Det nybildade Telia AB har efter bolagiseringen infört en rad nya bestämmelser. Bl.a. finns det en regel som säger att Telia AB begär att om en ny abonnent skall få ett nytt abonnemang så måste vederbörande antingen deponera en summa på 5 000 kronor alternativt skaffa en borgenär för att abonnemanget skall godkännas. Unga arbetslösa som erbjuds tillfälliga jobb tvingas tacka nej på grund av att vederbörande inte har en chans att skaffa telefon med eget abonnemang på grund av de nya bestämmelserna.
Jag har mött en ung grabb som befinner sig just i denna situation. Han har getts möjlighet till att få ett tillfälligt vikariat inom hemtjänsten, men det stupar helt enkelt på att han inte har tillgång till telefon så att hemtjänsten kan nå honom per telefon. Jag är övertygad om att det finns mängder av ungdomar som befinner sig i samma situation och som gett upp.
Nytillträdande ungdomar på bostads- och arbetsmarknaden har inte råd att skaffa sig ett telefonabonnemang med Telia AB:s hårda och obönhörliga krav på deponeringsavgift, och/eller borgen med 5 000 kronor. Det är förståeligt att många av de nytillträdande ungdomarna med samtidigt dryga utgifter för inköp av möbler och husgeråd och dessutom med en hög hyra inte har resurser till att skaffa fram ytterligare 5 000 kronor till ett telefonabonnemang.
Således har bolagiseringen av Telia AB i förlängningen medfört hindrande regler som indirekt motverkar att ungdomarna exempelvis kan skaffa sig ett efterlängtat jobb. I dessa tider med en alldeles för hög ungdomsarbetslöshet borde samhället göra allt för att underlätta för ungdomarna att kunna skaffa sig jobb.
Det är paradoxalt att bolagiseringen på sätt som skett, med en alltför hög inträdesavgift för telefonabonnemanget direkt motverkar sina egna syften. Det borde rimligen ligga även i Telia AB:s intresse att så många ungdomar som möjligt kan skaffa sig ett eget telefonabonnemang för att därmed bidra till att förbättra Telia AB:s framtida resultat. Jag anser att den summa på 5 000 kronor som Telia AB nu begär är ett för högt pris och lämpligen bör modifieras. Det staket som Telia satt upp är ett oöverstigligt hinder för att, som man själva säger sig eftersträva, ytterligare öka antalet abonnenter i vårt land. Skall vi behålla tätpositionen bland Europas länder när det gäller telefontätheten per innevånare bör nuvarande abonnemangsbyråkrati med höga deponeringsavgifter och/eller borgensförbindelser omprövas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär åtgärder som syftar till att underlätta för ungdomar och andra att kunna teckna nya telefonabonnemang till rimliga priser.
Stockholm den 25 januari 1994 Magnus Persson (s)