Sedan 1992 har Gävle, Ockelbo, Bollnäs, Ovanåker, Ljusdal, Ånge, Bräcke, Östersund, Krokom och Åre kommuner samt länsstyrelserna i Gävleborgs och Jämtlands län inom ett projekt benämnt Atlantbanan arbetat för kraftfulla investeringar och ökade möjligheter för snabbtågstrafik mellan Stockholm och Storlien i Sverige och med fortsättning på norska sidan till gränsen till Trondheim.
Riksdagen och regeringen har också uttalat att en snabbtågsanpassning av Atlantbanan i avsnittet Stockholm--Östersund är angelägen och ekonomiskt riktig.
Banverket fick på försommaren 1993 i uppdrag av regeringen att utse en utredare och förhandlingsman.
Enligt Banverkets beteckningar innefattar Atlantbanan på svensk sida följande bandelar:
Stockholm--Gävle, del av Ostkustbanan Gävle--Bräcke '' '' Norra stambanan Bräcke--Storlien '' '' MittbananPå norsk sida ingår:
Storlien--Hell del av Meråkerbanan Hell--Trondheim '' '' Nordlandsbanan
I sin rapport skriver utredaren:
Samlat innebär förslaget till investering på Norra stambanan och Mittbanan att, utöver Banverkets Stomnätsplan behövs en investering på ca 800 miljoner kronor fördelade på delobjekt under perioden 1994--1998. Härtill bör för perioden fram till 2003 läggas en andel, ca 700 miljoner kronor, av en ny utfart norrut från Gävle. Det bör noteras att samtliga här föreslagna investeringar är väl motiverade oberoende av hur trafikföringen på berörda banor i ett långsiktigt perspektiv och i relation till andra delar av järnvägsnätet i Norrland kan komma att ske.
Det bör noteras att reinvesteringar och elinvesteringar, enligt Stomnätsplanen sammanlagt ca 900 miljoner svenska kronor för berörda bansträckor, ej ingår i här diskuterad investeringsplan. De har dock en viktig, positiv roll i förbättringarna av järnvägsförbindelserna. Speciellt gäller detta avsnittet Östersund--Storlien med bl.a. spårbyte för ca 320 miljoner svenska kronor. Det är angeläget att spårbytet kan läggas in så tidigt som möjligt under 10- årsperioden.
Det bedöms som sannolikt att efter ovan angivna investeringar snabbtågstrafik Stockholm--Östersund på ca fyra timmar kan genomföras samtidigt som godstrafik och regiontrafik får förbättrade banmässiga villkor.
Att Atlantbanan är ett lönsamt projekt visar en utredning som ett oberoende konsultföretag gjort på uppdrag av länsstyrelserna i Gävleborgs och Jämtlands län.
Vi anser att investeringarna på Norra stambanan och Mittbanan bör göras kraftfullare och tidigare med målsättningen att snarast uppnå en restid Stockholm-- Östersund på ca fyra timmar och Stockholm--Trondheim på ca sex timmar. En tidigareläggning och en samlad, kraftfull utbyggnad av Atlantbanan är av nationellt intresse sett till handelsbalans och för utveckling av gränsöverskridande regioner och skapar på ett mycket effektivt sätt förutsättningar för tillväxt och förbättrar livsbetingelserna i berörd del av södra Norrland. Detta sker väsentligen genom att:Näringslivet stärks genom bl.a. minskat avståndshandikapp för människor och gods.De lokala arbetsmarknaderna vidgas.Tillgängligheten för högre, även internordisk, utbildning ökas.Miljön och trafiksäkerheten förbättras.De östvästliga förbindelserna Norge--Sverige--Finland (Ryssland) förbättras på ett väsentligt sätt och nya regionala samband skapas.Samverkan mellan olika trafikmedel (tåg, bil, flyg, båt och tele) förbättras.
Järnvägsinvesteringar skall naturligtvis i första hand motiveras av samhällsnyttan genom förbättrade kommunikationer, men det bör också nämnas att investeringarna som sådana skapar många arbetstillfällen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en kraftfull satsning på och tidigareläggning av Atlantbanan.
Stockholm den 23 januari 1994 Sigrid Bolkéus (s) Axel Andersson (s) Nils-Olof Gustafsson (s) Berit Andnor (s)