U-landspolitik för att minska orättvisorna
I takt med att den svenska ekonomiska krisen fördjupats har inte bara främlingsfientlighet och rasism tilltagit utan även attackerna mot biståndet. Många av ''biståndskritikerna'' besjälas ingalunda av en ärlig vilja att förbättra biståndet. Ny demokrati har spritt lögnaktiga påståenden om biståndet och spekulerar i okunnighet och egoism. Trots det ökade svenska folkets biståndsvilja 1993, för första gången på fem år.
''Trade not aid'' är ett slagord som nyttjas som argument mot biståndet. Men de som för fram det föreslår sällan vad vi skall göra för att förbättra u-ländernas villkor i världshandeln. Uppenbarligen fungerar inte marknadskrafterna utjämnande. Klyftorna har ökat. 1960 var förhållandet mellan den rikaste och den fattigaste femtedelen av världens befolkning 30:1. Nu är den 50:1.
Utvecklingen i u-världen är ojämn. Några asiatiska länder har arbetat sig upp till Sydeuropas nivå. Ytterligare några har lyckats få igång en utveckling i samma riktning i Asien och Latinamerika. Men Afrika går kräftgång.
Varför har Östasien lyckats men inte Afrika?
Varför har en del lyckats medan Afrika misslyckats? Det är många faktorer som spelat in. Utgångsläget var annorlunda. Afrika koloniserades först och avkoloniserades sist. Självständigheten blev mer formell än reell. Det koloniala arvet finns kvar, inte minst de ekonomiska banden till de f.d. ''moderländerna'' och Afrikas ställning som råvaruleverantör till dessa. EG har permanentat det mönstret. 1973 utgjorde råvarorna 94 procent av Afrikas export till EG-länderna. 1985 likaså. Den enda förändringen var att oljan ökat medan jordbruksvarorna och mineralerna minskat. Samtidigt stödde de gamla västeuropeiska kolonialmakterna -- främst Frankrike -- afrikanska envåldshärskare som Mobuto i Zaire och Houphouet-Boigny i Elfenbenskusten under det kalla kriget, som försäkring mot socialistiska experiment. Kolonialfrancen (CFA) används fortfarande i 14 f.d. franska kolonier i Afrika och anses vara en viktig orsak till korruptionen.
Asien blev inte helt koloniserat, utan länder som Kina, Japan, Thailand (Siam) förblev självständiga. De kunde bevara sina kulturer och språk och styckades inte upp i ''stammar''. Här fanns de nödvändiga institutionerna i form av regler och normer för det ekonomiska livet etablerade sedan gammalt. Japan, Sydkorea och Taiwan fick omfattande bistånd från USA, därför att de var av stort säkerhetspolitiskt värde som bålverk mot Kommunistkina. De fyra ''tigrarna'' (Hongkong, Singapore, Sydkorea, Taiwan) styrdes av diktatoriska regimer, som kunde erbjuda utländska företag ett förmånligt investeringsklimat utan fackföreningar och strejker. Här finns också utlandskineserna, som är lika betydelsefulla som Japan för flödet av investeringar och teknologi från de fattigare till de rikare länderna i regionen. Och världsmarknaden är i dag inte öppen och expanderande som den var 1950--70, när de asiatiska ''tigrarna'' inledde sin exportdrivna expansion.
Vad Afrika behöver
Afrika kan inte kopiera Stillahavsasien. I stället pressas Afrika tillbaka. Dess andel av världshandel har minskat från fyra till en enda procent på de senaste tio åren. De flesta länderna är beroende av att exportera några få råvaror, och priserna på dem sjunker. På detta sätt förlorar Afrika mer än det får i bistånd. Ökad export leder exempelvis inte till ökade inkomster. Ofta är det tvärtom. Elfenbenskusten har exempelvis ökat sin kaffeexport med 26 procent, men inkomsterna av den har minskat med 21 procent. Från de fallande exportinkomsterna betalar Afrika runt 10 miljarder dollar om året i skuldtjänst.
