SIDAs kvinnoråd förkortat KIB formulerar sina mål så här: Kvinnorådet skall: ge råd till SIDA och dess byråer om hur biståndet skall bli mer kvinnoinriktat sätta sig in i biståndsländernas situation och i SIDAs totala bistånd agera som förmedlande och informerande länk mellan SIDA och kvinnoorganisationer i Sverige.
I det program som SIDA antog för ett kvinnoinriktat bistånd 1985 fastslogs målet att integrera ett genderperspektiv i det totala biståndet.
Biståndet förändras -- kvinnors rättigheter betonas
Även om SIDA alltjämt anses inneha en ledande ställning när det gäller att inkludera kvinnor i biståndet har en förändring/förskjutning skett mot att lägga biståndsansvaret på fler aktörer. Inom KIB har vi också uppmärksammat andra aspekter på kvinnofrågorna t.ex kvinnors rättigheter och befolkningsfrågan.
Fler myndigheter är i dag engagerade. Biståndet organiseras av Bits, Sarec, Swedecorp, UD självt och multilaterala organisationer. Också de enskilda organisationerna har varje år fått en ökad betydelse och handhas alltmer av det bilaterala biståndet.
Insikten om det utrikespolitiska agerandets betydelse i multilaterala organisationer för kvinnors rättigheter har ökat. Wienkonferensen för mänskliga rättigheter juni 1993 innebar på papperet en framgång för kvinnornas sak. Det viktiga arbetet att göra ord till handling återstår dock. Att mänskliga rättighetsaspekterna också får ökad betoning i biståndet ser vi inom KIB som mycket betydelsefullt för kvinnorna i våra samarbetsländer.
Ny organisation för kvinnofrågorna på SIDA
Som en följd av utvecklingen har en översyn gällande ''organisationsstrategi för integrering av genderbistånd i biståndet'' aktualiserats inom SIDA. Det innebär bl.a att ansvaret för att biståndet får ett genderperspektiv läggs på cheferna för regionsekretariat och biståndskontorscheferna. IB har föreslagit att ansvaret skall åtföljas av en rapporteringsskyldighet två ggr/år till hSIDAs styrelse och SIDAs kvinnoråd om utvecklingen på genderområdet.
Ett nytt KIB för bättre effektivitet
Inom KIB ser vi positivt på utvecklingen. Vi inser samtidigt att KIB om det skall vara effektivt också måste följa förändringsmönstret. Det kan därför vara lämpligt att nu se över KIBs organisation och verksamhet så att den bättre korresponderar med nuvarande och framtida ordning inom biståndet. KIBs samlade kunskap och kompetens måste bättre tas tillvara.
Den starka knytning till SIDA som KIB har kan i framtiden begränsa KIBs möjligheter att påverka genderperspektivet i hela biståndet. En ny organisationsform bör utredas. Utgångspunkten bör alltjämt vara att representanter för svenska kvinnoorganisationer med nationell täckning och med egen erfarenhet av bistånds- och utvecklingsarbete skall ingå. Den breda representationen ser vi som ett villkor för att nå ut med och sprida information i det svenska samhället och därigenom bilda opinion för ett mera genderinriktat bistånd.
Den nya organisationen bör ha en självständigare ställning i förhållande till SIDA och få anslag direkt från UD. Vi finner det vidare naturligt att en plats bör reserveras för det nya KIB i SIDAs styrelse. Förutsättningarna för ett effektivare arbete inom KIB med ökat inflytande över genderfrågorna i hela biståndet bör skyndsamt utredas och förankras i medlemsorganisationerna. Den nya organisationen bör börja arbeta så snart som möjligt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ny organisation för SIDA:s kvinnoråd (KIB).
Stockholm den 25 januari 1994 Charlotte Branting (fp) Barbro Westerholm (fp)