Under senare år har diktaturregimer runt om i världen fått ge vika inför människors krav på frihet och politisk mångfald. Utvecklingen har på många håll gått mycket snabbt. År 1989, samma år som den sjungande revolutionen inleddes i Baltikum och Berlinmuren föll, var hela 38 av 45 stater i Afrika söder om Sahara militärdiktaturer eller enpartistater. Bara ett år senare, på hösten 1990, hade hälften inlett diskussioner om allmänna val.
I Sydafrika är apartheidsystemet efter många års kamp på väg att försvinna. De fria valen som utlysts till april 1994 kan ses som den definitiva slutpunkten. I Sydamerika styrs flertalet länder av civila regeringar och den politiska omdaningen har också möjliggjort viktiga ekonomiska reformer.
I varje enskilt land måste möjligheterna att bygga nya stabila samhällssystem tillvaratas. Efter decennier av förtryck och envälde är vägen dit ofta lång och snårig, med risk för bakslag. I många länder saknar människorna erfarenhet av politiskt arbete inom demokratins ramar. De politiska tomrum som uppstått efter att socialistiska system kollapsat riskerar att ge utrymme för krafter som motarbetar demokratisk utveckling. Demokratin har inte segrat, den har på många håll fått en ny chans, som inte får gå förlorad.
Svensk utrikes- och biståndspolitik skall vara en drivkraft för demokratin i världen. Genom bistånd kan politisk mångfald och övergång till flerpartisystem uppmuntras. Biståndet måste också bli ett ännu effektivare instrument för främjandet av mänskliga rättigheter. Sverige vinner endast trovärdighet i kampen för mänskliga rättigheter och demokrati om avsteg från humanitära principer fördöms oavsett i vilket land det sker eller av vem det begås.
Demokratibiståndet bygger till stor del på utbyte av kunskap och erfarenheter, inte överföring av pengar. Stöd till lokal självstyrelse, uppbyggande av rättsväsende, stöd till förberedelser och genomförande av val, utbildning av journalister verksamma inom fria medier och utbildning av politiker är viktiga inslag i ett utvidgat demokratibistånd.
Fristående politiska stiftelser och organisationer närstående de politiska partierna kan i vissa avseenden vara bättre ägnade att främja demokratiseringsprocesser i mottagarländerna än statliga myndigheter, som måste underkastas högre krav på politisk neutralitet.
Det handlar då inte om att stödja partierna direkt, utan genom kunskap och utbyte stimulera framväxten av demokratiska, fungerande partier som deltar i val och klarar av att ta politiskt ansvar. Det handlar om att sprida kunskap om det demokratiska arbetets förutsättning och villkor. I vissa fall kan det vara angeläget att vända sig till exempelvis kvinnor, ungdomar eller någon etnisk minoritet i syfte att bredda den politiska delaktigheten. Bildandet av fungerande, självständiga partier i mottagarländerna är en grundläggande och omistlig del i en demokratisk utveckling.
Därför är det angeläget att bistånd ges till den här typen av projekt i syfte att stödja utveckling av flerpartisystem.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om demokratibistånd.
Stockholm den 24 januari 1994 Charlotte Branting (fp) Ingela Mårtensson (fp)