1. Inledning
Sedan slutet på 80-talet har det internationella samfundet kraftigt förändrats och är på väg mot en annorlunda utformning. Utvecklingen i världen är inte entydig, internationalisering bestående av explosionsartad världshandel och kommunikation, globalisering av problem och lösningar samt mångfaldigandet av internationella organisationer och företag är en del av verkligheten. Men å andra sidan finner vi andra tendenser. Nationalismen och därmed nationalstatens ökande betydelse i vissa delar av världen, den fortsatta förekomsten av totalitära och auktoritära krafter, maktmissbruk och etniska konflikter är även de delar av den internationella verkligheten. Världen har under kort tid upplevt snabba förändringar och mycket talar för att de fortsätter eftersom stora olösta problem återstår. Denna utveckling på den internationella arenan gäller även den europeiska kontinenten. Allt detta kräver att Sverige söker efter nya säkerhetspolitiska lösningar.
2. Etiska riktlinjer för en kristdemokratisk säkerhetspolitik
Kristdemokraternas främsta strategi för säkerhetspolitik och därmed för fredsplanering är de politiska idéer som bär upp den kristdemokratiska rörelsen. Således behöver även utrikes och säkerhetspolitiken struktureras kring etiska riktlinjer och inte enbart vägledas av krassa nationella intressen.
Fred är inte bara frånvaro av krig, utan en ordning präglad av sanning, rättvisa, frihet och solidaritet. Fred kan inte byggas utan skapande ansträngningar. Fredsbyggandets internationella karaktär ställer krav på ett intensifierat och effektiviserat mellanstatligt och överstatligt samarbete genom gemensamt upprättade institutioner på global och regional nivå, med kompetensfördelning i strikt enlighet med subsidiaritetsprincipen.
De självständiga staterna har ett reellt etiskt värde såsom ansvariga för det gemensamma bästa inom sina länders gränser. Dessa gränser upphäver dock inte de djupare etiska band som förenar alla människor och nationer såsom tillhöriga ett och samma människosläkte. Därför har människans naturliga rättigheter såsom de kommer till uttryck i 1948 års universella förklaring företräde framför staters självständighet och principen om icke-inblandning i staters inre angelägenheter.
Vid konflikter mellan stater har fredlig konfliktlösning alltid företräde framför insatser av vapenmakt. Aggression och är aldrig etiskt försvarbart. Dock innefattar varje stats rätt och skyldighet att skydda sin befolkning från aggression även rätten att under iakttagande av de etiska principerna för ett legitimt försvar bruka viss vapenmakt.
De etiska förpliktelserna medlemmarna av människosläktet emellan förbjuder att andra stater intar rollen av åskådare, i en attityd av passiv neutralitet, då en stat utsätts för aggression och krigshandlingar. Aggression får aldrig löna sig, och ingen har rätt att överge en angripen. Att hejda och avbryta aggression är en förpliktelse för hela världssamfundet.
Det är aldrig legitimt att vid nödvärn använda mer våld än som krävs för att avvärja angreppet. Staten har såsom ansvarig för det gemensamma bästa ett specifikt ansvar för att genom rättsväsendet, polisen och totalförsvaret skydda människorna från våld och övergrepp. Solidariteten kräver att staten inte försummar denna grundläggande uppgift. Detta ansvar är särskilt stort vad avser de svaga och särskilt utsatta: barn, kvinnor, sjuka och äldre.
Komparativ rättvisa måste alltid föreligga. Denna aspekt syftar till att fästa uppmärksamheten på i vilken utsträckning parterna i en konflikt verkligen har rätten på sin sida. I vår tid präglad av olika medel och tekniker för desinformation och propaganda blir det allt viktigare att kritiskt bemöta anspråk på att odelat ha rätten på sin sida. Detta utesluter naturligtvis inte att det finns många fall då det är uppenbart vem som är aggressorn.
Således måste Sveriges säkerhetspolitik bestå av två parallella delar, den första av insatser för att förbättra den internationella, globala säkerheten och den andra av åtgärder för att tillfredsställa alla aspekter av den nationella säkerheten inklusive att kunna avvärja militära hot. Dessa två spår måste slutligen koordineras så att strävan efter nationell säkerhet står i harmoni och inte i konflikt med arbetet för internationell säkerhet.
3. Det europeiska samarbetet
Den Europeiska unionen är först och främst en tanke och en vision, nämligen att trygga freden i Europa, att förbättra européernas levnadsvillkor och att lösa de stora uppgifterna i gemenskap. Tack vare att ledande kristdemokrater var med från första början vid skapandet av den europeiska gemenskapen så kommer den att vägledas av principer och värderingar som vi kristdemokrater varmt förespråkar. Tätare mänskliga, kulturella, handelspolitiska och säkerhetspolitiska relationer medför stora samhälleliga fördelar för varje land men framför allt synergieffekter för hela kontinenten.
Den Europeiska unionen står i en klass för sig när det gäller internationellt samarbete eftersom samarbetet bedrivs inom ramen för en rättsgemenskap. Samtliga länder inom unionen är välfungerande demokratier med, i de flesta fallen, en lång tradition. Frågor som jämlikhet, mänskliga rättigheter och social rättvisa står alltid högt upp på dagordningen. Solidariteten med utvecklingsländerna och Östeuropa är stor. Dessa ovannämnda egenskaper kommer precis som för det säkerhetspolitiska samarbetet, att även vägleda det framtida europeiska försvarspolitiska samarbetet i sin strävan att säkra freden.
