1. Inledning
Sina djupaste rötter har socialdemokratin i övertygelsen om varje människas okränkbarhet, alla människors lika rätt och värde. Därför var också medborgerliga fri- och rättigheter, konkretiserade i allmän och lika rösträtt, tanke- och trosfrihet, yttrande och organisationsfrihet socialdemokratins första mål.
FNs allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna som antogs 1948 samt konventionerna om medborgerliga och politiska rättigheter och ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter från 1966 utgör det internationella ramverket för arbetet med mänskliga rättigheter. Tillsammans benämns deklarationen och de båda konventionerna ''Bill of Human Rights''.
Flera andra senare konventioner reglerar olika delar av de mänskliga rättigheterna. T.ex. konventionen om avskaffande av alla former av rasdiskriminering, konventionen om avskaffande av kvinnodiskriminering och 1984 års konvention mot tortyr samt konventionen om barns rättigheter från 1989. Samma år antog generalförsamlingen också ett frivilligt tilläggsprotokoll om dödsstraff till konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter.
I Bill of Human Rights stadgas rätten till liv, förbud mot tortyr, tvångsarbete och dödsstraff, skydd mot godtyckliga frihetsberövanden, rätten till opartisk rättegång, rätten till tanke-, yttrande- och religionsfrihet, föreningsfrihet m.m. -- men också rätten till mat, bostad, utbildning och hälsa. Det är viktigt att dessa senare rättigheter -- de ekonomiska, kulturella och sociala -- lyfts fram i olika nationella och internationella sammanhang. Rika länder som ratificerat konventionen måste förmås att ta ett ansvar också för att fattiga länder skall kunna leva upp till dess mening. I konventionstexten sägs att staten skall säkerställa de ekonomiska, kulturella och sociala rättigheterna ''till det yttersta av sin förmåga''. Många fattiga utvecklingsländer har emellertid mycket liten förmåga att leva upp till dessa mål.
Det finns enligt FNs organ för utveckling (UNDP) ett positivt samband mellan ekonomisk/social utveckling och människornas frihet. Det visar att kampen för medborgerliga och politiska mänskliga rättigheter måste föras parallellt med kampen för en rättvisare ekonomisk världsordning.
2. Wienkonferensen om mänskliga rättigheter
Förväntningarna inför FN-konferensen om mänskliga rättigheter i Wien i juni 1993 var höga. Efter kommunismens kollaps och det kalla krigets slut skulle äntligen diktaturer falla och demokratier spira. I det av FN proklamerade folkrättsårtiondet hoppades man att världen skulle vrida sig ur det kalla krigets grepp och mänskliga rättigheter respekteras nästan av sig självt.
Det kalla krigets slut ledde inte automatiskt till consensus på MR-området. I stället skulle det visa sig att den tidigare öst/väst-spänningen hade ganska liten relevans för öst/väst-konflikten. I stället finns en kvardröjande nord/syd-konfrontation i vissa MR-frågor särskilt vad gäller nationell suveränitet, territoriell integritet och nationella särdrag.
Detta blev uppenbart redan i förberedelserna till MR- konferensen som präglades av segdragna förhandlingar om procedurfrågor och politiska motsättningar om bl.a. NGOs deltagande. Förhandlingarna tydliggjorde också betydande motsättningar mellan i-länder och vissa grupper av u-länder, ofta stödda av en grupp asiatiska länder t.ex. vad gällde förslag om dödsstraffets avskaffande vilket initierades av Chile och Sverige.
Konferensen överskuggades naturligtvis också av kriget i det förra Jugoslavien. Mot dessa utgångspunkter får det ändå ses som positivt att konferensen förde MR-frågorna framåt på några områden och att den i övrigt resulterade i ''på stället marsch''.
Världskonferensen lyckades efter segdragna förhandlingar anta en Wiendeklaration med ett handlingsprogram som innehåller en bekräftelse på att de mänskliga rättigheterna är universella, att stater har ett ansvar för att dessa respekteras och att detta är en legitim angelägenhet för det internationella samfundet. Rätten till utveckling slås fast. Deklarationen innebär också framsteg för kvinnors och barns mänskliga rättigheter. Likaså gavs frågan minoriteters och urbefolkningars rättigheter stort utrymme. Kvinnors och barns rättigheter i väpnade konflikter behandlas särskilt.
I handlingsprogrammet återfinns utförliga skrivningar om större biståndsinsatser för demokrati och mänskliga rättigheter. Det uppmanar också till en förstärkning av FNs MR-center med väsentligt ökade resurser inom existerande och framtida reguljära budgetar och frivilliga bidrag. Konferensen lämnade till generalförsamlingen att lösa stridsfrågan om en högkommissarie för mänskliga rättigheter.
Detta är ett tidigare framfört socialdemokratiskt krav och vi välkomnar därför att generalförsamlingen i december beslöt att en kommissarie för mänskliga rättigheter skall tillsättas.
Uppföljningen av Wiendeklarationen och handlingsprogrammet måste ges högsta prioritet i MR- arbetet. Regeringen måste ta ett större ansvar än vad som hittills varit fallet för att Wiendeklarationen och handlingsprogrammet skall förvandlas från ord till handling.
