Inledning
Svårigheterna att skapa en gynnsam utveckling i tredje världens länder är på väg att få katastrofala följder. Fattigdom, svält, misshushållning med miljö, social misär och utbredd arbetslöshet skapar konflikter, inbördes oroligheter och olika former av naturkatastrofer. Det visas tydligt i antalet katastrofer som ökat kraftigt under senare år.
Länderna i tredje världen måste finna lösningar på många problem av global karaktär. Dit hör globala miljöproblem som ökenutbredning, skövling av tropiska regnskogar och en stor del av de globala luft- och vattenföroreningarna. Hit hör också befolkningsexplosionen och den växande massfattigdomen. De stora ekonomiska klyftorna och den växande ekonomiska och ekologiska misären skapar säkerhetspolitiska problem som kan få världsomspännande konsekvenser.
Den rika världens insatser under gångna årtionden har inte alltid bidragit till att lösa de stora problemen i de fattiga länderna. Behovet av utveckling har inte minskat, utan snarare tvärtom, klyftorna mellan u-land och i-land ökar. Dessutom försvåras de fattiga ländernas utvecklingsmöjligheter genom den handelspolitik som förs. De har svårt att få tillgång till marknader, kapital och kunnande.
De viktiga utvecklingspolitiska frågorna är därför hur vi skall få till stånd ett effektivare, och internationellt mer omfattande bistånd, samt hur handelspolitik och internationell kunskapsöverföring kan reformeras för att bättre gynna de fattigaste ländernas utveckling.
Enligt vår uppfattning har tidigare biståndsstrategier haft allvarliga brister. Inte minst har de negligerat lokala resurser och lokalt kunnandes betydelse för utvecklingsprocessen. Detta har bland annat bidragit till svårigheterna att nå ut till de allra fattigaste, dvs huvudmålgrupp för svenskt bistånd.
Åtskilliga felsatsningar har gjorts genom den biståndsmodell som använts. Biståndet har i huvudsak byggts upp kring ett antal länder som valts ut på basis av dessas allmänna utvecklingspolitik. Mindre vikt har lagts på u-ländernas grundläggande problem.
Den knytning till Världsbankens strukturanpassningsprogram som gjorts under senare år har inte tagit tillräcklig hänsyn till grundläggande sociala och miljömässiga behov. Det är därför viktigt att biståndet i högre grad baseras på en grundlig och självständig analys av de globala utvecklingsproblem som det avser att angripa. Biståndet måste koncentreras på människors grundläggande basbehov och på att stärka deras förmåga att lokalt lösa sina problem.
Skuldkrisen
Skuldkrisen är ett av de största hindren för utveckling för många länder i tredje världen. Stöd från Världsbanken och en omskrivning av u-ländernas skulder ges endast under förutsättning att landet går in för IMFs (Internationella valutafondens) strukturanpassningsprogram (SAP).
SAP medför att länderna tvingas satsa på ensidig produktion för export för att få medel att betala av sina skulder. Råvaror och jordbruksprodukter är u-ländernas främsta exportvara. Då alltfler länder konkurrerar med samma typ av varor har priserna pressats ner -- för att tjäna en given summa fordras en allt större mängd varor.
Allt större markområden måste avsättas för att producera avsaluprodukter på bekostnad av odling för familjens försörjning. Inte minst drabbar detta kvinnor och barn vars hälsosituation märkbart försämrats i många länder som genomgår Världsbankens och IMF:s strukturanpassningsprogram.
För att klara av räntebetalningar och amorteringar till Världsbanken och IDA (Internationella utvecklingsfonden) måste länderna ta nya lån. Ett lappverk av lån på lån har utvecklats. Många u-länder betalar ut mer pengar i form av amorteringar och räntor än vad de får i bistånd och nya lån från i-världen. Som en följd av utlandsskulden och de hårda villkor som ställs av Världsbanken och IMF uppstår också social och politisk oro. De nya, sköra demokratierna sätts på hårda prov.
Propositionens bilaga 4 redovisar den självkritik som Världsbanken under senare år bedrivit. Enligt en intern utvärdering framgår att ca en fjärdedel (!) av Världsbankens program inte fungerat tillfredsställande och flera har fått avbrytas i förtid. Övervakningen av miljöeffekter och miljökomponenter kritiseras i en annan utvärderingsrapport. Världsbanksprojekt som medför befolkningsomflyttningar har utsatts för kritik och en översyn av dessa pågår för närvarande. Det s k Narmada-projektet i Indien har stoppats.
