En av de grundläggande principerna med 1988 års trafikpolitiska beslut var att varje trafikslag skulle bära sina egna kostnader.
Som ett led i denna anpassning har Sjöfartsverket numera blivit ett affärsverk. Sjöfartens kostnader betalas med avgifter och Sjöfartsverket skall även betala avkastning på beräknat eget kapital.
Sjöfarten får på detta sätt betala kostnader som inte belastar landtransportörerna. Vägverket och Banverket finansieras med budgetmedel och inget avkastningskrav finns på dessa investeringar. För SJ finns heller inget avkastningskrav och SJ betalar heller inte avskrivningskostnader för sina anläggningar och rullande materiel.
Sjöfartsverket har dessutom kostnadsansvar för en lång rad uppgifter som endast delvis kan relateras till trafikmässiga behov:
Sjösäkerheten är viktig för fiske och fritidsbåtar och även för andra länders sjöfart. Motsvarande kostnader för räddningstjänst på land belastar ej trafikverken utan betalas huvudsakligen av kommunerna. Sjöfarten bör heller inte åläggas betalningsansvar för sådan helikopterberedskap som har många andra funktioner i samhället.
Regeringen föreslår också att Sjöfartsverket skall lämna konsultinsatser till u-länder i sjösäkerhetsfrågor med en miljon kr per år. En sådan kostnad bör bäras inom biståndsbudgeten.
Kultur- och Fritidsrådet betalas genom en avräkning från Fyravgiften. Kostnaden uppgår till cirka 20 miljoner per år och är närmast en kulturkostnad som sjöfarten på svenska hamnar inte har någon nytta av.
Fyravgiften räknas på detta sätt upp med 5,5 procent; motsvarande kostnad drabbar ej andra transportmedel.
Pensionsskulden har i sin helhet överförts till Sjöfartsverkets balansräkning. Motsvarande kostnad saknas för övriga trafikverk.
Den totala avgiftsnivån är nu så hög att direktanlöp av svensk hamn förhindras och att rederierna istället väljer andra alternativ.
Merkostnaden i Sverige för ett större ro/ro -- skepp blir över 100 000 kronor jämfört med Norge och över 50 000 kronor jämfört med Antwerpen.
Alternativet till svenskt direktanlöp blir då antingen färjetransport eller landtransport av godset till utländsk hamn. I båda alternativen förlorar Sjöfartsverket hela inkomsten. Landtransport från Norrland får dessutom ett direkt transportstöd och järnvägstransport till kontinenthamn innebär ytterligare skattemässig subvention.
De svenska sjöfartsavgifterna har nu blivit så höga att de leder till sänkta inkomster för statsverket, snedvrider konkurrensen mellan transportslagen och motverkar den mest energieffektiva transportformen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar justera avkastningskraven på Sjöfartsverket med hänsyn till verksamheter som ej är trafikanknutna,
2. att riksdagen beslutar ersätta kostnaderna för konsultinsatser i u-länderna över biståndsbudgeten,
3. att riksdagen beslutar utforma taxesättningen mellan trafikverken på ett konkurrensneutralt sätt.
Stockholm den 19 januari 1994 Tom Heyman (m) Lars Björkman (m)