Det är synnerligen angeläget att de svenska beskickningarna runt om i världen regelbundet rapporterar om den mänskliga rättighetssituationen i de länder som beskickningarna har att bevaka. Det är angeläget att uppmärksamma situationen för ursprungsbefolkningar och riskerna för etniska och andra konflikter så att förebyggande åtgärder på olika sätt kan sättas in på ett tidigt stadium. Om det inte går att avvärja allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna och konflikter kommer detta att leda till att människor tvingas fly, antingen inom landet eller internationellt. Det är samtidigt viktigt att Sverige har en god moralisk grund att stå på då vi agerar i andra delar av världen. Vårt arbete med internationell solidaritet måste bygga på att vi även på hemmaplan förmår att respektera de värden som vi hävdar att andra stater skall värna.
3. Vad Sverige har gjort och bör göra på MR-området i FN
Trots att regeringen sagt sig tillmäta mänskliga rättigheter så stor betydelse att vi numera har ett särskilt statsråd för mänskliga rättigheter så har regeringen enligt FN-delegationens rapportering vid höstens generalförsamling endast huvudansvaret för en resolution på MR-området, nämligen den för tredje året i rad lagda resolutionen om Myanmar/Burma.
Nästa generalförsamling har Sverige samordningsansvar enligt det arbetsprogram som tredje utskottet antagit för ytterligare två resolutioner. Det gäller dels om skyddet mot summariska rättegångar och dels konventionen om barnets rättigheter. I detta arbete finns en möjlighet för Sverige att aktivt driva frågorna om mänskliga rättigheter framåt. Detta gäller inte minst de grundläggande rättigheterna för jordens 2 miljarder barn.
Ett problem på MR-området är den dåliga efterlevnaden av konventionerna. Ratificeringen av MR-konventionerna har ökat, men för att uppföljning och kontroll av implementeringen skall bli effektiv måste MR- konventionerna översättas i operativa termer, dvs. kompletteras med nationella handlingsplaner. Barnkonventionen har genom den handlingsplan som barntoppmötet antog och de nationella handlingsplanerna en sådan operationell inriktning.
Sverige bör ta initiativ till att MR-konventionerna kompletteras med nationella handlingsplaner.
4. Konventionen om barnets rättigheter
I september 1990 hölls ett världstoppmöte för barn i New York. I samband med detta antogs en deklaration och en handlingsplan för förverkligandet av barnkonventionen. Samma månad trädde FN-konventionen för barnets rättigheter i kraft. Sverige var ett av de första länderna att ratificera konventionen; resultatet av 20 års aktivt arbete från bl.a. Sverige.
Konventionen anger MR-normer för barn och täcker hela fältet av rättigheter: ekonomiska, sociala, kulturella, politiska och medborgerliga. Den är folkrättsligt bindande genom ratificeringen. Ett mål som formulerades av Wienkonferensen är att det skall vara en universell anslutning 1995. I oktober 1993 hade 149 av FNs medlemsländer ratificerat den. Dessa stater har förbundit sig att senast två år efter ratificeringen avlägga rapport till den kommitté som FN utsett att granska uppföljningen.
Den stora uppslutningen kring barnkonventionen till trots har situationen för världens barn i flera avseenden försämrats. T.ex. ökar nu för första gången under hela efterkrigstiden barnadödligheten, och antalet barnarbetare ökar för varje dag.
Barnkonventionens antagande och barntoppmötet var inte slutet utan början på arbetet för att skapa garantier för barns rättigheter. Den gäller lika för alla barn. Den har en mycket tydlig internationell dimension och man kan tala om ett ''oskrivet avtal'' om stöd. De fattiga länderna var naturligtvis oroliga för kostnaderna. Det skulle bli dyrt att göra verklighet av t.ex. rätten till hälsa och utbildning. De fattiga länderna hade sannolikt inte accepterat konventionen om det inte funnits en underförstådd överenskommelse mellan dem och de rikare om att bistånd skall ges för konventionens genomförande.
5. Barnperspektiv i utvecklingssamarbetet
De flesta av våra programländer har ratificerat barnkonventionen och mot bakgrund av den svenska biståndspolitikens betoning av mänskliga rättigheter bör denna internationella överenskommelse utgöra ett instrument i dialogen med programländerna och vid utformandet av biståndsprojekt.
Nästan allt bistånd har en barnaspekt. Ändå är det uppenbart att olika program främjar barnets rättigheter i högre eller mindre grad. Hur skall då barnrättsprofilen i dagens bistånd förstärkas? De ekonomiska reformer som nu genomdrivs i land efter land måste kompletteras med sociala skyddsnät för att förhindra att vissa grupper av barn blir strukturomvandlingens offer. Barnperspektivet måste ges utrymme i de landanalyser som ligger till grund för planeringsdiskussioner. En fördjupad barnsyn och en förskjutning från välgörenhetstänkande till rättighetstänkande måste ske. Det innebär att barn måste bli sedda, behandlas med respekt och ses som medagerande i processen.
Särskild uppmärksamhet måste ges diskrimineringen av flickor. Exempel på sådan enligt undersökningar som Unicef gjort är att flickor är mindre önskade än pojkar i många länder. För att slippa föda flickor används fosterdiagnostik för att bestämma kön och sedan abort.
Bland vanliga övergrepp mot flickor bör uppmärksammas kvinnlig omskärelse, en könsstympning som enligt barnkonventionen är förbjuden men som enligt Unicef ändå förekommer i minst 25 afrikanska länder.