Rapporter från u-ländernas egna organisationer och från oberoende forskare och institutioner visar att SAP:s ofta är en återvändsgränd. Väldsbankens/IMF:s program för Costa Rica, Latinamerikas mönsterland, är i mångt ett misslyckande. Utländska företag har gynnats, men inte landets producenter, säger t ex en rapport 1993 från The Development GAP, Washington. 28 % av landets befolkning levde i fattigdom 1992 mot 17 % 1987, reallönen föll, utgifter till hälsovårdssektorn minskade med 45 % mellan 1979 och 1988, kravet att öka exportgrödor har lett till användande av hälsovådliga bekämpningsmedel och en koncentration av markägande. Trots en massiv insats av bistånd för att främja exporten så har underskottet i Costa Ricas handelsbalans ökat med över 400 % mellan 1984 och 1990 och skuldbördan har ökat från 2,7 miljarder US-dollar 1980 till 3,8 1990.
Världsbanken har kommit att inta en ledande roll som utvecklingsorganisation och policyskapare. FN-systemets övriga organ har trängts undan i konkurrens med Världsbanken. Bland annat beror detta på de resurser Världsbanken kan ställa till u-ländernas förfogande. Det nordiska FN-projektet innebar en översyn av FN-organens verksamhet. I projektets rapporter påpekades ett antal brister i t ex organisation av och finansieringsformer för FN- organens verksamhet. Sverige har därefter, i FN, aktivt arbetat för att stärka FN:s fackorgans roll som policyskapare samt UNDP:s (FN:s utvecklingsprogram) betydelse som biståndsorgan.
Enligt ovan refererade utvärderingar av Världsbanken framgår att det även finns stora brister i denna organisations verksamhet. Vi anser därför att Sverige bör inta en mer kritisk hållning gentemot Världsbanken. Norden har gemensamt en direktör i Världsbanken och en i IMF. Vid de gemensamma kontoren finns representanter från alla nordiska länder. Vi anser att Sverige genom dessa, på liknande sätt som i det nordiska FN-projektet, bör verka för att Världsbankens projekt uppfyller de krav vi i Sverige ställer på biståndets utformning och effekter.
Regeringen bör vidare varje år överlämna till riksdagen en utvärderingsrapport över Världsbankens och IMF:s verksamhet, ur social och miljömässig synpunkt. Därvid bör man inte nöja sig med bankens egna utvärderingar, utan komplettera dem med kritiska rapporter från u-länderna själva och oberoende forskare och organisationer, särskilt sådana som baserar sina omdömen på praktisk erfarenhet från länderna.
Vi anser också att en noggrann övervägning bör göras om det svenska IDA-anslagets storlek vid nästa tillfälle anslaget omförhandlas, om inte väsentliga förbättringar skett inom miljö- och det sociala området.
Ökad självständighet i svenskt bistånd
Vi är också av den uppfattningen att svenskt bistånd bör frigöras från anpassningen till Världsbankens politik. Det svenska biståndet bör mer inriktas till de fattiga människorna och deras grundläggande behov. FN- systemets policyorgan och UNDP samt enskilda organisationer har en mycket viktig funktion att nå ut till dessa människor. Enskilda organisationer, såväl i Sverige som i u-länderna inklusive olika forskningsinstitut, bör också få en ökad roll som kanal för biståndet.
Betalningsbalansstöd eller importstöd framförs som något genomgående positivt i propositionen. Vi har i tidigare motioner påpekat att vi är tveksamma till denna biståndsform. Dessa stödformer innebär tämligen villkorslösa tillskott till mottagarländernas statsbudgetar. Det är svårt att bedöma vilken sorts utveckling biståndet stöder. Stödet är dessutom svårt att styra mot de biståndspolitiska målen som är uppställda av Sveriges riksdag. Vi anser att importstödet på sikt bör minskas och frigjorda medel omfördelas till områden som har en mer utvecklingsinriktad karaktär.
U-länderna och handel
Olika u-länder har olika behov för sin utveckling. För de länder som nått en bit på industrialiseringens väg är frågor som rör handelsvillkor, kapitalrörelser och tekniköverföringar -- med miljöanpassad teknik -- det viktigaste. För de fattigaste länderna är dessutom basbehovsinriktade åtgärder mycket angelägna.
Protektionism och handelshinder i i-länderna slår hårt gentemot u-ländernas produkter. Produkter från tredje världen drabbas i många fall hårt.
GATT-avtalet kan innebära förbättringar för u- länderna, men farhågor finns också att u-länderna ytterligare ska bli eftersatta. Det är därför angeläget med uppföljning av GATT-avtalets påverkan på u-ländernas handel. U-länderna måste ges ekonomiska förutsättningar och tillgång till nödvändig kompetens och teknik för att kunna bygga upp en miljövänlig produktion samt vidareutveckla deras egna traditionella och ofta uthålliga metoder. De måste också tillåtas skydda sina naturresurser, andra tillgångar och sin produktion från exploatering. Kompletterande förhandlingar kan vara nödvändiga för att stärka u-ländernas position. UNCTAD har en mycket viktig uppgift i detta arbete. Vi anser att Sverige bör verka för att UNCTAD får nödvändiga resurser för att fullgöra detta arbete.
