Inledning
När Sovjetimperiet föll samman i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet och det kalla kriget tog slut såg många en möjlighet för FN att börja fungera mer effektivt och mer enligt de idéer om kollektiv säkerhet som låg bakom FN:s bildande.
FN:s första prövning blev krisen vid Persiska viken orsakad av Iraks invasion i Kuwait i augusti 1990. Till en början såg det då ut som om FN skulle fungera enligt organisationens grundläggande idéer. Ekonomiska sanktioner mot Irak infördes i enlighet med FN:s stadgar om fredlig lösning av internationella konflikter.
Snart visade sig dock svagheterna i FN:s organisation. När USA som enda kvarvarande supermakt i världspolitiken började utöva påtryckningar på övriga medlemmar i FN:s säkerhetsråd att godkänna en massiv väpnad attack mot Irak tydliggjordes den maktkoncentration som finns inom FN-systemet. Ett Sovjet som hungrade efter västligt ekonomiskt stöd och ett Kina som strävade efter att återfå ''kreditvärdigheten'' i det internationella finansiella systemet var lätta offer för nordamerikansk utpressningspolitik.
Säkerhetsrådet gav sitt godkännande och det första exemplet på att vad FN gör numera är vad USA vill att det ska göra var ett faktum. Återigen visade sig säkerhetsrådets beslut vara ett uttryck för maktfördelningen i det internationella statssystemet och inte något som har med en fiktiv världsregerings vilja att göra. Samma mönster har varit tydligt i fråga om FN:s agerande i Somalia och f.d. Jugoslavien men också i mindre uppmärksammade konflikter som den i Angola.
FN har en potential och kan utgöra grunden för en global säkerhetsordning. För att detta skall bli verklighet krävs dock att majoriteten av världens stater och folk känner sig delaktiga i FN:s beslut. Delaktighet är en förutsättning för att FN ska få världsomfattande legitimitet och legitimitet är i sin tur en förutsättning för att organisationen ska kunna ge global säkerhet.
För att FN ska få världsomfattande legitimitet krävs att dess agerande speglar majoriteten av jordens befolknings vilja, inte fem regeringars vilja. FN:s grundläggande struktur måste helt enkelt förändras radikalt.
Sådana förändringar måste innefatta hela beslutsstrukturen och den fredsbevarande och fredsskapande aktiviteten men också FN:s finansiella system. Om världsorganisationen ska kunna fungera måste den självklart ges tillräckliga ekonomiska resurser. Det har den inte idag.
Vetorätten
Ett grundläggande missförhållande inom FN:s beslutsstruktur är att 5 medlemsstater av totalt 184 har vetorätt vad avser de bindande besluten.
Regeln är för det första oförenlig med FN-stadgans princip om alla folks lika värde. För det andra är den en anakronism som om inget görs kommer att urholka FN:s legitimitet.
Att behålla vetorätten för segrarmakterna från andra världskriget plus Kina är att på konstgjord väg cementera ett maktförhållande i världspolitiken som dels inte motsvaras av den reella maktfördelningen och dels, vilket är viktigare, omöjliggör ett ökat förtroende för FN bland tredje världens stater.
Ett av de starkaste argumenten mot vetorätten är att den gör det omöjligt för FN att över huvud taget överväga sanktioner mot stater som hotar internationell fred och säkerhet men som samtidigt är s.k. klientstater till någon eller några av säkerhetsrådets permanenta medlemmar.
Det är t.ex. omöjligt att tänka sig FN-sanktioner mot Israel i händelse av ny invasion i Libanon, Turkiet i händelse av ytterligare militärt våld mot kurderna, eller varför inte Ryssland i händelse av invasion av något land i ''det nära utlandet''. Vetot skulle sätta ett effektivt stopp i alla dessa fall vilket visar på det orimliga i att behålla en sådan beslutsordning.
Länder som i alla tänkbara sammanhang försöker föra fram vikten av demokrati kan inte göra det med någon större trovärdighet så länge man inte är beredd att låta demokratin innefatta även styret av FN.
En demokratisering av säkerhetsrådet är det enda som kan hindra det att bli ett redskap för selektiv intervention i och kontroll över Syd styrt av ett fåtal länder som själva befinner sig utom räckhåll för detta redskap. Det står helt klart att vetorätten och säkerhetsrådets sammansättning måste förändras snarast.
Medlemskapet i säkerhetsrådet
En reformering av säkerhetsrådet måste innehålla en kombination av bättre geografisk representativitet och ökad effektivitet. Säkerhetsrådet kan inte längre styras av en klick stater från Nord ledda av USA med en gisslan från Syd (Kina).