Barnperspektivet bör stärkas i vårt eget land samt i såväl utrikes- som biståndspolitiken. Regeringen bör för egen del och i samråd med våra programländer vidta åtgärder för att stödja de internationella processer som inletts för att göra verklighet av barnkonventionen och barntoppmötets beslut innebärande t. ex.:Ge ekonomiskt stöd till ILOs program kring barnarbete och ekonomisk exploatering av barn.Särskilt stödja flickors skolgång och förhindra s.k. drop-outs.Verka för att den ekonomiska reformpolitik, som fattiga länder av IMF och världsbanken åläggs genomföra, inte får följder som innebär kränkningar av barnets rätigheter.Verka för att alla länder ratificerar barnkonventionen utan begränsande reservationer.
Det är viktigt att kommittén för uppföljning av barnkonventionen ges tillräckliga resurser för att de på ett fullgott sätt skall kunna fullfölja sitt uppdrag.
För att riksdagen skall få information om situationen för mänskliga rättigheter i världen och i synnerhet i våra samarbetsländer bör svenska ambassader och beskickningar åläggas att i sin rapportering minst en gång per år göra en systematisk MR-genomgång där barnkonventionen kan tjäna som mall vad avser MR-läget för barnen i landet.
I denna rapportering bör barnfängelser särskilt uppmärksammas.
Barns situation i väpnade konflikter och katastrofsituationer måste särskilt uppmärksammas. Regeringen måste fortsätta arbetet mot rekrytering av barnsoldater och internationellt stöd för att barn under 18 år inte skall tvingas delta aktivt i krig. Barn som tvingas ut i krig drabbas av allvarliga skador, psykiskt och fysiskt, och därför måste regeringar uppmärksammas på vikten av rehabilitering för barn med krigstrauman.
Regeringen bör i internationella fora föreslå åtgärder för att stärka flickebarnens situation, t.ex.:att föreslå åtgärder för att få stopp på mord på nyfödda flickebarn och illegala aborter vars enda grund är kön.
Våren 1992 lämnade Sverige till Unicef en nationell handlingsplan för barns överlevnad, skydd och utveckling som uppföljning av toppmötet. I september samma år inlämnades den första svenska rapporten till FN-kommittén för barnets rättigheter. Med anledning av sin rapportering under 1992 har regeringen fått motta viss kritik från kommittén. Kritiken avser bl.a. att det i svensk lagstiftning saknas en åldersgräns för utnyttjande av barn i pornografiskt syfte. Av artikel 19 i barnkonventionen framgår att
Konventionsstaterna skall vidta alla lämpliga lagstiftnings-, administrativa och sociala åtgärder samt åtgärder i utbildningssyfte för att skydda barnet mot alla former av fysiskt eller psykiskt våld, skada eller övergrepp vanvård eller försumlig behandling, misshandel eller utnyttjande, innefattande sexuella övergrepp, medan barnet är i föräldrarnas eller den ena förälderns, vårdnadshavares eller annan persons vård.
Av artikel 34 framgår att
Konventionsstaterna åtar sig att skydda barnet mot alla former av utnyttjande och sexuella övergrepp. För detta ändamål skall konventionsstaterna särskilt vidta alla lämpliga nationella, bilaterala och multilaterala åtgärder för att förhindra
(a) att barn förmås eller tvingas delta i en olaglig sexuell handling,
(b) att barn utnyttjas för prostitution eller annan olaglig sexuell verksamhet,
(c) att barn utnyttjas i pornografiska föreställningar och i pornografiskt material.
Enligt svensk lag är det förbjudet att skildra barn i pornografisk bild med uppsåt att bilderna sprids eller sprida pornografiska bilder, men det är fullt tillåtet att köpa, låna eller hyra barnpornografiska tidningar, filmer och videogram. Den begränsning som råder är att man inte får visa dem offentligt eller sprida dem utanför vänkretsen.
Genom att innehav av barnpornografi är fullt tillåtet upphör aldrig kränkningen av de barn och ungdomar som utsatts för sexualbrott. De upprepas varje gång som filmen eller bilden används av nya förövare. Framställningen av barnpornografi är sexualbrott och straffbelagt. Lagen skyddar barnet, men när bilden börjar spridas upphör skyddet och med nuvarande lagstiftning -- för all framtid.
Vår slutsats blir att en lagändring, som innebär en kriminalisering av innehav av barnpornografi, måste till i svensk lagstiftning om vi skall leva upp till FNs barnkonvention och till våra egna nationella krav på en fullgod lagstiftning som skyddar barnen.
6. Kvinnors rättigheter
Bakgrund
Diskrimineringen av kvinnor måste på allvar föras upp på den internationella dagordningen. Kvinnodiskriminering förekommer i hela världen inom alla kulturer, samhällen och klasser.
På många platser gör kulturella och sociala faktorer att kvinnor och flickor inte får tillgång till samma standard på hälsovård eller näringsintag som männen. Änkebränning och hemgiftsmord existerar fortfarande i vissa regioner. Mord på flickebarn samt aborter av flickfoster efter fosterdiagnostik är ett stort problem i vissa länder. Så stort att det givit utslag i befolkningsstatistiken: I Asien och Stilla havsregionen går det 95 kvinnor på 100 män, vilket är tillräckligt för att påverka hela världens befolkningsstatistik i männens favör.
Kvinnor producerar ca 80 % av all mat i Afrika men äger inte marken de odlar. I många länder ställs kvinnor under förmyndarskap av sina män. De får inte ta banklån och männen anser sig t.o.m. ha rätt att rösta för sin hustrus/sina hustrurs räkning. Bland vanliga övergrepp mot kvinnor återfinns också sterilisering och kvinnlig omskärelse.
Kvinnlig omskärelse är förbjudet enl. Barnkonventionen men förekommer enligt Unicef i minst 25 afrikanska länder. Efterlevnaden är svår att kontrollera.
