Den svenska regeringen har av Internationella arbetsorganisationen (ILO) blivit tillrättavisad därför att vi infört en karensdag i arbetsskadeförsäkringen och därmed brutit mot konvention nr 121. Sverige har ratificerat denna konvention.
Grundprincipen är den att en arbetsskada eller arbetssjukdom skall ersättas så att arbetstagaren inte blir ekonomiskt lidande. ILOs utslag var starkt kritiskt, och hittills har inte regeringen kommit med något förslag till rättelse.
Den anmälan som gjordes till ILO gällde också arbetsskadebegreppet, som infördes våren 1993, där bevisbördan mer flyttades över till arbetstagaren. ILO har undrat varför man ändrade dessa regler och vill ha en förklaring av Sverige. ILO intar alltså en kritisk hållning till att Sverige ändrade arbetsskadebegreppet.
Sverige har de senaste åren vid flera tillfällen brutit mot internationella konventioner. Vi tänker då bl.a. på den barnkonvention som vi undertecknat. Vi börjar mer och mer bete oss som ett land i tredje världen som på grund av en stor fattigdom inte fullt ut kan fullfölja sina åtaganden. Sverige har utnyttjats som ett dåligt exempel i stället som ett föredöme.
Vänsterpartiet fördömer detta agerande och anser att vi strikt skall följa de konventioner som regeringen ratificerar.
Nu har regeringen även på ett internationellt plan utmärkt sig med att slå ned på svaga grupper i samhället. Sverige har också frångått principen om att den arbetstagare som drabbas av skador och sjukdomar på grund av arbete skall ha full ersättning för sitt lidande.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om internationella konventioner som ratificerats av Sverige.
Stockholm den 23 januari 1994 Hans Andersson (v)