Här har vi en del av orsakerna till Afrikas kräftgång, till att fattigdomen ökat med tio procent på tio år. Över 200 miljoner människor kan inte tillfredsställa sina mest grundläggande behov. Omkring 30 miljoner hotas ständigt av torka och hunger.
FNs barnorganisation Unicef ser dock svaga ljuspunkter. Diktaturerna kan inte räkna på samma stöd utifrån som under det kalla kriget. På så gott som hela kontinenten pågår en rörelse mot demokrati. Apartheid går mot sitt slut. Ekonomiska reformer har påbörjats. Investeringsklimatet förbättras. Flera av krigen har tagit slut. Men -- säger Unicef -- nu måste i-länderna medverka för att stärka Afrikas ekonomi. Många skulder måste avskrivas. Råvarupriserna måste stabiliseras och bli mer rättvisa. Tullarna på Afrikas tillverkningsexport måste sänkas. Biståndet måste öka.
Resursflödena
Även om OECD-ländernas bistånd ökade något 1992, måste vi notera att några länder kraftigt minskat det: Finland, Irland, Österrike, Luxemburg, Tyskland, Belgien och Canada. Att döma av de nedskärningar som beslutats under 1993 kan det då ha blivit en nedgång totalt.
Det samlade resursflödet (utlåning, bistånd och investeringar) ökade 1993 från 158 till 177 miljarder dollar jämfört med 1992. Om man räknar bort räntebetalningar och hemtagna vinster ökade nettoflödet från 80 till 92 miljarder dollar. Men kapitalet flödade olika, mest till Asien i form av privata investeringar och minst till Afrika.
Hur skall detta mönster kunna brytas? Vänsterpartiet anser att de förslag från Unicef som vi refererat, måste kunna tas upp på allvar. Vi stöder också tanken på en internationell konferens om utvecklingens finansiering, som föreslagits av den alliansfria rörelsen. Sverige bör engagera sig aktivt för detta.
Skulderna
U-ländernas skulder fortsätter att växa, med 6 procent förra året till 1 770 miljarder dollar. Vänsterpartiet upprepar vad vi sagt många gånger tidigare: avskriv skulderna. Ekonomer har i åratal förklarat att det internationella finansiella systemet skulle klara det. Det skulle bli en stimulans för världsekonomin, om skuldländerna kunde använda sina exportinkomster till att importera nyttigheter i stället för till skuldtjänst.
I många fall har länderna betalat så mycket i räntor och amorteringar under årens lopp att det sammantaget är mer än den ursprungliga skulden. I biskopsbrevet i augusti förra året anfördes Filippinerna som exempel på det. När Marcosregimen föll 1986 efterlämnade den en utlandsskuld på 28 miljarder dollar. Efter det har landet använt i genomsnitt halva statsbudgeten till skuldtjänst -- men skulden har växt till 29 miljarder dollar.
Skuldtjänsten ligger som en död hand över många u- länders ekonomier. Nicaraguas ligger på 297 procent av exportinkomsterna, Moçambiques på 160 och Guinea- Bissau på 112 procent. För Afrika söder om Sahara är skuldtjänsten fyra gånger större än regionens totala utgifter för hälso- och sjukvård.
Varför avskrivs inte skulderna? Argumentet är att skuldländerna skulle förlora sin kreditvärdighet. Det argumentet håller inte, därför att det finns andra kriterier för att bedöma länders återbetalningsförmåga och -vilja, och de påverkas också av regimskiftena som skett i många u-länder. Dessutom har det visat sig att de skuldlättnade som förhandlats fram i Parisklubben inte lett till minskade skulder.
Skälet till att skulderna inte avskrivs -- inte ens för de allra fattigaste länderna -- är i verkligheten politiskt. Skuldhanteringen har blivit ett rymningssäkert system för att hålla u-länderna under politisk kontroll. Om skulderna avskrivs ökar deras politiska och ekonomiska oberoende.