De förslag om säkerhetsrådets storlek och sammansättning medlemsländerna fått lämna in till generalsekreteraren visar på att de flesta staterna vill utvidga rådet. Att de enda stater som inte vill förändra säkerhetsrådet är Ryssland och Storbritannien -- två av de permanenta medlemmarna -- förvånar inte.
Av de förslag länderna lämnat in framstår förslagen om regional representation som de mest relevanta. Världen består idag av en mängd grupper av mer eller mindre fast sammanlänkade stater. Vissa av dessa regioner har formaliserat sammanlänkningen och bildat mellanstatliga organisationer såsom EU och EFTA i Västeuropa, ASEAN i Sydostasien, SADC i Södra Afrika, Mercosur i Södra Sydamerika, NAFTA i Nordamerika. Representation för varje sådan region skulle lösa många av dagens problem i fråga om FN:s säkerhetsråd:Nords dominans med USA i spetsen skulle brytas;den geografiska rättvisan skulle öka;det spektrum av ekonomiska och säkerhetspolitiska intressen som finns i dagens värld skulle bli bättre representerade;Syds ökade representation skulle ge mer tyngd åt utvecklingsfrågorna i FN-arbetet;Syds förtroende för hela FN skulle stärkas.
De enda stater som rimligen bör få behålla sina permanenta platser i säkerhetsrådet är USA, Ryssland och Kina. Övriga platser bör besättas av en representantstat från respektive region. Innehavare av posten som representantstat bör utses inom respektive region och rotera mellan länderna i regionen.
Vetorätten för de permanenta medlemmarna är oförenlig med en demokratisering av rådet och måste därför avskaffas. Förslagen till generalsekreteraren visar att majoriteten av FN-medlemmarna inklusive sådana ståndaktiga vapendragare för de mäktiga som Australien och Nya Zeeland vill avskaffa vetot.
Vetorätten bör kunna ersättas med regler för kvalificerade majoriteter. I det fortsatta arbetet med att reformera FN bör Sverige arbeta för att ovanstående förslag genomförs.
Finansieringen av FN
När FN under 1960- och 1970-talen på grund av avkoloniseringen kom att få en majoritet bestående av stater från tredje världen kom också diskussionen i generalförsamlingen och FN:s arbete i stort att domineras av utvecklingsfrågor och Nord--Syd-konflikten.
Krav från Syd började ställas på en ny ekonomisk världsordning som skulle utjämna de stora ekonomiska ojämlikheterna mellan Nord och Syd. Det här fick flera stater i Nord, inte minst USA, att inse att man inte längre hade kontrollen över generalförsamlingen och FN:s fackorgan och därför började man inta en alltmer kritisk hållning till FN.
En konsekvens av detta var att USA och andra i-länder drog in på utlovade finansiella bidrag till världsorganisationen. FN hamnade i finansiell kris.
Det är förödande för FN att de flesta medlemmarna, bland dem de allra största bidragsgivarna, fortfarande inte betalar in avgifterna för FN-medlemskapet i tid. I augusti 1993 var drygt hälften av summan för den reguljära budgeten på 1 miljard dollar inte inbetald. Dessutom släpade avgifter på drygt 300 miljoner dollar från året innan fortfarande efter. Stora bidragsgivare som USA, Ryssland, Sydafrika och Brasilien är några av många syndare.
FN:s budget är närmast oförskämt liten. New Yorks sophämtning kostar lika mycket varje år. Oviljan att betala kan alltså inte i första hand anses ha ekonomiska orsaker även om avgifterna är betungande för många fattiga stater.
Orsakerna är i första hand politiska. Ett reformerat FN med större legitimitet är därför av utomordentligt stor betydelse för att lösa även den finansiella krisen. När medlemsländerna känner delaktighet och förtroende för FN kommer de också att i högre utsträckning betala. Det finns dock ett antal möjliga åtgärder även inom det finansiella systemet som borde locka medlemmarna att betala avgifterna för den reguljära verksamheten.
För att minska risken för stora bortfall och för att utjämna fördelningen mellan bidragsgivarna borde ingen stat betala mer än 15 % av den totala budgeten. I dag betalar USA, eller snarare ska betala, 25 % av budgeten. Vidare borde bidragsskalan relateras till BNP per capita så att den anpassas efter verklig betalningsförmåga. De fattigaste staterna bör betala endast en symbolisk summa.
