Bakgrund
Världens krigsmakter har spridit mer än 100 miljoner antipersonella minor i 62 av världens länder. Plastminor exploderar i händerna på barn. Kvinnor som samlar ved och bönder som arbetar på fälten förlorar sin syn, armar och ben när minor helt utan förvarning exploderar. Under inbördeskrigen i Nicaragua, El Salvador, Somalia, Etiopien, Eritrea, Angola, Moçambique, Kurdistan, Afghanistan och Kambodja spreds miljontals minor över stora ytor. Ofta helt utan kontroll, utan minkartor och utan hänsyn till civilbefolkningen.
Värst drabbade av minor är länder i tredje världen, som både saknar resurser för minröjningsarbete och för att möta de svåra sociala, ekonomiska och miljömässiga problemen som minorna förorsakar.
Att minorna fått en sådan enorm spridning beror främst på att det är ett relativt billigt och ''kostnadseffektivt'' vapen. Fattiga länders regeringar och gerillagrupper med dålig ekonomi fann under 1970-, 1980- och 1990-talen i de små minorna ett billigt vapen som var lätt att sprida och enkelt att komma över. Minorna användes inte bara för att döda fienden utan blev ett ''strategiskt'' vapen som kom att riktas mot civilbefolkningen genom minering av risfält, åkrar, betesmarker, vägar och stigar.
Kostnaden för att röja de minor som i dag ligger spridda runt om i världen beräknas av FN till minst 85 miljarder dollar, och den siffran inkluderar inte kostnader för vård och rehabilitering av de 100 000-tals människor som stympats och skadats av minorna. Man beräknar att 400 000--450 000 människor har skadats och kanske så många som 900 000 dödats sedan slutet på 1970-talet. FN beräknar att ca 10 000 människor dödas av minor varje år. De skadade och stympade är långt fler. Antalet amputationer som förorsakats av minor är förfärande många. I Kambodja har en invånare av 236 fått någon kroppsdel amputerad, i Angola är amputationsfrekvensen 1 per 470 invånare, i Somalia på 1 000.
Sveriges roll
Sverige har exporterat antipersonella minor och komponenter till sådana alltsedan 1950-talet. Exporten har varit relativt begränsad och till stor del utgjorts av komponenter till minor, främst sprängämnen. De svenska företagen FFV, Bofors och LIAB, har tillverkat och utvecklat 21 modeller av antipersonella minor under efterkrigstiden. Så vad gäller utveckling av minteknologin och produktion av olika mintyper kommer Sverige på fjärde plats i världen efter USA, Italien och f.d. Sovjetunionen. Merparten av de minor som tillverkats i Sverige har sålts till det svenska försvaret som har stora mängder antipersonella minor i lager.
Bofors är i dag den enda tillverkaren av minor i Sverige. Tillverkningen såg ut så här 1992:
Stridsvagnsminor -- FFV 028 Fordonsminor -- FFV 016, FFV 013, FFV 013R Truppminor -- Truppmina 12 (antipersonell splittermina) Mintändare -- Mintändare 15 och Mintändare 16 för uppgradering av äldre minor (tillverkade och utvecklade i samarbete med NobelTechElectronics och marknadsförs av Bofors).
Men Bofors såg sig under 1993 tvingad att göra något åt den uppenbara bad-will man riskerade att råka ut för om företaget skulle bli ordentligt förknippat med tillverkning och export av antipersonella minor. Bofors styrelse lät meddela att man skulle upphöra med all tillverkning av antipersonella minor. Truppmina 12 togs ur produktprogrammet och företaget deklarerade att man i framtiden inte ämnade befatta sig med antipersonella minor. Men vi måste komma ihåg att företaget fortsätter att tillverka sprängämnen till minor, som exporteras, och även har tillverkning av minst två mintyper som bör betraktas som antipersonella (FFV 013 och FFV 013R).
Bofors samarbetar också internationellt på minområdet. Dels ingår företaget i ett konsortium med ett brittiskt företag, Hunting Engineering, i utvecklandet av en ny mintyp kallad MINX (Mines into the next century), dels ingår också i projektet en av världens mest aggressiva exportörer av antipersonella minor, det italienska företaget Valsella. Enligt Bofors gäller detta samarbete enbart stridsvagnsminor. Enligt andra uppgifter har det också omfattat antipersonella minor. Bofors har också samarbetat med det amerikanska företaget Alliant Techsystems, en av de stora tillverkarna av antipersonella minor i USA. Samarbetet skulle ha gällt forskning, marknadsföring och möjligen också produktion. BWB (Bundesamt für Wehrtechnik und Beschaffung) i Tyskland har licenstillverkningsrätt för stridsvagnsmina 028 för sitt eget behov. Singapore fick 1971 licens att tillverka både antipersonella minor och stridsvagnsminor från Bofors. Det är oklart om det blivit någon tillverkning.