Vänsterpartiet anser att u-ländernas skulder skall avskrivas. SIDA har föreslagit att det sker för de allra fattigaste länderna i Afrika söder om Sahara, vilket vi stöder. Man kan tänka sig andra slag av skulder som bör få förtur vid skuldavskrivning. Det gäller de länder som genomgått ett regimskifte och nu skall bygga upp demokrati efter diktaturernas fall. De borde få möjlighet att starta utan att tyngas av arvet efter diktatorerna. Ett annat slags avskrivningsbara skulder är de som redan betalats med räntor som överstiger den ursprungliga skulden.
Kritik av biståndet
FNs utvecklingsorgan UNDP kritiserar i sin årsrapport 1993 i-ländernas bistånd och säger att det under det kalla kriget kom att styras av givarländernas intressen. Exempelvis fick Egypten 370 dollar i bistånd 1991 räknat per invånare, medan Indien fick 4 dollar. Ändock är Egyptens BNP/inv. nästan dubbelt så hög som Indiens. De allra fattigaste länderna var inte intressanta. Endast en fjärdedel av i-ländernas bistånd går till de tio länder som har tre fjärdedelar av världens fattiga. Arvet från det kalla kriget syns också på att givarna inriktar sig på stater snarare än på folket i staterna. De gynnar dessutom bara västliga utvecklingsmodeller.
De ändrade förutsättningarna kräver en helt ny biståndspolitik, säger UNDP-rapporten. Biståndet bör inriktas på människornas basbehov som hälsa och grundskola, på miljön och på befolkningsfrågan. Det skall gå till människorna, inte till staterna och det skall gå till de fattigaste. I biståndsdialogen bör givarländerna trycka hårdare på att utjämna inkomst- och förmögenhetsfördelningen, sänka militärutgifterna och förbättra regeringsutövningen. I det tekniska biståndet skall u-ländernas egna experter anlitas mer än hittills och investeringar göras i deras egna institutioner.
Biståndet måste, heter det i UNDP-rapporten, ses ur ett vidare perspektiv, tillträdet till världsmarknaden. Nu stängs u-länderna ute och förlorar tio gånger så mycket på det som vad de får i bistånd. Lösningen är inte välgörenhet utan lika möjligheter för de fattiga länderna.
Det är människorna i u-länderna som skall utveckla sina länder. Men 90 procent av världens befolkning har ingen makt över sina liv. Viktigast är tillgång till produktivt avlönat arbete. Att öka sysselsättningen är det centrala. Men ekonomisk tillväxt betyder inte automatiskt att fler får arbete. Under de senaste trettio åren har produktionen i u- länderna ökat dubbelt så mycket som antalet arbetstillfällen. Tillväxt utan jobb alltså.
Under den närmaste tioårsperioden måste det skapas en miljard nya jobb i u-länderna. Hur skall det gå till? UNDP- rapporten föreslår bl.a. jordreformer, investeringar i hälsovård och utbildning samt krediter och utbildning till småföretagare, även i den informella sektorn.
UNDP-rapporten ser positivt på ekonomisk liberalisering och privatisering, som pågår i ett åttiotal länder. Men resultaten är blandade. I Afrika söder om Sahara har tre fjärdedelar av de strukturanpassade länderna fått negativ tillväxt. Och privatiseringen får inte ses som ett mål i sig utan som ett medel för att förbättra livsvillkoren för människorna. Den skall inte forceras fram utan måste få ta den tid som krävs för att bygga upp institutioner och regler ''även när finansinstituten trycker på i strukturanpassningsprogrammen''. Det är en tydlig kritik av Världsbanken.
Det här betonade för övrigt även nobelpristagaren i ekonomi Douglass C North, när han var i Stockholm för att hämta priser. Det går inte att lagstifta fram de stabila regler och normer som marknadsekonomin kräver. De måste skapas av medborgarna och till en början som informella institutioner. Och detta är en långsam process. ''För Västeuropa tog den 600 år'', sade North.
Vänsterpartiet föreslår att de idéer som förs fram i UNDP-rapporten skall läggas till grund för en bredare svensk u-landspolitik, där biståndet ingår som en del, och att en bred parlamentarisk utredning tillsätts för att utveckla riktlinjer för denna. Här skall också solidaritetsrörelser och humanitära organisationer medverka.