Skatt på internationell vapenhandel skulle på kort sikt kunna bli en inkomstkälla för FN. En sådan skatt är särskilt viktig då den inte bara bidrar med pengar till FN, utan också bidrar till en minskning av vapenhandeln. En minskning av vapenhandeln leder i sin tur till färre och mindre blodiga krig och därmed färre kostsamma fredsbevarande operationer för FN. På lång sikt bör givetvis all vapenhandel upphöra.
En ytterligare reform som bör övervägas är att FN tillåts ta vanliga lån och att kostnaderna för lånen läggs på dem som inte betalar sina avgifter. Den reformen tillsammans med straffränta på belopp som inte inbetalas i tid skulle sätta mycket stark press på länderna som missköter inbetalningarna. De fattigaste länderna drabbas inte av en sådan reform då de enligt tidigare nämnda förslag endast skulle betala symboliska summor.
Förslaget innehåller både morötter och piskor. En mer realistisk bidragsskala och lägre maximinivå för de största bidragsgivarna skulle locka de allra flesta medlemsstaterna att betala i tid. Straffavgifter och straffräntor skulle tvinga de som ändå inte betalar att göra det.
Sverige bör i FN agera för att dessa reformer av FN:s finansieringssystem genomförs. Utan reformer kommer generalsekreteraren att även i fortsättningen tvingas gå ut på tiggarstråt i form av brev med vädjanden till medlemmarna att betala. En världsorganisation med den ordningen kan knappast hålla ihop i längden.
FN:s fredsskapande funktioner
En genomgripande effekt av det kalla krigets slut är att möjligheten för FN att agera som fredsbevarare i konfliktområden har ökat dramatiskt. Inte mindre än 16 fredsbevarande operationer har inletts sedan 1987, medan endast 13 inleddes under hela FN:s historia före 1987. Insatser i krigshärdar är och måste förbli en av FN:s viktigaste funktioner.
Det är därför helt avgörande för FN:s framtid att de brister som den senaste tidens ökade engagemang avslöjat avhjälps snarast.
Det är också oerhört väsentligt att FN kan utvecklas till en fredsförebyggande organisation och inte fortsätter att bara reagera på väpnade konflikter när de väl är ett faktum.
Generalsekreteraren Boutros Boutros-Ghali har i sin ''Dagordning för fred'' föreslagit en mängd åtgärder för att effektivisera FN:s fredsförebyggande verksamhet. Några av dessa förslag håller nu på att realiseras, t.ex. förstärkning av resurserna för faktainsamling om den politiska, militära, humanitära och sociala situationen i potentiella konfliktområden, uppbyggnad av ett förvarningssystem som ska kunna avslöja och snabbt varna för situationer som kan hota freden samt utsändande av ombud till oroliga områden. Det här är vällovliga initiativ, men otillräckliga.
Permanenta FN-styrkor
FN-insatserna i Kuwait/Irak och Somalia utgjorde avsteg från grundidén bakom FN. I dessa konflikter fick FN en krigsroll och blev en part i konflikterna -- båda gångerna mycket beroende på USA:s agerande -- vilket inte överensstämde med FN:s roll som kollektiv fredsmäklare.
Dessa och andra konflikter har visat att FN i mycket större utsträckning än i dag måste kunna placera ut militär personal i förebyggande syfte såväl i internationella som i inom-nationella konflikter. Den förebyggande styrkan i Makedonien där en svensk enhet ingår är ett bra exempel på detta. Detta kräver för att fungera effektivt att medlemsländerna sätter upp permanenta FN-styrkor som snabbt kan rycka in i förebyggande syfte. Danmarks beslut om sådan styrka borde tjäna som ett föredöme.
Sverige bör inom värnpliktsförsvarets ram skapa ett permanent FN-förband. För att bli en effektiv fredsförebyggande och förtroendeskapande styrka bör den ges inte bara traditionell militär utbildning, utan också utbildning för att kunna klara gränsövervakning, informationsinhämtning, upprätthållande av lag och ordning, terrorismbekämpning och humanitära insatser av olika slag. Självklart ska den styrkan även kunna sättas in i fredsbevarande operationer i redan pågående väpnade konflikter.
Sverige bör också ge sitt fulla stöd till generalsekreterarens förslag om att FN ska kunna inrätta demilitariserade zoner i preventivt syfte på begäran av någon eller båda parterna i en konflikt. I sådana demilitariserade zoner bör sedan fredsförebyggande FN- styrkor placeras ut.
