Det afrikanska landet Tchad genomgår för närvarande en svår period med stor brist på livsmedel. Tchad är ett land där man lever på jordbruk och boskapsskötsel. Stora delar av befolkningen, 80 %, bor på landsbygden. Nederbörden har varit katastrofalt låg senaste året, och i områden där man odlar ris har det inte blivit någon skörd. I jämförelse med hungersnöden 1984--85 bedöms det i år vara ännu svårare, genom att livsmedelsbristen börjat tidigare under säsongen.
De områden som har drabbats svårast är Tandjile och Bebalem i Benoyes län. Dessa båda områden är vanligen avsedda som Tchads sädesförråd.
Uppskattningen av storleken på den katastrofdrabbade befolkningen i dessa områden visar att det är omkring 50 000 invånare som omedelbart berörs.
Under perioden 1 februari t.o.m. 30 september 1994 blir behovet av livsmedelsutdelning akut i denna södra del av Tchad.
Sverige har de senaste åren haft bilateralt bistånd till Tchad i form av katastrofbistånd, livsmedelsbistånd och stöd till svenska enskilda organisationer bl.a. Diakonia och Pingstmissiones u-landshjälp (PMU).
Svenska Alliansmissionen som samarbetar med Diakonia fick i januari 1994 en förfrågan om livsmedelshjälp från den evangeliska kyrkan i Tchad.
En plan för att verkställa ett nödhjälpsprojekt av livsmedel till södra Tchad finns klar.
Den innefattar:
1. Regelbunden utdelning åt de nödlidande med besök i de drabbade byarna under perioden 1 februari t.o.m. 30 september 1994.
2. Införande av näringscenter (soppstationer). Existerande basanläggningar som skall användas är 24 sjukstugor. Dessa basanläggningar användes även 1985 vid den förra hungersnöden.
3. För att fylla de nödlidandes behov av livsmedel är målsättningen att ge dem 50 -- 100 kg per familj en gång/månad antingen av hirs, majs eller av vete. En del kan köpas, där det varit en normal nederbörd mot gränsen till Cameroun och från Centralafrikanska republiken.
Det förutsedda behovet av livsmedel är 2 500 ton, och ett behov av 400 ton utsäde, av snabbväxande flodris.
4. Förvaltningen och genomförandet av projektet: Proviantering, transport, utdelning kommer att garanteras av MEDAIR och Evangeliska kyrkans lokala kommitté i Moundou och lokala kommittéer i de nöddrabbade områdena.
5. Kostnaden för den föreslagna svenska hjälpinsatsen är 2 miljoner franska franc. Totalt kostar nödhjälpsprojektet 4,8 miljoner franska franc att genomföra.
6. Projektet kan starta omedelbart genom det samarbete som finns mellan Svenska Alliansmissionen och den Evangeliska kyrkan i Tchad.
Svenska Alliansmissionen har ansökt om medel till detta projekt ifrån SIDA. Projektet bör kunna finansieras genom SIDAS anslag för katastrof- och livsmedelsbistånd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om katastrofhjälp av livsmedel till Tchad.
Stockholm den 25 januari 1994 Erling Bager (fp) Elver Jonsson (fp) Bengt Rosén (fp)