Under de senaste åren har den säkerhetspolitiska miljön i vårt närområde kraftigt förändrats. Med Berlinmurens fall som främsta signum har de forna Warzawapaktsländerna stigit an den svåra demokratins vägar och därmed kraftigt närmat sig de forna fienderna i väst. Tydligaste uttrycket för detta är det nyligen föreslagna partnerskap för fred mellan NATO och en rad öststater. Samtidigt har dessa länders nyvunna öppenhet visat på en ekonomi i sönderfall. Detta ekonomiska sönderfall har inneburit att Ryssland och de andra öststaterna kraftigt minskat sina anslag till de militära försvaren.
Även om en militär hotbild finns än i dag så är den kraftigt minskande. Hotet från öst ter sig i dag osannolikt på grund av att hela det militära komplexet befinner sig i sönderfall. Öst besitter helt enkelt inte en organisation som är kompetent nog. Hotet från väst är också i minskande, om än fortfarande i fullt stridsdugligt skick. Det ter sig dock svårt att se en hotbild från väst där inte ett angrepp från/mot de forna öststaterna ingår eller är troligt. Ett isolerat angrepp från västliga nationer mot Sverige ter sig än mer osannolikt.
De stora hoten finns naturligtvis kvar så länge den militära kapaciteten fortfarande finns kvar. Men denna blir ett hot först den dagen då kapaciteten kommer i fel händer.
Den svenska säkerhetspolitiken behöver nu därför än mer integreras i utrikespolitiken och inte enbart handla om försvarspolitik som hittills.
Frågan som skall ställas är hur de nya hot som existerar skall bemötas. Hoten består dels i att fel krafter i de nya demokratierna ska komma till makten och till förfogande över de militära resurserna, dels också i risken för flyktingströmmar, miljökatastrofer och organiserad brottslighet.
Mot dessa nya hot har majoriteten i Sveriges riksdag beslutat att höja försvarsanslagen och inköpa nya stridsvagnar. Det kan möjligen vara en mindre oförnuftig politik än vad som nu synes om fascistiska och kommunistiska krafter åter kommer till makten i Ryssland. Det lär i vilket fall knappast vara en klok åtgärd mot flyktingströmmar, organiserad brottslighet eller miljökatastrofer.
Sveriges chans och möjligheter ligger nu i stället i att förebygga risken för demokratins nederlag i öststaterna. Risken för ett sådant nederlag består främst i en ekonomisk utveckling som kraftigt försämrar medborgarnas levnadsstandard. Sverige har här tillsammans med övriga väststater ett avgörande ansvar. Ett bistånd grundat på säkerhetspolitiska skäl är ett betydande stöd för ekonomisk utveckling och därmed demokratins överlevnad och i slutändan en säkrare närmiljö för Sverige.
Sverige har som ett av få europeiska länder drivit igenom en ökning av resurserna som används till det militära försvaret. Det är en oförnuftig väg att gå för att mildra hotbilden. Sammantaget ger vår närmiljö i dag en bild av främst icke-militära hotbilder. Därför bör regeringen utreda förutsättningarna för att inrätta ett på säkerhetspolitiska skäl grundat bistånd till länder i vår närmiljö. Detta bistånd bör finansieras inom kostnaderna för en sammanhållen utrikespolitik där kostnaderna för det militära försvaret i motsvarande grad får minskade resurser. Takten i dessa förändringar bör relateras dels till den hotbild som den säkerhetspolitiska närmiljön uppvisar, dels till de krav som den svenska alliansfriheten uppställer. Inriktningen mot ett ökat inslag av förebyggande arbete i försvars- och säkerhetspolitiken bör dock vara tydlig.
Varför har då Sverige som ett av få länder valt linjen att entydigt satsa på ett militärt försvar i stället för att möta nya hot med nya försvarsmetoder?
Flera orsaker kan nog finnas. En är säkert en svag ledning för utrikesdepartementet som inte förmår, vill eller kan hävda de nya ickemilitära hotbilderna tillräckligt tydligt. En annan kan vara att utrikes- och säkerhetspolitiken i så stor grad överlåtits till ett parti som redan innan valet utlovat kraftiga höjningar av anslagen till det militära försvaret. En tredje orsak kan säkert tillskrivas det som i ''ekonomikommissionen'' beskrevs som ''särintressen''. Tack vare det första ovan nämnda skälet har tolkningen av hotbilden i stor utsträckning fått göras av dem som är fostrade, utbildade och anställda för att se militära hot, nämligen ledningen för det militära försvaret.
Här finns också en stark kollegial känsla. Självklart slår man vakt om sin sektor och de sina som jobbar med just den där allra viktigaste sektorn.
De som faller utanför ramen och vågar gå emot strömmen hutas offentligt åt av chefen för försvarsdepartementet, en man som tycker att man ska spara på alla områden i statsbudgeten utom sitt eget, och riskerar förlora sin möjlighet till karriär. Således ter det sig uppenbart att ''särintresset'' nått högst upp i organisationen och att organisationen därför i grunden måste förändras.
Det rimliga är då att försvarsdepartementet läggs ner och förs in under ett samlat utrikesdepartement där alla säkerhetspolitiska analyser görs och sammanvägs till en samlad säkerhetspolitik bestående av försvarspolitik, biståndspolitik och det diplomatiska arbetet.
Riksdagen bör därför besluta om att i regeringens förslag till budget avslå den del av anslaget för regeringskansliet m.m. som hänför sig till försvarsdepartementet samt bevilja motsvarande belopp som ett anslag under utrikesdepartementet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1.
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättandet av ett särskilt säkerhetspolitiskt bistånd,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Försvarsdepartementet läggs ned och att det nuvarande Försvarsdepartementets anslag förs över till Utrikesdepartementet.1
Stockholm den 25 januari 1994 Martin Nilsson (s)
1 Yrkande 2 hänvisat till FöU