Järnvägstrafiken är ur miljösynpunkt överlägsen de flesta andra kommunikationer. Mycket av det tågmaterial som finns är dock gammalt och slitet och behöver förnyas och förbättras.
De flesta av de dieseltåg som går i trafik är av äldre modell och inte byggda efter dagens miljökrav. Avgasutsläppen från dessa är därför ett betydande miljöproblem.
Även om det pågår en utveckling av bättre och miljövänligare dieseltåg kommer det att ta många år innan de nuvarande tågen är utbytta. Det är därför angeläget med olika åtgärder för att minska utsläppen från dagens dieseltåg.
En lämplig sådan åtgärd är att genom skatter och avgifter skapa incitament för en övergång till miljövänligare drivmedel.
I de banavgifter som idag tas ut av tågtrafiken ingår en rörlig del som bekostar tågtrafikens miljöpåverkan. Denna del av avgiften utgår bara för dieseldrivna tåg. På så vis finns redan en miljöavgift inbyggd i systemet.
Avgiften är dock densamma för alla dieseldrivna tåg oavsett vilken miljöklass man väljer på sitt bränsle. Det finns således ingen ekonomisk fördel med att övergå från ett billigare och ur miljösynpunkt sämre bränsle till ett dyrare miljövänligare bränsle.
De miljövänliga rapsoljebaserade bränslen som håller på att utvecklas och komma fram på marknaden skulle t ex vara mycket lämpliga att använda för dieseldrivna tåg.
Samtidigt som en övergång till miljövänligare bränslen skulle minska tågtrafikens samhällsekonomiska miljökostnader innebär det således ökade kostnader för trafikföretagen.
Ett system med miljöavgifter som omfördelar kostnaderna och stimulerar en sådan övergång behöver därför utvecklas.
Det skulle kunna ske enligt följande.
Koldioxidskatt och miljöklassdifferentierad energiskatt införes även för tågtrafik. De medel som på detta sätt tas in återbetalas sedan som en generell reducering av den rörliga banavgiften. Det innebär att den operatör som använder miljövänligt bränsle och betalar mindre i koldioxid- och energiskatt ändå får samma reducering/återbäring på banavgiften som den som använder ett sämre miljöbränsle.
I de fall trafikföretagen också äger hela eller delar av den järnväg man trafikerar kan ett sådant system kräva en något annorlunda hantering än när banverket är ägare.
Det är viktigt att det systemskifte mot ett miljövänligare samhälle som den nuvarande regeringen påbörjat tar sig uttryck på alla områden. De stora järnvägssatsningar som beslutats av riksdagen måste därför även följas av kravet på miljöförbättringar där det är möjligt.
En relativt enkel åtgärd är att skapa ekonomiska incitament för att minska avgasutsläppen från dieseldrivna tåg.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till ekonomiska styrmedel för att minska avgasutsläppen från dieseltåg.
Stockholm den 24 januari 1994 Roland Larsson (c)