Övergripande inriktning av biståndet
Fattigdomen är ett hinder för människors utveckling. Fattigdom leder till befolkningsökningar. Kvinnor som saknar utbildning föder fler barn än kvinnor som har en basutbildning. Barn till kvinnor som inte gått i skolan klarar sig ofta sämre. De blir till exempel lättare sjuka.
Fattigdom ger också upphov till miljöproblem. En starkt ökande befolkning kräver mer av jordens resurser. Utarmning av produktiv jordbruksmark, jordförstöring och ökenutbredning är typiska exempel på miljöproblem i utvecklingsländerna. Kombinationen ökande befolkning och försämrade försörjningsmöjligheter kan komma att leda till ett ökat antal naturkatastrofer, om inte förebyggande insatser ges större uppmärksamhet och medel.
Det övergripande målet för svenskt bistånd är att höja de fattiga folkens levnadsnivå. Under senare år har biståndet alltmer kommit att inriktas på makroekonomiska aspekter, näringslivs- och förvaltningsutveckling samt infrastruktursatsningar, vilket delvis är en följd av en allt högre grad av anpassning till Världsbankens politik. Biståndet har därmed kommit att orienteras ifrån de fattigaste människorna.
En utveckling av makroekonomin är viktig, liksom att skapa förutsättningar för en fungerande marknadsekonomi. Därigenom grundläggs basen för en ekonomisk utveckling som långsiktigt kan skapa förbättrade levnadsvillkor. Dock får detta inte ske på bekostnad av de fattigaste i dessa länder och deras basbehov. Vi anser därför att det traditionella biståndet i högre grad, i de allra fattigaste länderna, bör inriktas på att säkra människors grundläggande behov och därmed deras överlevnadsmöjligheter.
Biståndets inriktning baseras ofta på utvecklingsmodeller som skapats av i-länder. U-ländernas egna organ för utveckling har inte samma genomslagskraft eller motsvarande resurser. Vi anser därför att Sverige bör ge stöd till institutioner och organisationer i u-länderna som kan medverka till att forma utvecklingsmodeller utifrån dessa länders egna förutsättningar och erfarenheter.
Vi anser att situationen i tredje världen gör att biståndet mer måste inriktas på att lösa de grundläggande problemen, istället för att koncentreras till vissa programländer.
I Afrika kämpar t ex många länder med att förhindra öknens utbredning. Genom att öknen vinner mark försvinner förutsättningar för livsmedelsproduktion. Detta kan ge upphov till svåra naturkatastrofer i hela Afrika söder om Sahara. Framförallt i Sahel-området, i Västafrika, är detta ett stort problem. Några av världens allra fattigaste länder finns i denna region. De har inte nödvändiga resurser för att hejda öknens framväxt, utan är i starkt behov av stöd för detta. Svenskt bistånd har varit blygsamt till denna del av Afrika bland annat beroende på att våra biståndsinsatser styrts till ett antal programländer, framför att prioritera insatser inom ett antal, för u-ländernas utveckling, viktiga sektorer oberoende av land.
En probleminriktning av biståndsplaneringen skapar möjligheter att göra insatser inom områden som är särskilt trängande. Det blir då också lättare att prioritera geografiska områden där behovet är störst och förutsättningarna att nå resultat är bäst. Det ger dessutom möjligheter att ställa krav på mottagarländernas egna prestationer och ansvarstagande för projekt. Detta bör tas i beaktande vid den förändring av det s k landramssystemet som pågår.
Ökat stöd till landsbygdsutveckling
Majoriteten av u-ländernas befolkning bor på landsbygden. Möjligheterna att försörja sig på sitt jordbruk har dock blivit allt sämre. Det har fått till följd att alltfler söker sig till städerna. Kvinnor, barn och de äldre blir kvar i byarna.
Inflyttningen till städerna skapar nya problem för länderna i tredje världen. Arbetslösheten är enorm. Slumområden växer fram som tär hårt på miljön, orsakar sjukdomar, föder brottslighet etc. Många, och framförallt kvinnor, som flyttat till städerna finner att deras traditioner och kulturmönster inte går att upprätthålla.
Vi välkomnar därför den tydliga markering som görs i propositionens bilaga 4 (sid 71 och 72) av jordbrukets centrala roll i utvecklingen. Vi utgår från att detta synsätt också kommer att prägla framförallt SIDA:s insatser i samarbetsländerna dvs att ytterligare medel anslås för att främja landsbygdens utveckling. Vi vill i detta sammanhang också påminna om att många av u-landsbönderna är kvinnor, vilket är en viktig faktor att beakta då stödåtgärder utformas.