Allvarliga kränkningar av kvinnors mänskliga rättigheter är vanligt förekommande i alla delar av världen. Historiskt har detta faktum försummats av de internationella organ som haft till uppgift att främja och skydda mänskliga rättigheter. Kränkningar som drabbar kvinnor oproportionerligt eller tar sig könsspecifika uttryck -- såsom våldtäkt, restriktioner i kvinnors lagliga rättigheter eller begränsad tillgång till mat -- är konstant förbisedda eller skylls på sociala eller kulturella faktorer samt utom räckhåll för MR-normerna.
Arbetet inom FN på att förbättra kvinnans situation i alla dess aspekter handhas av FNs kvinnokommission, som rapporterar till det Ekonomiska och sociala rådet. Tyngdpunkten i kvinnokommissionens arbete i dag ligger i att praktiskt söka stärka kvinnans ställning i medlemsländerna och i FN.
Trots att speciella program/initativ har skapats inom Förenta nationerna för att främja kvinnors ställning och status, tar dessa främst upp kvinnors rättigheter ur ett socialt eller humanitärt perspektiv. Under existerande internationella normer finns ett bra system för att motverka könsspecifika kränkningar, men instrumenten för tillämpningen är inte effektiva. Inte heller fungerar tillämpningen när det gäller de ''generella'' mänskliga rättigheterna. Dock måste påpekas att de trots allt är bättre än de som gäller kvinnor. De FN-organ som behandlar kvinnors rättigheter som mänskliga rättigheter, såsom the Committee on the Elimination of Discrimination Against Women (CEDAW), är marginaliserade inom FN- systemet.
Diskrimineringen av kvinnor har länge varit en undanskymd politisk fråga internationellt. Genom kriget i f.d. Jugoslavien och rapporterna om massvåldtäkter ställdes plötsligt frågor om kvinnors rättigheter och status i fokus på nytt.
I FNs arbete för att främja jämställdhet och kvinnans mänskliga rättigheter är några händelser av särskild betydelse:
1975 var det internationella kvinnoåret. Då inledde FN sitt internationella kvinnoårtionde och den första internationella kvinnokonferensen hölls i Mexico City. Då antogs en deklaration och aktionsplan för att genomföra kvinnoårets målsättningar.
1979 antogs konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor. Konventionen behandlar frågor som rör kvinnans rättigheter inom alla områden, särskilt det politiska, sociala, ekonomiska och kulturella, inklusive lagstiftning för att säkerställa full utveckling och framsteg för kvinnan och därmed garantera henne utövandet och åtnjutandet av de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna på grundval av jämställdhet med männen. I oktober 1993 har konventionen ratificerats av 121 stater. Ett problem är det stora antal reservationer som avgivits som i sig själva är oförenliga med konventionens ändamål och syfte.
Vid världskonferensen i Köpenhamn år 1980 antogs ett aktionsprogram för den andra hälften av kvinnoårtiondet.
1985 hölls världskonferensen i Nairobi med antagandet av strategier för det fortsatta jämställdhetsarbetet fram till år 2000 (s.k. Nairobi-strategierna, ''the Forward-Looking Strategies''). Den konferensen blev i det närmaste ''kidnappad'' av krafter som prioriterade alla andra saker högre än kvinnosaken. För att få till slutdokumentet måste regeringarna skriva under på att kvinnodiskrimineringens orsaker var ''imperialism, kolonialism, neo-kolonialism, apartheid, rasism, rasistisk diskriminering och en orättvis ekonomisk världsordning''.
Resultatet av Wien
Kvinnors mänskliga rättigheter lyftes fram i slutdokumentet som centrala delar i FNs fortsatta arbete på MR-området. Slutdokumentet slår an en klar och stark ton: Kvinnors mänskliga rättigheter är en oskiljaktig del av de universella mänskliga rättigheterna. Inte minst betonas att kvinnofrågorna nu, på ett systematiskt sätt, måste integreras i samtliga berörda FN-organs MR-arbete. Slutdokumentet tar särskilt upp vikten av att undanröja våld mot kvinnor, både i det privata och i det offentliga livet. Brott mot kvinnors mänskliga rättigheter såsom t.ex. systematiska våldtäkter, står i strid med folkrätten och måste bekämpas med kraft. Både våld och öppen diskriminering av kvinnor måste, enligt dokumentet, elimineras. I detta syfte bör strävan vara alla medlemsstaters anslutning till kvinnodiskrimineringskonventionen (CEDAW) till år 2000. De stater som redan ratificerat uppmanas att dra tillbaka sådana reservationer som står i strid med konventionens syfte och ändamål.
Världskonferensen uppmanar medlemsstaterna att undersöka möjligheterna att, genom ett tilläggsprotokoll till konventionen, införa en enskild klagorätt i frågor som rör diskriminering av kvinnor.
Konferensen välkomnar MR-kommissionens beslut att vid sitt nästa möte överväga tillsättandet av en särskild rapportör för frågor som rör våld mot kvinnor och uppmanar generalförsamlingen att anta det utkast till deklaration om våld mot kvinnor som utarbetades inom FNs kvinnokommission. Slutdokumentet tar också upp vikten av att öka andelen kvinnor i beslutande församlingar, inte minst inom FN-sekretariatet.
