Riksdagen har fattat beslut om stora investeringar i järnvägsnätet. Det är nödvändigt att bygga ut och upprusta järnvägsnätet. Järnvägstrafiken måste få förutsättningar för att utvecklas som ett konkurrenskraftigt, säkert och miljövänligt alternativ till vägtrafiken, både för persontrafik och godstrafik.
I Banverkets nuvarande planeringsunderlag för västra Skåne måste bl.a. hänsyn tas till Öresundsförbindelsen, ny godsbangård och till en ökad handel med östra Europa.
Med den förväntade ökande trafiken av vanligt gods och farligt gods kommer västra Skåne att bli utsatt för stora störningar och olägenheter med ökad transittrafik. Kollektivtrafiken föreslås också i ökad utsträckning vara spårbunden, inte minst av miljöskäl, varför kravet på tillräcklig spårkapacitet och säkerhet bör ställas högt.
Bansträckningen idag går genom mycket tätbefolkade områden, ofta med fastigheter direkt gränsande till spåret, och det medför lokalt betydande störningar, såsom företrädesvis buller och vibrationer.
De kommuner som framförallt är berörda är Eslöv, Kävlinge, Lomma, Lund och Svalövs kommuner.
Vi anser att ett nytt godsspår från Eslöv, väster om Lund och söder om Malmö fram till bron över Öresund borde finnas med i Banverkets planer. Ett sådant spår har diskuterats och utretts och skulle avsevärt minska de störningar och risker från järnvägstrafiken som är besvärliga i de nämnda kommunerna. Inom dessa kommuner finns även flera besvärliga korsningar, som måste åtgärdas om trafiken utökas. Många fastigheter som ligger nära järnvägen har buller som är direkt hälsofarligt, vilket kommer att öka med den planerade trafiktillväxten.
Riksdagen har beslutat att buller i tätorter skall minska så att det kommer att ligga under Naturvårdsverkets riktlinjer. Länsstyrelsen i Malmö har i olika sammanhang framfört att den anser att Banverkets bullerpolicy inte är tillräcklig för att god miljökvalitet ska uppnås.
Ett nytt godsspår ger också fördelar genom att det friställer spårkapacitet för ökad persontrafik i den del av Skåne där expansionstrycket nu och i framtiden är som hårdast. Det är därför av starkt intresse att verka för en planering, som ger god flexibilitet i framtiden.
Av denna anledning, med den ökade godstrafikens inverkan på den aktuella regionen och inriktningen av den framtida infrastrukturen, bör riksdagen uttala sig för att en ny sträckning för godstrafiken i västra Skåne anläggs.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ny sträckning av godstrafiken i sydvästra Skåne.
Stockholm den 25 januari 1994 Anita Jönsson (s) Gunnar Nilsson (s)