Det är den europeiska kristdemokratins fasta övertygelse att en integrerad och stark europeisk gemenskap kommer att fortsätta att utgöra den stabiliserande kärna och inspirationskälla som den europeiska kontinenten och den Europeiska Säkerhetskonferensen (ESK) såväl behöver. De västeuropeiska länderna som under en lång tid har kunnat bygga upp en stark demokratisk kultur och ett betydande välstånd är förpliktade att se till att den europeiska gemenskapen tar sitt politiska och strategiska ansvar. Europas roll som fredsmakt måste därför vidareutvecklas. Att verka för ett ESK som erhåller fred och stabilitet från ett aktivt och engagerat EG är en av det mest betydande tjänster som vi kan göra för FN. EGs centrala roll i denna process har fått sitt erkännande i FNs generalsekreterares dokument ''Agenda för Fred''.
Utrikesutskottet skriver i betänkande 1991/92:UU19: ''I anslutning till toppmötet i Maastricht antog de länder som är medlemmar i WEU en deklaration, i vilken de inbjuder medlemmarna i den blivande Europeiska unionen att bli medlemmar eller observatörer i den Västeuropeiska unionen. Medlemskap i den Europeiska unionen innebär således möjlighet men ej skyldighet att bli medlem i WEU. Beslut fattade inom WEU är bindande endast för organisationens medlemmar. Det är först vid ett medlemskap i den Europeiska unionen som ett ställningstagande beträffande WEU kan ske för svensk del.''
Vi anser att ett aktivt deltagande i den Europeiska unionen kan skänka Sverige ökad nationell säkerhet men även nya möjligheter att verka för global säkerhet. Bedömningen är därför den att ett medlemskap i den Europeiska unionen även bör följas av ett närmande till den Västeuropeiska unionen, WEU. Detta närmande bör i ett första steg bestå av en ställning som observatör för att närmare utröna vilka fördelar och skyldigheter som Sverige skulle möta vid ett fullvärdigt WEU-medlemskap. Det räcker inte med att invänta EU-medlemskapet för att ta ställning till WEU, de politiska partierna har en skyldighet att även förtälja vad man önskar företa inom den Europeiska unionen.
Argumenten som stöder ett aktivt engagemang i Europeiska unionens säkerhets- och försvarspolitiska samarbete baserar sig på följande:Varken FN, ESK eller Partnership For Peace (PFP) kan erbjuda en verklig garanti för Sveriges nationella säkerhet vid ett militärt hot. Anledningen är att dessa organisationers beslutsgångar lätt kan blockeras (FN och ESK) eller att kompetensområdet inte omfattar skydd mot militära hot (PFP). För den skull skall dessa organisationers värde inte undervärderas men det är viktigt att konstatera att deras främsta förtjänster ligger i att de verkar för global säkerhet, FN på världsnivå och ESK samt PFP på regional nivå.Sveriges alliansfrihet och neutralitet utformades bland annat med hänsyn till Sovjetunionen och Finlands känsliga läge. Dessa två faktorer är inte längre relevanta, Sovjetunionen är upplöst och med den försvann en stor del av spänningen i Europa samt trycket på Finland.Det är rimligt att länder som delar samma samhällsmodell bestående av demokrati, mänskliga rättigheter, marknadsekonomi och likartad kultur tar ett solidariskt ansvar och även ger varandra assistans i försvarssammanhang.Ett långt historiskt perspektiv visar oss att allvarliga konflikter tyvärr alltid har varit en del av mänsklighetens öde. Trots ett omfattande internationellt samarbete finns mycket kvar att göra för att hitta mekanismer som i förväg kan upptäcka samt förhindra konflikter. Företrädare för den moderna statsvetenskapen, diplomatin och underrättelsetjänsterna erkänner själva sina misslyckanden med att förutsäga avgörande händelser som till exempel Sovjetunionens sammanbrott och Iraks invasion av Kuwait. Med andra ord är omsorg om den nationella säkerheten fortfarande angeläget, i synnerhet för mindre länder.Det moraliska dilemma som den svenska vapenexporten innesluter kan genom ett närmande till WEU få en bra lösning. Genom ett organiserat samarbete på krigsmaterielområdet som inriktas på försäljning till EG- länder kan statsmakten erhålla en god kontroll på vapenexporten.En kollektiv försvarslösning som WEU har positiva statsfinansiella effekter. De fördyrade försvarskostnader som alliansfriheten medför undviks med det kollektiva försvarets skalfördelar.Slutligen, ett medlemskap i WEU innebär att Sverige erhåller förbättrad nationell säkerhet samtidigt som den globala säkerheten främjas. Varken vårt engagemang i FN eller ESK, som för övrigt skall fortsätta med oförminskad intensitet, får mindre trovärdighet med ett WEU-närmande.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svensk observatörsstatus inom VEU vid ett svenskt medlemskap i EU.
Stockholm den 24 januari 1994 Jan Erik Ågren (kds)