Vad som bör göras:
Det är nu viktigt att Wienkonferensens framgångar när det gäller kvinnors rättigheter följs upp under 1994 i FN samt inför och under FNs kvinnokonferens i Beijing 1995. Socialdemokraterna anser att respekten för mänskliga rättigheter vad avser kvinnor bör uppmärksammas särskilt inför Beijing-konferensen så att det tillfälle för att främja kvinnors rättigheter som kvinnokonferensen utgör inte förspills.
Vi menar att den svenska regeringen bör vara drivande inom följande områden när det gäller kvinnors rättigheter:att fortsatt verka för tillbakadragandet av reservationer som står i strid med Konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor.att kontroll och uppföljning av MR-situationen för kvinnor skall organiseras på motsvarande sätt som rapporteringen vad gäller barnkonventionens efterlevnadatt MR- perspektivet när det gäller kvinnors rättigheter finns med i den plattform som utarbetas före kvinnokonferensen i Beijing 1995att en handlingsplan för upphörande av alla former av diskriminering av kvinnor antas vid Beijingkonferensen 1995.
Våld mot kvinnor
Våld mot kvinnor är det yttersta uttrycket för den bristande jämställdheten mellan kvinnor och män. Ett stort antal anmälningar om kränkningar har kommit in till FNs kvinnokommission. Det gäller såväl våld som utövas av statsmakten genom t.ex. polis, fångvaktare och militär och som är brott mot de mänskliga rättigheterna, som det våld som kvinnor utsätts för i den privata sfären.
Genom tiderna har våldtäkter och sexuellt våld använts som vapen i krig och för bestraffning. Det finns ett uppenbart behov av att stärka skyddet för kvinnor i krig och konflikter.
Den internationella humanitära rättens regler -- den humanitära rätten i väpnade konflikter och de mänskliga rättigheterna -- täcker de flesta tänkbara situationer i vilka människor är i behov av skydd, men de tar inte särskilt upp sexuellt våld mot kvinnor som krigshandling.
I deklarationen som antogs av CEDAW vid Wienkonferensen uppmanas medlemsländerna att fördöma våld mot kvinnor och inte heller åberopa traditionella sedvänjor för att på det sättet undvika sitt ansvar att undanröja våld mot kvinnor. Medlemsstaterna uppmanas också att vidta åtgärder för att motverka våld mot kvinnor.
Deklarationens definition på våld mot kvinnor är: ''varje handling av könsspecifikt våld som resulterar i, eller kan resultera i, fysisk, sexuell eller psykisk skada eller lidande för kvinnor, inklusive hot om sådana handlingar, tvång eller summariska frihetsberövanden.''
Detta arbete är välkommet men det är långt ifrån tillräckligt. Som ''deklaration'' är detta dokument till intet förpliktigande.
I ljuset av det som skett i f.d. Jugoslavien bör ett tilläggsprotokoll till fjärde Genèvekonventionen, som särskilt behandlar våldtäkter i krig och konflikter som grov krigsförbrytelse, upprättas. Sverige bör ta initiativ till att ett sådant arbete påbörjas med målet att den skall öppnas för undertecknande vid FNs kvinnokonferens i Beijing 1995.
Sverige bör dessutom i FN och inför kvinnokonferensen i Beijing 1995 verka för: att det under FNs kommission för mänskliga rättigheter tillsätts en särskild FN-rapportör för våld mot kvinnor och dess orsakeratt kvinnor enligt lag skyddas och att preventiva åtgärder genomförs för att förhindra våld mot kvinnor såväl inom hemmet som i det offentliga livetatt sexuella trakasserier, exploatering och handel med kvinnor måste upphöraatt program upprättas i syfte att traditionella sedvänjor som innebär omskärelse och könsstympning av kvinnor och flickor skall upphöraatt våld mot kvinnor i krig och konflikter, särskilt våldtäkt utförd av polis eller militär och att hålla kvinnor i sexuellt slaveri, skall definieras och omnämnas bland de brott som i fjärde Genèvekonventionen definierats som grova krigsförbrytelseratt förövarna av sådana brott och de som beordrat dem skall ställas inför rätta i internationell domstolatt kvinnor som i krig eller konflikter blivit offer för sådana brott skall garanteras asyl i enlighet med vad som överenskommits i UNHCR:s exekutivkommitté.
Representation, synliggörande
Sverige bör i FN och inför och under kvinnokonferensen i Beijing verka för:att kvinnofrågorna på ett systematiskt sätt måste integreras i samtliga berörda FN-organs arbete att kvinnor uppmuntras och ges lika möjligheter att delta i de politiska processernaatt tvångsgifte fördöms att diskriminering och hinder för kvinnor att på lika villkor få del av utbildning undanröjs och att speciella alfabetiseringsinsatser görs för kvinnor. All undervisning skall främja jämställdhet och jämlikhet.
Kvinnors hälsa
Kvinnor måste själva ges valmöjlighet när det gäller om och i så fall när och hur många barn de vill föda. Vi tillbakavisar de politiska förslag och framställningar som görs i syfte att begränsa kvinnans rätt till säker och legal abort.
Sverige bör i FN och inför kvinnokonferensen i Beijing 1995 verka för:att rätten till preventivmedel samt tillgång till säker och legal abort garanterasatt särskild uppmärksamhet ges åt hälsa och näringsbehov för gravida och ammande kvinnor.
Socialdemokraterna anser att en parlamentarisk representation i nationalkommittén inför kvinnokonferensen är nödvändig för att få bredast möjliga förankring av arbetet. Likaså är det av utomordentligt stor betydelse med ett brett deltagande och representation av NGO's på både förberedelsekonferenserna och på Världskvinnokonferensen 1995.
