U-ländernas främsta problem är skuldbördan. Flödet av pengar går från de fattiga länderna till de rika. Om samma villkor gällt för skulderna som när pengarna lånats hade u- länderna för länge sedan betalt tillbaka allting. Skuldavskrivning är det enda försvarbara.
Regeringen är medveten om att biståndskredit kommer att öka u-ländernas skuldbörda (bil 4 s 75). Likväl föreslår man att ett system med krediter i stället för bidrag ska införas under en försöksperiod av två år: ''I huvudsak bör biståndskrediterna ges för finansiering av infrastrukturprojekt i låginkomstländer med liten eller medelstor skuldbörda.''
Jag yrkar avslag på detta förslag.
Vem har nytta av u-krediterna?
I-ländernas företag vill gärna bygga stora anläggningar i u-länderna med statliga u-krediter. Det är från företagen initiativen till projekten kommer.
Företagen tar inga risker. Krediterna betalas direkt till leverantörerna. Företagen kompenserar sig för självrisken genom ett påslag på priset. U-landet står för garantipremien och tvingas ta ansvar för skulden också på misslyckade projekt. Det är ofta de fattiga som drabbas av skuldbördan, inte de personer i u-landet som beslutat om projektet och som kan ha haft personlig nytta av det. Till skillnad från Sverige räknar många länder hela krediten som bistånd.
Också biståndslånen administreras av banker, som bevakar sina intressen när u-ländernas trängda situation diskuteras i Paris. Det är troligt att det är företagen och bankerna som har nytta av biståndsdelen i u-krediten, snarare än u-landets folk.
Syd tvivlar på nyttan av Nords policy och storskaliga projekt
Det finns talrika vittnesmål om hur storskaliga projekt får katastrofala följder i u-länderna, både för de fattiga och för miljön. U-länderna (Syd) har börjat ifrågasätta det kloka i att vara beroende av i-länderna (Nord). De ser att Nords policy haft och fortfarande har överväldigande negativa följder för dem.
Den internationella ekonomiska världsordningen missgynnar systematiskt Syd. U-länderna lånade ''petrodollars'' på 80-talet under förespegling att inflationen skulle hjälpa till att amortera skulden. Förutsättningarna har försämrats radikalt. I och med i-ländernas inflationsbekämpning och räntehöjning i förening med drastiskt sänkt pris på u-ländernas export, har u-ländernas skuldtjänstbörda blivit omöjlig att bära. Den orimliga situationen råder nu att nettoflödet av kapital går från u- länderna till i-länderna!
De strukturanpassningsprogram som Internationella valutafonden och Världsbanken kräver av skuldtyngda länder möter fortfarande skarp kritik från tredje världens egna experter och från biståndsarbetare som till skillnad från Valutafondens personal har erfarenhet från fältet. Det är allmänt erkänt att programmen drabbar de sämst ställda särskilt hårt. Men programmen är också ineffektiva för de ändamål de vill tjäna. Investeringarna ökar inte och det blir ingen bättre ordning på det skuldtyngda landets ekonomi. Jag tvivlar på att Sverige skulle utvecklats från det u-land vi var på 1800-talet till välståndet i dag, om vi då varit utsatta för Valutafondens nuvarande policy.
Välfärdsstater byggdes upp under 30-talets depression, trots skolekonomernas livliga protester. Staten satsade på utbildning, hälsovård, arbete och köpkraft och fick fart på näringslivet. Skolekonomerna förordade i stället att man skulle dra ned på de offentliga utgifterna, precis som de ekonomer som utarbetar Valutafondens och Världsbankens policy i dag kräver att skuldtyngda u-länder ska göra.
Nej till kreditbistånd för länder i skuldfällan
Regeringen föreslår att Sverige ska utöka kretsen som tar emot kreditbistånd också till ''betalningssvaga'' länder, som inte har egen administrativ kompetens att klara projekten, men som gjort upp med Valutafonden och Världsbanken om sin ekonomiska politik. Endast stora projekt kommer i fråga, i 100-miljonerklassen. Enligt den utredning som ligger bakom regeringens förslag bör projekten samfinansieras bl a med Världsbanken och vi bör lita till deras bedömningar.
Att lämna kreditbistånd till ett land i skuldfällan är enligt min åsikt olämpligt. De med krediten förknippade åtagandena lägger sten på börda för u-länder som är utlämnade till de rika ländernas banker för skuldomförhandlingar.
Särskilt olämpligt för utvecklingen måste det vara att låna till storskaliga anläggningar för u-länder som inte själva har den säregna sorts administrativa kompetens som krävs för att bemästra de internationella finansorganens mycket speciella ritualer och som inte själva kan genomföra och driva storskaliga, komplicerade projekt.
Grundläggande för en demokratisk utveckling är att människorna i landet själva har grepp om processen. Jag anser därför att det är principiellt felaktigt att stödja stora och komplicerade projekt som inte kan administreras av landet självt. Svenskt kreditbistånd bör inte utvidgas till ''betalningssvaga'' länder.
Regeringens förslag om en försöksperiod med ett system för biståndskrediter till betalningssvaga länder bör alltså avslås och 50 miljoner kronor inte anslås för detta ändamål till BITS för budgetåret 1994/95.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag om en tvåårig försöksperiod med ett biståndskreditsystem,
2. att riksdagen till BITS anvisar ett i jämförelse med regeringens förslag för budgetåret 1994/95 sänkt anslag med 50 000 000 kr.
Stockholm den 25 januari 1994 Birgitta Hambraeus (c)