De stora förändringar som skett i Europa kommer rimligen att leda till att handeln österut får en snabbt växande betydelse. Till den befintliga stora Finlandshandeln kommer Ryssland och de baltiska länderna att foga sig som framöver allt viktigare handelspartner för Sverige och andra västeuropeiska länder. Mycket talar därför för att trafiken över Östersjön kommer att växa i omfattning och betydelse.
Det är viktigt att denna sjötrafik inte leder till ökade belastningar i vår känsliga och ur miljösynpunkt unika skärgård. Därför måste en medveten trafikpolitik från stat och kommun inriktas på att huvuddelen av färjetrafiken skall ledas till Kapellskär och Nynäshamn och inte till Stockholm. Det innebär också att den planerade Rödkobbsleden, med de miljöingrepp den skulle medföra, kan förhindras.
Även om nya trafikleder kommer att öppna sig på andra sidan Östersjön måste vi räkna med att trafiken till och från Sverige kommer att förenas med en omfattande transittrafik.
För närvarande sker en mycket omfattande transittrafik med långtradare från Finland genom Sverige till kontinenten. Enligt uppgift rör det sig om ca 55 000 långtradare per år. De har alla att tillryggalägga ungefär samma sträcka genom Sverige -- in i landet över Kapellskär eller Stockholm och till kontinenten över Skåne och åter samma väg. Om det vore möjligt att föra över denna trafik på järnväg så vore det mycket fördelaktigt ur såväl miljösynpunkt som trafiksäkerhetssynpunkt. Också ekonomiskt borde det vara rationellt.
Mot denna bakgrund är det i högsta grad önskvärt om järnvägen kan ta över så mycket som möjligt av transittrafiken. En första förutsättning är att SJ utifrån det system med vagnslaster som finns kan erbjuda transport av trailers genom landet med en snabbhet som inte avsevärt skiljer sig från långtradartransport. Eftersom det i princip bara rör sig om transporter mellan två hamnar i landet borde detta inte vara omöjligt.
Om huvuddelen av transittrafiken till och från Finland genom Sverige förs över till järnväg får verksamheten en sådan omfattning att Stockholm knappast blir en lämplig hamn för detta. Trafiken på Stockholms hamnar medför omfattande tung trafik genom känslig stadsmiljö och känsliga skärgårdsområden. Staten bör därför stimulera en utflyttning av viss trafik till regionernas ytterhamnar. I Stockholms län bör tung trafik kunna föras över från Stockholms hamn till Kapellskär och Nynäshamn. Självfallet bör en betydande sjötrafik finnas kvar i Stockholm. Det är viktigt att värna om Stockholms karaktär som hamnstad.
I Hargshamn i Östhammars kommun är redan en viss verksamhet med denna inriktning på gång. Detta initiativ bör kunna kompletteras med ytterligare insatser. En naturligare plats för in- och utskeppningarna är också Kapellskär utanför Norrtälje. Detta förutsätter dock att en järnväg byggs som förbinder Kapellskär med stambanenätet. Förbindelserna till Nynäshamn bör också förbättras.
Med hänsyn till den omfattning som godstransporterna skulle kunna få och de stora miljövinster som ligger i att transporterna sker per järnväg borde ett sådant projekt kunna bli samhällsekonomiskt lönsamt. Det skulle samtidigt öppna möjligheterna för persontrafik på järnväg till och från Norrtälje och Kapellskär. SJ skulle också kunna bygga upp en service med biltåg och direktgående vagnar för resenärer från Finland som vill ta med sig personbilar till kontinenten.
Sammanfattningsvis bör regeringen ta initiativ till att förutsättningarna att till järnväg ta över en stor del, helst huvuddelen, av transittrafiken av gods genom Sverige mellan Finland och kontinenten prövas. Detta skulle bygga på att SJ skapade ett system för snabba transporter av fullastade trailers genom landet och eventuellt att en ny järnväg byggdes som förbinder Kapellskär och Norrtälje med stambanenätet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att möjliggöra överflyttning av sjötrafik till Kapellskär och Nynäshamn,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den planerade Rödkobbsleden inte bör upprättas,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om överföring av transittrafik till och från Finland till järnväg och järnvägsförbindelse till Kapellskär.
Stockholm den 21 januari l994 Pär Granstedt (c) Christina Linderholm (c) Lennart Daléus (c)