7. Dödsstraff och tortyr
Dödsstraffet har diskuterats i FN sedan organisationen tillkom 1945. Formuleringarna i Bill of Human Rights ''... Envar har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet...'' förefaller ju täcka detta krav, men det tolkas inte som något totalt förbud mot dödsstraff. Som nämnts är inte heller 1989 års tilläggsprotokoll till konventionen om FNs medborgerliga och politiska rättigheter tvingande. Det innebär ingen skyldighet att avskaffa dödsstraffet utan erbjuder bara en möjlighet för staterna att åta sig att inte använda det i fredstid. Detta är enligt vår mening helt otillräckligt och arbetet för att avskaffa dödsstraffet i freds- såväl som i krigstid måste intensifieras. Trenden är att allt fler länder avskaffar dödsstraffet men samtidigt har förespråkare för dödsstraff synts oftare i den offentliga debatten. Verkställigheten av dödsdomar i de länder som fortfarande har dödsstraffet kvar ökar. USA är det enda västland som utdömer dödsstraff för minderåriga.
I internationaliseringens och det elektroniska kommunikationssamhällets tid är det ändå svårare att dölja brott mot mänskliga rättigheter. Flera välorganiserade och effektiva människorättsorganisationer som t.ex. Amnesty International arbetar med att skapa opinion mot dödsstraff och har genom systematisk insamling av uppgifter rörande dödsstraffets tillämpning aktivt medverkat till att bekämpa dödsstraffet. Amnestys arbete har dels givit publicitet åt dödsstraffet men också bidragit till att rädda liv. Mer än 15 000 människor har enligt Amnestys rapporter avrättats under 80-talet. Under 1992 avrättades närmare 2 000 människor som dömts till döden.
Vid Wienkonferensen fanns förslag från Sverige och Chile om avskaffande av dödsstraffet men dessa drogs tillbaka på grund av svårigheter att få accept från tillräckligt många stater.
På svenskt initiativ bör frågan om dödsstraffets avskaffande åter aktualiseras så snart förutsättningarna för att kunna driva frågan bedöms som bättre.
Regeringen bör också ta initiativ till en uppföljningskonferens om tortyrkonventionen i syfte att få fler länder att underteckna den.
Det är emellertid inte tillräckligt att ett ökat antal stater undertecknar konventionerna. Åtgärder för att efterlevnaden skall öka måste diskuteras. FNs uppföljning genom rapporter till och granskning av enskilda länder i kommissionen för mänskliga rättigheter är många gånger ett alltför verkningslöst instrument. FNs tortyrkonvention som antogs av generalförsamlingen 1984 har bara undertecknats av ett fyrtiotal stater. Tortyr och annan grym och omänsklig eller förnedrande behandling förekommer i stor omfattning också bland länder som undertecknat tortyrkonventionen. Bland dessa kan nämnas Turkiet. Trots att Turkiet undertecknat såväl FNs konventioner som den europeiska konventionen mot tortyr rapporterar männskorättsorganisationer om omfattande tortyr i turkiska häkten och fängelser. Situationen är densamma i många länder.
Sverige har tillsammans med övriga nordiska länder tagit initiativ till bildandet av FNs fond för tortyroffer. Fonden stöder organisationer som arbetar i länder där det förekommer tortyr. Den finansieras med frivilliga bidrag från regeringar, organisationer och enskilda och det är viktigt att Sverige ger ett fortsatt stöd till fondens verksamhet.
Våldtäkt måste alltid betraktas som grov tortyr. Våldtäkt är en del av sättet att visa makt, terrorisera, förödmjuka, demoralisera och i många fall även skrämma människor att lämna sina hem. Det är ett vanligt förekommande led i etnisk rensning. Förutom att utsätta kvinnorna för största tänkbara förnedring vill man straffa deras män genom denna handling.
8. Rätten till asyl
Det finns nästan dubbelt så många flyktingar i världen i dag, cirka 19 miljoner, som för 10 år sedan. Cirka 20 miljoner människor har tvångsförflyttats eller själva flytt inom sina egna länder.
Trots många generösa flyktinginsatser i olika delar av världen bemöts allt oftare människor som söker asyl med misstänksamhet och fientlighet.
Den utmaning vi står inför är att finna lösningar som garanterar en human och deltagande inställning utan att skapa instabilitet och svåra konflikter. Första steget måste vara förståelse för de orsaker som driver människor att fly, att lämna sina hem. Enligt vår mening flyr de främst därför att de tvingas till det, inte för att de vill.
Långvariga flyktingproblem orsakas av regionala konflikter och auktoritära förtryckarregimer. Förföljelsen förvärras i många fall av fattigdom, miljöförstöring och befolkningstryck. Det är ingen slump att de flesta flyktingar och tvångsförflyttade personer finns i de fattigaste delarna av världen.
Vår grundläggande uppfattning är att den svenska utlänningslagen vilar på ett fundament av mänskliga rättigheter och humanitära värderingar. Rättssäkerheten enligt utlänningslagen och förvaltningslagen är i väsentlig mån väl tillgodosedd. Problemen gäller praktiken.
Det är nödvändigt att följa de av FNs flyktingkommissarie fastställda riktlinjerna när man tolkar kriterierna för beviljande av flyktingstatus eftersom flyktingkommissarien besitter den största expertisen på området. Kritik från FNs flyktingkommissarie mot nya nationella asyllagar, tillämpad praxis eller multilaterala överenskommelser måste åtgärdas av medlemsstaternas regeringar.
