I stora delar av världen är det ca 10 ggr större risk att flyga än i västvärlden. Detta förhållande har uppmärksammats av bl.a. den internationella luftfartsorganisationen ICAO, som är ett FN-organ. En behovsanalys visar att ett tydligt samband finns mellan utvecklingsländerna och flygsäkerheten. Utbildning och praktisk träning av personer från dessa länder kan därför i vissa fall utgöra en biståndsfråga.
I Norrköping--Linköpingregionen finns ett internationellt kraftfullt kompetenscentrum av universitet, myndigheter, organisationer och företag inom luftfartsområdet, se bilaga.
I samband med nedläggningen av F 13 Bråvalla flygflottilj, som upphör med sin verksamhet den 30 juni 1994, har ett projekt initierats för att etablera ett World Aviation University (WAU) i Norrköping.
WAU avses bli ett FN-universitet och byggas upp på likartat sätt som det World Maritime University som etablerades i Malmö. WAU skall ge utbildning och träning inom flygsäkerhet och luftfartsadministration för elever från utvecklingsländer och f.d. Östeuropa och gamla Sovjetunionen. Utbildningen planeras inriktas på olika ledarkategorier inom flygtrafikens viktigare områden för en hög och kompetent nivå.
De områden som är mest aktuella är driftsäkerhet och tillförlitlighet hos flygande och markbunden materiel samt inte minst ledarskapsutbildning.
Bråvallaområdet har de resurser av utbildningslokaler och verkstäder för kvalificerad flygteknisk service m.m. som bedöms behövliga.
Med ett stöd från regering och riksdag och ett beslut om godkännande av WAU-projektet av ICAO, International Civil Aviation Organization, under 1994 eller 1995 bedöms utbildningsprogrammet efter 3 år omfatta ca 200 elever i en 2-årig utbildning på en kvalificerad nivå. Eleverna är i allmänhet 30--35 år och i karriären inom myndigheter och företag. En del elever tar med sina familjer under utbildningstiden.
WAU beräknas kosta ca 8 miljoner US-dollar per år i utbyggt skick. Svenska staten bör därvid garantera en betydande del av budgeten bl.a. genom anslag från BITS och särskilt riktade biståndsmedel. Utbildningsverksamheten beräknas sysselsätta direkt 40-- 50 personer, därtill kommer indirekta arbetstillfällen.
Sverige är i högsta grad underförsörjt med internationella organisationers etablering i Sverige trots vårt omfattande internationella engagemang. I detta fall bör regeringen på lämpligt sätt stödja arbetet med att ett WAU lokaliseras till Norrköping för att dels använda den unika kompetens och de lämpliga resurser som finns tillgängliga i regionen samt även kompensera för nedläggningen av F 13.
Med hänvisning tlll det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokalisering av ett FN-universitet World Aviation University (WAU) till Norrköping att finansieras inom ramen för det totala biståndsanslaget.
Stockholm den 25 januari 1994 Dan Ericsson (kds) i Kolmården
U230 Bilaga Kompetensresurser för World Aviation University (WAU) Civil luftfart 1. F 13 Bråvalla AIR WING 2. Luftfartsverket 3. SMHI 4. Norrköpings flygplats och Linköpings flygplats 5. Universitetet i Linköping/Norrköping 6. VTI, Väg- och transportforskningsinstitutet 7. Malmens flygmuseum 8. SAAB Aircraft AB 9. SAAB Ericsson Space AB Militär luftfart 10. Svenska arméns helikopterskola 11. Ostermans helikopterskola 12. FFV Aerotech AB 13. Celsius Materialteknik AB 14. FOA 3 information och radarteknik 15. SAAB Military Aircraft 16. Försvarets flygforskningsmedicinska avdelning