Stora ansträngningar har gjorts för att rikta svenska biståndsinsatser mot kvinnor och barn men det räcker inte!
Det finns alltjämt anledning att ägna särskild uppmärksamhet åt frågor som berör kvinnors roll och kvinnors möjligheter till utveckling och kunskap i utvecklingsländer.
Kvinnor utsätts ofta för förtryck och för ojämlik behandling när det gäller olika civila rättigheter. Samtidigt är det inte sällan kvinnorna som står för familjens överlevnad och lösningarna på de vardagliga problemen. Inom jordbruket är det i huvudsak kvinnorna som utför det tyngsta arbetet. Det är kvinnorna som hämtar vatten och ved, som planterar träd och sköter djuren och markvården. I många av de fattigaste länderna pågår även konflikter och inbördeskrig och många män deltar i dessa strider. Detta har till följd att kvinnorna får bära hela ansvaret för jordbruket och för familjens överlevnad.
Intresset hos kvinnorna att satsa på utveckling och förbättringar inom jordbruket blir naturligtvis större om de själva har möjlighet att äga jorden och engagera sig i ekonomiska frågor och inte enbart är beroende av männens vilja och förmåga att på bästa sätt utnyttja marken.
Biståndet bör alltså ha som mål att främja kvinnors möjligheter att försörja sig och bli ekonomiskt självständiga genom att ge dem tillgång till och kontroll över produktiva resurser som land, kapital, arbete, utbildning, information, krediter, utsäde, redskap osv. Kvinnor skall vara medaktörer i en ekonomisk process och inte främst mottagare av välfärdsskapande åtgärder.
Kvinnor och barns situation försämras i många länder över världen. Därför måste biståndet omfördelas så att det inriktas mot kvinnorna och familjen i avsevärt större utsträckning än idag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en fokusering på kvinnoinriktat bistånd.
Stockholm den 24 januari 1994 Inger René (m) Maud Ekendahl (m)