Världshandeln
U-länderna måste få en chans att finansiera sin utveckling. Då måste de få exportera. Världsmarknaden måste öppnas för dem. Men utvecklingen går i motsatt riktning, med växande blockbildning i i-världen. Singapores utrikesminister har varnat för vilka reaktionerna på EES och NAFTA kan bli. ''Om dessa arrangemang endast gynnar länderna i Nord och inte ger några synliga fördelar för Syd, är det osannolikt att Syd kommer att samarbeta med Nord i miljöfrågorna'', sade han i FN i höstas.
Det nya Gattavtalet gav inte mycket till u-länderna. För större delen av Afrika blev avtalet en förlust. De textilexporterande u-länderna fick ge mer än de fick i utbyte. Indien minskar exempelvis de genomsnittliga tullarna på industrivaror med 55 procent. Men EU minskar bara med 22 procent och USA med 18 procent. Gattförhandlingarna blev en uppgörelse mellan USA och EU, sade flera av u-ländernas förhandlare. De kunde inte påverka dem utan fick bara tacka och ta emot. Vad som uppnåddes i Uruguayrundan kan därför bara ses som ett första steg, som måste följas av ett andra, där u-ländernas intressen tillgodoses. Det ligger också i i-ländernas intresse -- u-länderna är de framtida marknaderna.
Vänsterpartiet föreslår att Sverige skall ta initiativ till nya Gattförhandlingar i syfte att öka u-ländernas tillträde till världsmarknaden.
U-länderna måste få delta på lika villkor i världshandeln även kunskapsmässigt. De har rätt att få tillgång till all den information om marknaden som de behöver för att kunna planera rationellt. Här kan biståndet sättas in för att utbilda. Den utbildningen skall inte förbehållas regeringarna och byråkratierna utan måste nå ut till producenterna. Det är helt möjligt att sprida sådan kunskap med TV-satelliter på ett lättfattligt sätt så att den afrikanska bonden vet vad världsmarknadspriset är på den majs han odlar.
Vänsterpartiet föreslår att Sverige tar initiativ till sådan marknadsinformation riktad till u-länderna.
Råvarupriserna är av vital betydelse för flertalet u- länder, särskilt de i Afrika. På 1970-talet försökte man åstadkomma rättvisare råvarupriser med hjälp av råvarukarteller och -avtal. Det har misslyckats. Marknaden snedvrids av i-ländernas subventioner, framför allt till jordbruket. Även mycket av livsmedelsbiståndet verkar prisdumpande. U-länderna måste få rätt att försvara sig mot sådan dumping och införa importrestriktioner. Internationella valutafonden (IMF) måste slopa kravet att skuldländerna skall avskaffa alla importregleringar för att få nya uppgörelser om skuldlättnader och ny finansiering av strukturanpassningsprogrammen.
Vänsterpartiet anser att Sverige skall ta upp råvarufrågorna i Gatt, IMF, Världsbanken och de regionala utvecklingsbankerna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenskt stöd för Unicefs förslag för att förstärka Afrikas ekonomi,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenskt engagemang för en internationell konferens om utvecklingens finansiering,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskrivning av u-länders skulder,
4. att riksdagen hos regeringen begär tillsättande av en bred parlamentarisk utredning om den svenska u- landspolitiken utgående från de i motionen anförda förslagen i UNDP-rapporten,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenskt initiativ till Gattförhandlingar syftande till att öka u-ländernas tillträde till världsmarknaden,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenskt initiativ för marknadsinformation riktad till u-länderna,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenskt initiativ i Internationella valutafonden (IMF) för att kravet på u-länderna att slopa alla importrestriktioner skall avskaffas som villkor i strukturanpassningsprogrammen,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenska initiativ i råvarufrågorna i Gatt, IMF, Världsbanken och de regionala utvecklingsbankerna.
Stockholm den 24 januari l994 Gudrun Schyman (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Lars Werner (v) Eva Zetterberg (v) Berith Eriksson (v) Bengt Hurtig (v)