Kärnvapenkrigets fasor har varit föremål för intensiv forskning, bl.a. WHO:s expertstudie ''Kärnvapenkrigets effekter på folkhälsan och hälso- och sjukvården''. Ju fler detaljer som forskats fram desto mer förödande för mänskligheten framstår ett kärnvapenkrig.
Ledande politiker från de största kärnvapenmakterna har också uttalat att kärnvapen inte går att använda i ett krig då det drabbar alla. Likväl pågår fortfarande forskning om nya sofistikerade kärnvapen.
Totalt provstopp
Sedan många år har nedrustningskonferensen i Genève (CD) haft frågan om ett totalt stopp för kärnvapenprov på sin dagordning. Ett sådant stopp skulle vara ett steg på vägen mot att avskaffa kärnvapen. Det skulle kunna förhindra spridningen av kärnvapen till ytterligare stater.
Därför är det glädjande att FN:s generalförsamling beslutat att reella förhandlingar nu äntligen ska tas upp i CD. Sverige bör med all kraft verka för att dessa förhandlingar blir framgångsrika. Sverige kan ju bidra med expertis och erbjuda sina tjänster vad gäller övervakning av ett förbud.
Förbud mot kärnvapen
Under framför allt slutet av 80-talet pågick livliga diskussioner om utländska örlogsfartyg och kärnvapen. Fartygens ledning vägrade att svara på frågan om de hade kärnvapen ombord eller ej när de besökte våra hamnar utifrån kärnvapenstaternas policy att varken förneka eller bekräfta om det finns kärnvapen ombord.
Det har genom olika studier emellertid kunnat slås fast att med all sannolikhet har utländska fartyg gått in på svenskt vatten med kärnvapen trots att Sverige uttalat att det råder förbud mot kärnvapen på svenskt territorium.
Kärnvapenstaterna har inte ändrat sin policy, däremot har bestyckningen av olika fartyg ändrats. Det har tagits till intäkt för att vi i fortsättningen inte behöver riskera att få in kärnvapenbestyckade fartyg på svenskt territorium. Det har emellertid visat sig att det inte finns dessa garantier, då misstankar väcktes igen förra året i samband med ett utländskt besök.
Det finns i dag ingen lag som förbjuder kärnvapen på svenskt territorium. Riksdagen bör stifta en lag om ett sådant förbud.
Inte minst med tanke på att Sverige vid ett eventuellt medlemskap i Europeiska unionen kan komma att ingå i ett gemensamt försvar där kärnvapen ingår, är det högst angeläget att sådan lag kommer till stånd.
Kärnvapen och internationell rätt
Även om det för de flesta är uppenbart att bruk av kärnvapen är ett brott mot mänskligheten kan det vara av betydelse att också få detta prövat i Internationella domstolen.
FN:s världshälsoförsamling (WHO) behandlade denna fråga förra året och en majoritet röstade för att den internationella domstolen skall avge ett rådgivande utlåtande med hänsyn till hälso- och miljöeffekterna, om en stats användning av kärnvapen i krig eller väpnad konflikt skulle vara ett brott mot skyldigheterna under gällande internationell lag inkl WHO:s stadga. Sverige lade ner sin röst vid detta tillfälle.
Frågan kommer emellertid att återkomma till FN:s generalförsamling och då bör Sverige rösta för en sådan prövning.
Kärnvapenkrig av misstag
Folkpartiet liberalernas fredsråd har tagit initiativ till ett projekt som lett till internationellt samarbete vad gäller riskerna för att ett kärnvapenkrig bryter ut av misstag. Den frågan har fått förnyad aktualitet i och med att f.d. Sovjetunionens kärnvapenarsenal har spritts ut på nya stater där svåra inre konflikter råder.
Det finns all anledning att frågan om kärnvapenkrig av misstag tas på allvar och förs in i diskussionerna om kärnvapen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om totalt provstopp,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lag om förbud mot kärnvapen på svenskt territorium,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kärnvapen och internationell rätt,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kärnvapenkrig av misstag.
Stockholm den 25 januari 1994 Ingela Mårtensson (fp) Charlotte Branting (fp)