Söndagen den 10 oktober 1993 grundstötte ett tyskt fartyg på det marina naturreservatet Salvorev utanför Fårö. Kustbevakningen och Sjöfartsverket såg till att den olja som fanns ombord togs om hand tämligen omgående. Lasten bestod av ca 1 700 ton konstgödsel, innehållande fosfor och kväve.
På grund av lastens innehåll bedömde länsstyrelsen på Gotland att fartyget måste bärgas och begärde åtgärder från Sjöfartsverket och Kustbevakningen. Det visade sig efter något dygn att väderleksförhållandena omöjliggjorde bärgning men likväl aktualiserar det inträffade ett antal allvarliga frågeställningar.
Miljöfarlig last
Utsläppet av bland annat fosfor är ett faktum och den tidigare ansträngda miljön i Östersjön har fått ytterligare en påfrestning. Av vraket syns nu bara en mast ovan vattenytan. I samband med denna olycka konstaterades att det är brister i den svenska lagstiftningen. Det fanns enligt Sjöfartsverket inget lagligt stöd för en bärgning av vare sig fartyget eller den miljöfarliga lasten.
Undertecknade motionärer har i frågor under hösten i riksdagen till olika statsråd påtalat att detta förhållande måste åtgärdas.
Problemet beträffande lasten består av flera delar. Dels behöver klassningen av miljöfarliga ämnen i den internationella havsföroreningskonventionen MARPOL ses över. Dels finns anledning att ha beredskap även för omhändertagande av ämnen som inte rimligen kan klassas som farliga men som på ett okontrollerat sätt hamnat i en omgivning där de kan förorsaka skada. Det är rimligt att denna fråga får sin lösning inom ramen för Östersjösamarbetet. För internationella resultat krävs dock nationella åtgärder. Vi föreslår därför att riksdagen ger regeringen i uppdrag att vidta åtgärder för att åstadkomma klara regler för hantering av liknande situationer i framtiden.
Bärgning av grundstötta fartyg
Den andra frågan i sammanhanget är bärgning av fartygsvrak. Vi har ett antal gånger under 80-talet motionerat om en lagstiftning för bärgning av strandade fartyg. Utanför Gotlands västkust ligger sedan 1983 ett strandat fartyg, alltjämt synligt ovan vattnet. Frågan har utretts, och 1985/86 kom en proposition som dock inte innehöll något förslag till strandningslag utan endast handlade om flyttning av fartyg i allmän hamn.
Vid den nu inträffade strandningen på Salvorev konstaterades då att det saknas svensk lagstiftning om bärgning av fartyg som kunde tillämpas på denna händelse. Vi vill gärna hänvisa till den holländska lagstiftning om bärgning av grundstötta fartyg som antogs i mars 1992. Svensk lagstiftning måste tillföras regler på detta område så att myndigheterna inte behöver stå handfallna när svåra olyckor som den på Salvorev inträffar.
Vi föreslår därför att riksdagen ger regeringen i uppdrag att utarbeta ett lagförslag som reglerar ansvaret för strandade fartyg.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av åtgärder för att åstadkomma klara regler för hantering av utsläpp från strandade fartyg,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till lag om bärgning av strandade fartyg i enlighet med vad som i motionen anförts.
Stockholm den 20 januari 1994 Gunhild Bolander (c) Ulla Pettersson (s)