Avregleringen av den s.k. långväga busstrafiken har väckt ett stort intresse från många bussföretag att starta sådan trafik. Dessutom har slopandet av linjetrafiktillstånden för busstrafiken i länen betytt ökad konkurrens och givit till resultat ekonomiskt fördelaktiga besparingar för länstrafikhuvudmännen.
I den allt mer hårdnande konkurrensen vid upphandling av länstrafik är det av stor betydelse att samtliga busstrafikföretag verkar utifrån likvärdiga villkor.
Bussföretaget Swebus tillhör SJ-koncernen. Swebus förutsättningar att konkurrera om vissa långväga linjer måste anses vara något begränsade, då ägaren samtidigt är det järnvägsföretag som bussen i vissa fall skall konkurrera med.
Swebus har dessutom som företag inom SJ-koncernen att på ägarens begäran inleverera koncernbidrag, medel som ett fristående bussföretag i stället skulle kunna använda för investering i företagets framtida verksamhet.
Vi anser att bussföretaget Swebus skulle fungera bättre och generera bättre avkastning som ett från SJ fristående företag.
För att inte avskaffa samhällets förutsättningar att konkurrera om länstrafiken och för att inte skapa ett framtida privat monopol inom landets bussåkerier är det av största vikt att Swebus kvarstår som ett starkt, samhällsägt bussföretag.
Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag om hur ett avskiljande av Swebus från SJ skall kunna förverkligas med Swebus kvar i samhällelig ägo.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bussverksamhet i samhällelig ägo.
Stockholm den 25 januari 1994 Sverre Palm (s) Lisbet Calner (s) Krister Örnfjäder (s)