Bofors gav 1990 licensrätt till ett japanskt företag att tillverka mina FFV 013. Vidare har mina FFV 013 exporterats till Norge, Irland, Japan och Schweiz. Denna mina marknadsförs av Bofors som en ''hårt slående riktad splittermina'' med ''mycket dödande eldgivning och en räckvidd som kan mäta sig med ett gevärs-kompani'' (!).
Enligt KMI är mina FFV 013 att betrakta som en antipersonell mina. KMI delar således inte Bofors beskrivning av denna mina som en ''fordonsmina''. Sveriges regering har meddelat USA att man ämnar följa deras uppmaning om ett treårigt moratorium för all export av antipersonella minor, och det innebär i praktiken att KMI stoppar exporten av mina FFV 013 under en treårsperiod.
Ulf Dinkelspiel sade i riksdagen den 23 november 1993 att: ''I och med att Bofors slutat att tillverka antipersonella minor finns ingen tillverkning här i landet...Det helt avgörande är att vi icke över huvud taget tillverkar denna typ av minor i Sverige och att någon export inte sker.''
På denna punkt har han nu dementerats av sitt eget departement/KMI. Det finns skäl att lagstifta mot tillverkning och export av dessa minor.
Komponentexport
Vad gäller komponenter till minor skriver KMI i en PM upprättad den 23 december 1993: ''Sprängämne användbart i mintillverkning har sedan många år exporterats till vissa av de 35 länder som är mottagare av svensk krigsmateriel. Några restriktioner för användningen av sprängämnet har inte getts, eftersom det utnyttjats som råvara, och den färdiga produkten blir utländsk...M.h.t. de relativt stora leveranser som skett från Sverige kan det dock inte hållas för osannolikt att vissa trampminor innehåller sprängämne som tillverkats i Sverige.''
Margaretha af Ugglas sade i riksdagen den 18 februari 1993: ''Det förhållandet att Sverige exporterar sprängmedel till ett begränsat antal länder innebär inte att vi kan ta ansvar för försäljningen och användningen av produkter som tillverkats av sådant sprängmedel. Ansvaret för försäljningen av färdiga minor...åvilar det företag och det land där denna tillverkning sker, och inte underleverantörer av ingående komponenter.''
Sveriges internationella agerande
Sverige har tillsammans med Frankrike och Holland tagit initiativ till en resolution till FNs generalförsamling, om en översynskonferens, som antogs den 16 december 1993. Sverige har, via Ulf Dinkelspiel, sagt sig vara berett att, om det visar sig att ett internationellt exportstopp för antipersonella minor kan förväntas bli ett effektivt medel, verka för ett sådant. Sveriges regering har också svarat positivt på USAs uppmaning att ansluta sig till det amerikanska treåriga moratoriet, vilket lett till att Sverige nu stoppar all export av Bofors mina FFV 013. Detta är naturligtvis bra, men varför kan inte Sverige ta ett nationellt initiativ och i lag förbjuda såväl tillverkning som export av antipersonella minor samt av komponenter därtill?
I likhet med konventionen om kemiska vapen (som Sverige stödjer) som förbjuder tillverkning, export, innehav och användning av alla typer av kemiska vapen samt av komponenter för sådana skulle Sverige kunna stifta en liknande lag som förbjöd antipersonella minor.
Om man stödjer ett internationellt exportstopp av antipersonella minor bör man inte heller importera dessa vapen från andra länder. Efter Bofors beslut att stoppa tillverkning av vissa typer av antipersonella minor, som tidigare efterfrågats av det svenska försvaret, ställs denna fråga på sin spets. Kommer regeringen att stödja mintillverkare i andra länder genom att tillåta köp av sådana minor utomlands? Sverige bör deklarera att man inte heller kommer att importera antipersonella minor.
Det internationella arbete som nu pågår syftar förutom ett totalt förbud av såväl användning som tillverkning, export och innehav av antipersonella minor också till att ökade resurser anslås för minröjning och för vård och rehabilitering av de 10 000-tals offer som minorna skördar årligen. Det är glädjande att Sverige har bidragit till detta genom ekonomiskt stöd för minröjning och rehabilitering av minoffer i bl.a. Kambodja, Moçambique och Afghanistan. Men detta stöd måste bli större, och ett särskilt ansvar bör ligga på Sverige att bistå med minröjning i Kurdistan som under 1980-talet minerats med miljontals minor fyllda med sprängämnen från Bofors.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till en lag om förbud mot export av antipersonella minor samt av komponenter därtill,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till en lag om förbud mot import av antipersonella minor,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag till en lag om förbud av produktion i Sverige av antipersonella minor,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökat stöd för minornas offer.
Stockholm den 14 januari 1994 Lena Klevenås (s) Berndt Ekholm (s) Maj Britt Theorin (s) Margareta Winberg (s) Martin Nilsson (s) Ulrica Messing (s)