Inrättandet av FN-styrkor i medlemsländerna skulle tjäna ett flertal viktiga syften förutom att förebygga en specifik konflikt: stärkande av den kollektiva säkerhetens idé, allmän avskräckning från fredsbrott, bättre utbildade och mer motiverade FN-soldater samt minskat beroende av deltagande från USA för att kunna genomföra en FN- insats.
Minskat beroende av USA är en förutsättning för ett ökat förtroende för FN inte minst bland tredje världens länder. Upprättandet av permanenta FN-styrkor utgör därmed ett viktigt led i ansträngningarna att öka FN:s legitimitet.
Vid en insats skall de stående FN-styrkorna stå under befäl av FN:s stabsutskott vilket redan föreskrivs i FN- stadgans artiklar 46 och 47. I de hittills genomförda FN- operationerna har dessa artiklar inte följts. Stabsutskottet bör bestå av reperesentanter från alla medlemmar i säkerhetsrådet. Den regionala representationen i säkerhetsrådet som redan föreslagits i motionen garanterar då att även konfliktregionens intressen tillvaratas.
För att det inte ska råda någon tvekan vid framtida FN- insatser om det verkligen är FN och inte i själva verket någon stormakt som agerar måste FN, redan innan de i motionen föreslagna reformerna genomförts, vid varje insats upprätta ett fungerande kollektivt stabsutskott.
I det bör alltid förutom säkerhetsrådets permanenta medlemmar ingå representanter från alla länder som deltar med personal i FN-operationen. Det ger artikel 47 utrymme för. Sverige bör med kraft verka för att detta garanteras vid varje framtida FN-insats och således att artiklarna 46 och 47 i FN-stadgan följs.
Att bygga fred
De reformer av FN:s organisation och funktion som föreslagits hjälper dock föga i skapandet av en fredlig värld om inte också fredsbyggande åtgärder vidtas. Till de fredsbyggande insatserna FN bör ges resurser till hör avväpning av stridande parter efter ett krig, minröjning, repatriering av flyktingar, utbildning av säkerhetspersonal och övervakning av val.
Valövervakning har blivit en allt vanligare uppgift för FN i instabila länder. Sveriges initiativ till ett internationellt valövervakningsinstitut utgör ett viktigt led i det arbetet och välkomnas av Vänsterpartiet. Att övervakning av val så att de genomförs på demokratisk väg dock inte är en tillräcklig åtgärd för att bygga fred framgick med all tydlighet i fallet Angola.
Det katastrofala exemplet borde bli en lärdom för FN:s medlemsländer att övervakningsoperationen inte kan inskränkas till några dagars närvaro, utan ses som en gedigen insats under flera månaders tid. Läxan från Angola borde också vara att fredsbyggande insatser måste inkludera avväpning, repatriering av flyktingar och utbildning av säkerhetspersonal.
Det här är biståndsinsatser som inte kan eller bör ske bilateralt. FN måste helt enkelt ges mer resurser för fredsbyggande projekt och Sverige bör vara det land som ivrigast värnar om detta.
Även etablerandet av en permanent krigsdomstol i Haag bör inräknas bland de fredsbyggande åtgärderna. En sådan har föreslagits av FN:s kommission för internationell rätt (ICL).
Enligt förslaget måste domstolen ges befogenheter att döma för aggression och krig, men även tortyr, mord, tvångsförflyttningar och förföljelse. Sverige bör intensivt verka för att ICL:s förslag förverkligas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör verka för att förändra reglerna för medlemskap och avskaffa vetorätten i FN:s säkerhetsråd,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör verka för att förändra finansieringssystemet för FN:s reguljära verksamhet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige inom värnpliktsförsvarets ram bör inrätta ett permanent FN- förband,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör ge sitt fulla stöd till FN:s generalsekreterares förslag om demilitariserade zoner i preventivt syfte,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör verka för att upprättandet av ett stabsutskott enligt FN-stadgans artiklar 46 och 47 garanteras vid varje framtida väpnad FN- operation,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i FN bör verka för att FN ges mer resurser till fredsbyggande verksamhet,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör verka för att förslaget från FN:s kommission för internationell rätt att upprätta en permanent krigsdomstol i Haag förverkligas.
Stockholm den 21 januari 1993 Bertil Måbrink (v) Hans Andersson (v) Berith Eriksson (v) Bengt Hurtig (v) Johan Lönnroth (v) Björn Samuelson (v) Eva Zetterberg (v)
1 Yrkande 3 hänvisat till FöU.