Sammanfattning
Nobelbanan är ett byggprojekt som är samhällsekonomiskt lönsamt, stärker näringslivets konkurrenskraft och ökar valfriheten för länens invånare.
Nobelbanan mellan Örebro och Kristinehamn är en del av en snabb och rationell länk mellan Stockholm och Oslo. Den länkar effektivt samman de två orter där Nobelpriset delas ut och passerar Karlskoga, där Alfred Nobels testamente lagfördes. Den nya järnvägslänken ger snabbare kommunikationer till de båda storstadsområdena. Ännu viktigare är ändå den utveckling som sker inom regionerna längs banan.
Den här motionen handlar om hur den nya länken på lång sikt påverkar utvecklingen i Värmlands och Örebro län för människorna, näringslivet och samhället i stort.
Flexibel arbetsmarknad
Ett viktigt skäl till att bygga Nobelbanan är att arbetsmarknaden i regionen blir mer flexibel. Det blir enklare att etablera ny verksamhet och strukturomvandlingar kan ske mindre smärtsamt när invånarna kan välja arbete på en större arbetsmarknad.
Snabbare restider
Med Nobelbanan förkortas restiden drastiskt mellan flera orter. Ett konkret exempel: En bussresa mellan Karlskoga och Örebro tar 50 minuter. Med snabbtåg går resan på 20 minuter. Dessutom går det snabbare att nå storstäderna från alla orter längs banan mellan Stockholm och Oslo.
Regional utveckling kräver effektiva kommunikationer
Infrastrukturen måste hela tiden förbättras för att en region skall kunna utvecklas. Med den nya järnvägen kan kommunerna i länen samverka på ett bättre sätt än idag. Det innebär förbättrad konkurrenskraft för företagen och större valfrihet för invånarna.
Bra kommunikationer förbättrar företagens lönsamhet
Bättre kommunikationer ger företagen många fördelar. Tjänsteföretag och företag med högteknologisk produktion är särskilt beroende av dem. Det är lättare att rekrytera anställda med specialkompetens när invånarna kan pendla längre sträckor. Den tillgängliga arbetsmarknaden blir större.
Utjämnar obalanser mellan kommuner
Förändringar och strukturomvandlingar kommer alltid att ske. Med bättre kommunikationer utjämnas obalanser mellan de olika kommunerna. Om det är svårt att pendla ökar arbetslösheten. I förlängningen leder det till utflyttning. Den sociala miljön försämras. Den nya länken bryter den trenden.
Viktigt nå högre utbildning
När en region skall utvecklas krävs kompetens på många skilda områden. Både i näringslivet och den offentliga sektorn måste allt fler anställda ha specialutbildning för att verksamheten skall fungera effektivt. Därför blir närheten till högre utbildning allt viktigare.
När den nya järnvägslänken står klar kommer en utjämning att ske mellan länscentra och övriga kommuner. Fler kommer att kunna bo kvar på hemorten och nå högre utbildning över dagen. Det förbättrar kompetenstillväxten ute i länen.
Lönsam järnväg
Nobelbanan går genom befolkningstäta områden. Den bidrar till att skapa en arbetsmarknad som bättre tål förändringar. Andelen högutbildade i länen ökar och företagens konkurrenskraft ökar. Det är några av de skäl som gör att den översiktliga ekonomiska bedömningen visar på samhällsekonomisk lönsamhet. En ny järnväg lönar sig.
Riksdagen bör i en förnyad prövning av infrastrukturens utveckling ta med Nobelbanan i den långsiktiga planeringen och föreslå regeringen omprioriteringar som möjliggör detta.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ta med Nobelbanan i den långsiktiga planeringen för infrastrukturens utveckling.
Stockholm den 25 januari 1994 Rose-Marie Frebran (kds) Gudrun Norberg (fp) Ola Karlsson (m)