Att reglera flyktinginvandring med visumtvång får allvarliga konsekvenser för förföljda människors möjlighet att söka skydd i enlighet med 1951 års Genèvekonvention. Sverige bör verka internationellt för att detta skall upphöra.
Bland humanitära icke-statliga organisationer finns en stark och berättigad oro att olika mellanstatliga åtgärder för att skydda de yttre gränserna för EG och anslutna EFTA- länder leder till negativa effekter på tillämpningen av asylrätten.
Amnesty International har analyserat problemen i en rapport, ''Europeisk harmonisering av asylpolitiken'', november 1992. Man vädjar till europeiska länder att anta en juridiskt bindande överenskommelse om ett minimum av normer och garantier för handläggningen av asylärenden. Amnesty befarar att utan en sådan överenskommelse kommer samarbetet mellan europeiska regeringar att leda till allvarliga brister i skyddet av flyktingar och asylsökande i Europa.
Det är nödvändigt att agera mer aktivt inte bara för att försvara asylrätten utan också för att förbättra internationella regler, nationella lagar och tillämpning. Det är brådskande att uppnå en europeisk överenskommelse, som fördelar ansvaret mer rättvist mellan länderna, för att skapa en säkrare och bättre tillvaro för flyende människor. En eventuell harmonisering av ländernas asyllagstiftning får inte innebära en skärpning av asylpolitiken. 1951 års Genèvekonvention och den europeiska konventionen om skydd av mänskliga rätttigheter och grundläggande friheter måste alltjämt utgöra grund för ett sådant arbete. Det får i sammanhandet inte glömmas bort att sistnämnda konvention också innebär viss skydd för de facto-flyktingar.
Sverige bör verka för ett tillägg till den europeiska konventionen om skydd av mänskliga rättigheter och grundläggande friheter till att inbegripa rätt till asyl baserat på 1951 års Genèvekonvention och 1967 års New York- protokoll.
Det är angeläget att Sverige på det internationella planet i allmänhet främst via UNHCR och inom Europa i synnerhet främst via Europarådet och ESK aktivt verkar för en ökad och förbättrad ansvarsfördelning av flyktingfrågan.
Det finns lösningar som kan underlätta flyktingsituationen som är bl.a. förbättringar i själva asylproceduren och förändringar i asylsökandes och flyktingars folkrättsliga status.
Det är av stor betydelse att länderna i sin nationella lagstiftning inarbetar och genomför minoritetsrättigheter och förbjuder diskriminering och rasistisk eller främlingsfientlig verksamhet, så att man därigenom motverkar att människor måste fly sina länder av rädsla för förföljelse.
9. Rasism och främlingsfientlighet
Insatser i Europa mot rasism, antisemitism och främlingsfientlighet
Rasisistiska, antisemitiska och främlingsfientliga yttringar har på senare tid dykt upp i hela Europa. Företeelserna omspänner allt från direkta våldsdåd mot flyktingar och flyktingförläggningar, mord på invandrare, mordbränder och korsbränningar till rasistisk propaganda och skändningar av framför allt judiska begravningsplatser. Rädsla och osäkerhet sprids bland invandrare, flyktingar och övrig befolkning. I detta ligger fröet till fascism. På 1930-talet destabiliserades samhällena genom en strategi från fascister och nazister som gick ut på att ställa folkgrupp mot folkgrupp, och på att ta sig till makten genom att skapa osäkerhet och rädsla. I många västeuropeiska länder har högerextremistiska partier fått fäste. I flera öst- och centraleuropeiska stater växer en aggressiv nationalism fram, vars extrema uttryck vi ser i tragedin i f.d. Jugoslavien.
Också i Sverige har de främlingsfientliga tendenserna ökat under de sista åren. Skulle de växa sig starka står viktiga humanistiska och demokratiska värden på spel.
Arbetet mot främlingsfientligheten och rasismen måste ske på många olika nivåer. Det viktigaste är att undanröja grogrunden till fientligheten. Det är troligt att det fanns nedvärderande attityder till flyktingar och invandrare redan tidigare i våra samhällen. Men i spåren av massarbetslöshet nås vi i dag av rapporter att många människor inte längre klarar sin egen och sina familjers försörjning. Allt fler människor, framför allt ungdomar, upplever att de inte behövs. De tillhör inte samhällets vinnare, utan dess förlorare. Detta sker överallt i Europa i dag.
Därför måste arbetslösheten bekämpas på ett internationellt plan. Socialdemokraterna i Europa har, under Allan Larssons ledning, hösten 1993 utarbetat ett program för att bekämpa arbetslösheten.
Norges socialdemokratiska statsminister Gro Harlem Brundtland föreslog i ett tal till Europarådet förra året att Europas ledare skull anta en plan för att bekämpa rasism, främlingsfientlighet och intolerans. Dels skulle olika åtgärder sättas in på nationell nivå, av regeringar, folkrörelser och individer, och dels skulle de olika länderna samarbeta i dessa ansträngningar.
Vi menar att Sveriges regering bör ta initativ till en internationell konferens på högsta politiska nivå i Europa mot rasism, antisemitism och främlingsfientlighet.
I vår partimotion om kulturpolitiken föreslår vi en mängd åtgärder inom olika områden för hur vi i Sverige skall bekämpa rasismen och främlingsfientligheten.
Det är viktigt att förstå varför främlingsfientliga stämningar uppstår i ett land. Betydelsen av de signaler den egna regeringen sänder ut i dessa frågor bör ej underskattas. Det är därför utomordentligt viktigt att utgångspunkterna i svensk lagstiftning när det gäller t.ex. flyktingpolitiken är alla människors lika rätt och värde.
