Regeringen redovisar i denna skrivelse en sammanfattning av innehållet i trafikverkens infrastrukturplaner och länsstyrelsernas länstrafikanläggningsplaner.
Trafikutskottet lade i sitt betänkande TU 87/88:13 fast inriktningen av samhällets trafikpolitik inför 1990-talet. Det betonades att målet skall vara ''att erbjuda medborgarna och näringslivet i landets olika delar en tillfredsställande, säker och miljövänlig trafikförsörjning till lägsta samhällsekonomiska kostnader. Detta innebär att säkerheten och miljön ges en mer framskjuten plats i den fortsatta trafikpolitiken.''
Utskottet ställde sig vidare bakom de fem delmål som angavs i regeringens proposition 87/88:50 nämligen tillgänglighet, effektivitet, säkerhet, god miljö och regional balans. Vad gäller den statliga avgiftspolitiken inom trafikområdet tillstyrktes att ''grundprincipen skall vara att de avgifter som tas ut av trafiken som ersättning för utnyttjandet av infrastrukturen skall utformas så att de täcker de totala samhällsekonomiska kostnader som trafiken ger upphov till''.
Satsningar på utbyggnad av vägar och järnvägar får positiva effekter för trafikanterna i form av bl.a. förbättrad trafiksäkerhet och ökad framkomlighet. Av etiska och ekonomiska skäl måste vi ta till vara alla möjligheter till förbättringar genom utbyggnad av infrastrukturer. När vägutbyggnader planeras är det dock viktigt att ta stor hänsyn till kraven på god miljö och långsiktig hushållning med naturresurser. Avvägningar mellan olika trafiksystem liksom regional balans och samhällsekonomiska hänsyn är betydelsefulla ur helhetssynpunkt.
Att genomföra de i skrivelsen planerade investeringarna ställer stora krav på olika myndigheter. Ett genomtänkt program för ett miljöanpassat trafiksystem i landets olika delar skall vara en viktig utgångspunkt för det långsiktiga arbetet för regional utveckling och förnyelse av trafikens infrastruktur. Skall vi klara övergången till en miljöanpassad transportsektor behövs energieffektiviseringar av dagens transportsektor.
Det är därför glädjande att regeringen gett samtliga länsstyrelser i uppdrag att, som en del i genomförandet av investeringsplanerna, upprätta en regional trafik- och miljöanalys till grund för en samhällsplanering som främjar utvecklingen av ett miljöanpassat transportsystem. Vidare kommer regeringen att ge berörda verk vissa uppdrag som rör frågor om miljö, fysisk planering och hushållning med naturresurser vid infrastrukturplanering.
I Bohuslän är Bohusbanan, järnvägen mellan Göteborg och Strömstad, samt väg E6 mellan Göteborg och Svinesund viktiga transportleder. God standard på dessa trafikleder ger bra framkomlighet och säkrare trafikmiljö.
Fyrstadskommunerna (Lysekil, Uddevalla, Trollhättan, Vänersborg) har gjort en trafiköverenskommelse för att stärka förutsättningarna för Fyrstads framtid. Här finns bl.a. följande punkter som berör kommunikationerna i regionen:
a) utbyggnad av rv 44 och väg 161 b) tidigarelagd utbyggnad av dubbelspåret mot Norge genom Fyrstads område c) upprustning av Bohusbanan, Älvsborgsbanan och Lysekilsbanan d) bättre samordning av kollektivtrafiken inom Fyrstad
För Bohusläns del är det därför av stor vikt att en så noggrann trafik- och miljöanalys genomförs i regionen innan stora planerade trafikinvesteringar görs som senare kan visa sig vara ur samhällsekonomisk synvinkel olönsamma.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en noggrann trafik- och miljöanalys av Bohusläns infrastruktur vad gäller trafik.
Stockholm den 18 april 1994 Åke Carnerö (kds) Fanny Rizell (kds) Marianne Andersson (c)