Snabbtåget Stockholm--Trondheim öppnar vägen inte bara till Atlanten utan även till nya kommunikationsvägar i centrala Skandinavien.
Snabbtågsförbindelser enligt detta mönster blir en grundsten för Norra Triangeln, en nordlig motsvarighet till den så kallade ''storstadstriangeln'' Stockholm--Oslo-- Köpenhamn.
Merparten av arbetet är redan inlagt i Banverkets planer. Sträckan Uppsala--Gävle rustas nu för 1,5 miljarder kronor och ska bli klar 1994--1995. På stambanan Gävle-- Ånge ska enligt redan fattade beslut det satsas 1,4 miljarder kronor för att möta godstrafikens krav och för att underlätta för persontrafiken. Mellan Östersund och gränsen mot Norge pågår en upprustning. Även i Norge planeras omfattande satsningar och stortinget har uttalat sig positivt till att medverka till Atlantbanans genomförande.
Med X 2000 kommer man att kunna resa från Stockholm till Östersund på fyra timmar och tjugo minuter. Kommunerna längs denna sträcka och länsstyrelserna i Gävleborg och Jämtland har ambitionen att få ner restiden mellan Stockholm och Östersund till fyra timmar. Detta eftersom det, till skillnad från kustregionen i Gävleborgs län, i inlandet varken finns reguljärflyg eller stora vägprojekt. Snabbtåg är det enda realistiska alternativet för att på ett avgörande sätt förbättra kommunikationerna. Jämtlandstrafiken på norra stambanan är en av SJ:s tunga långdistanslinjer. Större volym har bara tågen mellan de tre storstäderna samt Dalatrafiken.
Atlantbaneprojektet är nu inne i ett avgörande skede. Förhandlingar pågår nu med lokala intressenter och uppgörelse om finansiering skulle kunna påverka totalprojektets genomförande kanske väsentligt. För att få totalprojektet i hamn fattas 800 miljoner som man bör hitta gemensam finansiering på. Kan uppgörelse ske med kommunerna längs banan bör också staten ställa sig positiv till ytterligare anslag i projektet. Banverket bör ta med hela sträckan efter Atlantbanan i sin investeringsplan.
Enligt olika utredningar är Atlantbaneprojektet ett lönsamt projekt, eftersom varje krona som satsas kan ge upp till 1,80 tillbaka. Resandet kommer att öka med 27 procent eller drygt en halv miljon resor per år.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Atlantbanan är samhällsekonomiskt lönsam och därför bör tas med i Banverkets investeringsplan.
Stockholm den 25 januari 1994 Karin Starrin (c) Patrik Norinder (m) Stina Eliasson (c) Ingrid Hemmingsson (c)