Den ökade inriktningen av bistånd till jordbruket bör emellertid utvidgas att omfatta landsbygden i dess helhet, enligt vår mening. Jordbruket är naturligtvis av avgörande betydelse för människornas försörjning, men för att kunna utveckla jordbrukssektorn krävs också att människorna har tillgång till en grundläggande infrastruktur på landsbygden. Detta innebär att människor kan försörja sig, att de har tillgång till sjukvård, utbildning, rent vatten m m. Då kan de välja att stanna kvar på landsbygden istället för att lockas in till städerna.
Landsbygdsutveckling berör traditionella områden som utbildning, sjuk- och hälsovård och infrastruktur i form av vägar, tillgång till vatten m m. Även teknikbistånd och näringslivsutveckling måste ingå. Det är nödvändigt att ge stöd för utveckling av småindustri, hantverk och servicenäringar på landsbygden. Inte minst vill många bönder ha en sidoinkomst till jordbruket.
Behovet av enkel, vardagsnära, anpassad teknik för att framgångsrika utvecklingsprocesser ska komma till stånd, är av stor betydelse inte minst för landsbygdens utveckling. Utvecklingsprocesssen bör därför i långt högre grad bygga på den kunskap och erfarenhet som finns på plats. Genom att människorna blir delaktiga i processen ökar deras engagemang och vilja att skapa något bestående. Lokalbefolkningen har ofta lång kunskap och tradition i hur man kan försörja sig utan att förbruka naturens resurser.
Fattigdomsbekämpning är också av central betydelse för att den pågående demokratisering som sker i många u- länder ska bli framgångsrik. Majoriteten människor bor på landsbygden. Deras medverkan och delaktighet i de förändringar som sker kommer också att ha avgörande betydelse för resultatet. Misslyckas man att mobilisera landsbygdens människor är risken stor att klyftan stad och land ytterligare vidgas. Demokrati blir något exklusivt för stadsbefolkningen. Det vore förödande för u-länderna.
Även om betydande framsteg gjorts i alfabetiseringshänseenden är det fortfarande många människor som inte kan läsa och skriva i u-länderna. Framförallt på landsbygden och bland kvinnor återstår mycket utbildningsarbete.
På landsbygden spelar fortfarande gamla kulturer och traditioner en stor roll. Byinnevånarna följer den äldste i byns råd i viktiga frågor. Att välja vilket parti man ska lägga sin röst på kan vara en sådan fråga.
Kvinnor har ofta 10--12 timmars arbetsdag. När dagen är slut har hon ofta inte tid eller ork för att följa den politiska debatt som väckts i landet. Hon kan inte heller läsa de tidningar som dykt upp i demokratins fotspår. Därför följer hon mannens beslut när det gäller vilket parti hon ska rösta på.
För att ge människor i stad såväl som landsbygd möjligheter till en självständig uppfattning i val av partier, kunskaper om en demokratis funktionssätt, regeringspartiers roll versus oppositionspartiers roll m m krävs omfattande folkbildningsinsatser. Demokrati kan aldrig bli något som tillförs ett land utifrån, det måste komma ifrån människor själva.
Enskilda organisationer, folkrörelse- och vuxenutbildningsorganisationer har en viktig funktion i denna process. Även politiska partier eller deras närstående organ kan överföra värdefull kunskap om demokrati och dess utveckling. I Sverige är ju dessa en mycket viktig del av det demokratiska systemet. Organ med anknytning till politiska partier torde ha värdefull kunskap att överföra till samarbetsorgan i u-länderna. Vi anser det därför värdefullt att den utredning som pågår om politiska partier ger utrymme för att bistånd kan ges för att stödja sådan verksamhet. I detta sammanhang bör också stöd kunna utgå för t ex utbildning av människor verksamma i politiska partier i u-länder. Kriterier bör fastställas för vilka organisationer som kan få del av sådant stöd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en årlig utvärderingsrapport av Världsbanken och IMF, i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om u-ländernas skuldkris och bistånd via Världsbanken,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betalningsbalansstöd,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om u-länderna och handel samt stöd till UNCTAD:s arbete,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till institutioner och organisationer i u-länder,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det traditionella biståndet i högre grad bör inriktas på människors grundläggande problem,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en probleminriktning av biståndet framför ett landstyrt bistånd,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om landsbygdsutveckling,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om demokrati och stöd till politiska organisationer.
Stockholm den 23 januari 1994 Pär Granstedt (c) Birgitta Hambraeus (c) Ingbritt Irhammar (c)