Sedan 1960 har Västsahara befunnit sig på FNs dagordning för avkolonialisering. Idag är det ett av de få länder för vilka man ännu inte har funnit någon lösning.
Konflikten i Västsahara som ställer Marocko mot självständighetsrörelsen Polisario har pågått i mer än 20 år. Västsahara var fram till 1975 en spansk koloni och skulle vid denna tidpunkt genomgå ett avkolonialiseringsprogram. Denna process hann inte ens börja eftersom Marocko plötsligt gjorde anspråk på territoriet och invaderade det. FN fördömde invasionen omedelbart och återupprepade Västsaharas rätt till självstyrelse och till en folkomröstning om självständighet. Rätten till en folkomröstning fick även stöd i ett utlåtande från den Internationella domstolen. Marocko ignorerade FNs och Internationella domstolens ståndpunkter.
Under många år debatterade de afrikanska staterna Västsahara, och 1982 kom den Afrikanska enhetsorganisationen, OAU, med ett uttlåtande till stöd för Västsaharas självständighet. Marocko valde då att lämna organisationen. På uppmaning av OAU tog FN upp frågan igen, och 1985 antog FNs generalförsamling resolution 4050 som uppmanade generalsekreteraren att verka för en folkomröstning och förhandlingar mellan Marocko och självständighetsrörelsen, Polisario. Även dessa ansträngningar har varit fruktlösa.
1991 steg hoppet på nytt då FNs säkerhetsråd antog resolution 690 om bildandet av FN-styrkan för övervakning av folkomröstningen i Västsahara (MINURSO). I enlighet med FNs nya fredsplan trädde ett eldupphör i kraft den 6 september 1991 som skulle lägga grunden till folkomröstningen 20 veckor senare. Folkomröstningen har ännu inte ägt rum därför att Marocko ständigt har kommit med nya krav som inte är omnämnda i FNs fredsplan. Utöver röstlängden från 1974 års spanska folkräkning har Marocko velat anmäla ytterligare 120 000 människor som röstberättigade. Polisario har gått med på att utöka röstlängden med de som kan presentera skriftliga bevis medan Marocko insisterar på att muntliga bevis skall vara tillräckliga. Under senare tid har Marocko dessutom vid ett flertal tillfällen brutit mot fredsplanen, landet har hindrat bekräftade sahrawier att åtevända, intervenerat med militära medel, organiserat folkomflyttningar samt fört bort oppositionella.
Västsahara förtjänar uppmärksamhet, dess befolkning har alltför länge kämpat för sina grundläggande rättigheter. Det är endast genom tunga påtryckningar från det internationella samfundet och FNs säkerhetsråd som Marocko kan förmås att samarbeta om en folkomröstning samt upphöra med kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i Västsahara. Våra traditioner att försvara mänskliga rättigheter samt små länders ansträngningar att försvara folkrättsliga principer, förpliktigar Sverige att agera kraftfullt i denna fråga.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stödja en folkomröstning i Västsahara,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att främja de mänskliga rättigheterna i Västsahara.
Stockholm den 25 januari 1994 Stefan Attefall (kds)