Det spelar ingen roll hur många MR-konventioner ett land ratificerar om inte konventionens syften reflekteras i den praktiska tillämpningen i landet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regeringens ansvar för uppföljningen av Wiendeklarationen och handlingsprogrammet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen bör ta initiativ i FN till ett arbete som syftar till att komplettera MR- konventionerna med nationella handlingsplaner,
3. att riksdagen begär att regeringen skall ge ekonomiskt stöd till ILO:s program kring barnarbete och ekonomisk exploatering av barn,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att särskilt stödja de internationella processer som inletts för att göra verklighet av barnkonventionens och barntoppmötets beslut,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att verka för att den ekonomiska reformpolitik, som fattiga länder av IMF och Världsbanken åläggs genomföra, inte får följder som innebär kränkningar av barnets rättigheter,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen bör verka för att alla länder ratificerar barnkonventionen utan begränsande reservationer,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ge FN:s kommitté för uppföljning av barnkonventionen tillräckliga resurser för att den på ett fullgott sätt skall kunna fullfölja sitt uppdrag,
8. att riksdagen begär att regeringen ålägger svenska ambassader och beskickningar att i sin rapportering minst en gång per år göra en systematisk MR-genomgång, där barnkonventionen kan tjäna som mall vad avser MR-läget för barnen i landet,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att barn i fängelse uppmärksammas i denna rapportering,
10. att riksdagen begär att regeringen fortsätter arbetet mot rekrytering av barnsoldater och för internationellt stöd för att barn under 18 år inte skall tvingas delta aktivt i krig,
11. att riksdagen begär att regeringen föreslår åtgärder i internationella fora för att få stopp på mord på nyfödda flickebarn och illegala aborter vars enda grund är barnets könstillhörighet,
12. att riksdagen beslutar att innehav av barnpornografi skall kriminaliseras,1
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fortsätta verka för tillbakadragandet av reservationer som står i strid med konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att kontroll och uppföljning av MR-situationen för kvinnor skall organiseras på motsvarande sätt som rapporteringen vad gäller barnkonventionens efterlevnad,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att verka för att MR-perspektivet när det gäller kvinnors rättigheter finns med i den plattform som utarbetas inför kvinnokonferensen i Beijing 1995 samt att en handlingsplan för upphörande av alla former av diskriminering av kvinnor antas vid Beijingkonferensen 1995,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillsätta en särskild FN- rapportör gällande våld mot kvinnor och dess orsaker,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att verka för att kvinnor enligt lag skyddas och att preventiva åtgärder genomförs för att förhindra våld mot kvinnor såväl inom hemmet som i det offentliga livet och att sexuella trakasserier, exploatering och handel med kvinnor måste upphöra,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att program upprättas under Beijingkonferensen i syfte att traditionella sedvänjor som innebär omskärelse och könsstympning av kvinnor och flickor skall upphöra,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att våld mot kvinnor i krig och konflikter, särskilt våldtäkt utförd med politiska motiv av polis eller militär och sexuellt slaveri, skall definieras och omnämnas bland de brott som i fjärde Genèvekonventionen definierats som grova krigsförbrytelser samt att förövarna av sådana brott och de som beordrat dem skall ställas inför rätta i internationell domstol,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kvinnor som i krig eller konflikter blivit offer för sådana brott skall garanteras asyl i enlighet med vad som överenskommits i UNHCR:s exekutivkommitté,2
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att verka för att kvinnofrågorna på ett systematiskt sätt måste integreras i samtliga berörda FN-organs arbete,
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att verka för att diskriminering och hinder för kvinnor att på lika villkor få del av utbildning undanröjs och att speciella alfabetiseringsinsatser görs för kvinnor, att all undervisning skall främja jämställdhet och jämlikhet samt att tvångsgifte förbjuds,
23. att riksdagen begär att regeringen verkar för att rätten till preventivmedel samt tillgång till säker och legal abort garanteras samt att särskild uppmärksamhet ges åt hälsa och näringsbehov för gravida och ammande kvinnor,
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om parlamentarisk representation i Nationalkommittén inför FN:s kvinnokonferens i Beijing 1995,
25. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om internationellt initiativ för dödsstraffets avskaffande,
26. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om initiativ till en uppföljningskonferens om tortyrkonventionen,
27. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att Sverige ger fortsatt stöd till FN:s fond för tortyroffer,
28. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att verka för ett tillägg till den europeiska konventionen om skydd av mänskliga rättigheter och grundläggande friheter till att inbegripa rätten till asyl,
29. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att Sverige verkar internationellt för en ökad och förbättrad ansvarsfördelning av flyktingfrågan,
30. att riksdagen begär att regeringen tar initiativ till ett toppmöte på europeisk nivå mot rasism, antisemitism och främlingsfientlighet.
Stockholm den 24 januari 1994 Ingvar Carlsson (s) Jan Bergqvist (s) Birgitta Dahl (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Inger Hestvik (s) Anita Johansson (s) Birgitta Johansson (s) Kurt Ove Johansson (s) Allan Larsson (s) Berit Löfstedt (s) Börje Nilsson (s) Kjell Nilsson (s) Lennart Nilsson (s) Berit Oscarsson (s) Göran Persson (s) Pierre Schori (s) Britta Sundin (s) Ingela Thalén (s)
1 Yrkande 12 hänvisat till KU 2 Yrkande 20 hänvisat till SfU