. Svälten härjar svårt. I vissa områden finns inga barn under fem år, alla har dött.
FNs bistånd är beroende av de olika gerillafraktionernas välvilja. Men i likhet med Somalia för ca ett år sedan kommer inte hjälpen fram till de svältande. De är hjälplösa offer i en cynisk maktkamp och omvärlden har ännu inte reagerat tillräckligt och med kraft.
I framför allt södra Sudan, som egentligen är ett bördigt land, hotar en svältkatastrof, kanske är den redan där, av samma omfattning som i Somalia. Det behövs mat, men det behövs också fred.
Amnesty International anser att det är attacker mot civilbefolkningen som är orsak till svältkatastrofen i Sudans krigszoner. Man betonar också att det är brotten mot mänskliga rättigheter som orsakar svälten i Sudan.
Det är därför mycket viktigt att det internationella samfundet inklusive Sverige ser till att respekten för de mänskliga rättigheterna finns med som en central del vid varje försök att förhandla om fred och eldupphör i Sudan.
En representant för Sudans kristna råd, som hösten 1993 besökte Sverige, frågade: Vad är det för mening att ge människorna mat om de dödas året därpå?
Jag är beredd att instämma i hans fråga. Det är viktigt att humanistiska och fredsskapande åtgärder följs åt. Vad man vill ha är fredsobservatörer, som skall ingå i fredsgrupper, som är beredda att leva tillsammans med det sudanesiska folket. Dessa fredskapare skall i så fall försöka upprätthålla ingångna fredsuppgörelser och skapa försoning mellan tidigare stridande grupper. Hemkomna skall sedan fredsövervakarna rapportera till sina respektive regeringar och FN om vad som pågår i Sudan för att bl.a. kunna sätta in förebyggande och fredsbevarande åtgärder.
I mars 1993 tillsatte FNs MR-kommission en särskild rapportör för Sudan. Tyvärr motarbetades hans mission. Det är viktigt att flera försök görs för att tillsätta flera oberoende observatörer för bevakande av mänskliga rättigheter i Sudan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stödja fredsansträngningarna i Sudan,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stödja försöken att tillsätta flera oberoende observatörer för bevakande av mänskliga rättigheter i Sudan.
Stockholm den 25 januari 1994 Margareta Viklund (kds)